Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bijzondere tuinen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 5 mei 2020
159 sec


De mooiste groenprojecten op een rij

Renoveren bedrijfstuin Intergas

Bij een mooi strak gebouw, waar veel aandacht aan is besteed, hoort een net zo'n mooie tuin. En dat hebben ze bij Intergas in gedaan. De beplanting is in een compositie aangebracht waardoor deze goed in relatie staan met de omliggende natuur. Met ruim 30.000 vaste planten en een vijver met koikarpers, waar ook veel andere vissen en kikkers in te vinden zijn, is dit een tuin waar zowel medewerker als bezoeker van genieten. Er zijn in de tuin grote vaste planten borders aangelegd met daarin herkenbare kleurpatronen welke vooral vanuit de bovenliggende kantoorruimte goed zichtbaar zijn.



Drie jaar geleden is Snoek Puur Groen van start gegaan met het renoveren van deze bedrijfstuin, waarbij er veel aandacht is besteed aan het fundament. Om een goede basis te leggen, hebben ze de grond omgespit om zo de capillaire werking van de grond te verbeteren. Ze hebben de grond gespit tot voorbij de diepte waar een storende laag (harde laag in de ondergrond) zich bevind. Het water kan niet door deze harde laag heen stromen, waardoor de grond te nat blijft en de planten door verrotting dood gaan. Telkens wanneer er een stortbui is, loopt het overtollige water ondergronds door de capillaire buizen weg. Als het droog is, transporteren dezelfde buizen het water naar het oppervlak. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de juiste type plant op de juiste plek. Dit in combinatie met goede bemesting geeft een goed resultaat. En wanneer je dit op de juiste manier beheert: frequent onkruid verwijderen en op tijd maaien, is dit resultaat ook blijvend. Intergas heeft vorig jaar ook het naastgelegen pand in gebruik genomen. Deze tuin zal binnenkort ook worden aangelegd, die als een spiegel doorgetrokken wordt naar het nieuwe pand. Dit zorgt voor een verbinding en creëert eenheid tussen beide gebouwen.

Welness tuin in Rotterdam

Voor de klant maakte Schoffelstudent & Hoveniers eerst een tuinontwerp en in het voorjaar van 2019 legden ze deze wellness tuin aan. De tuin ligt in Rotterdam en heeft een aantal opvallende elementen. Een tuin om tot rust te komen en te genieten van een warm bad of sauna. Er is gebruik gemaakt van tuinverlichting, natuurlijke materialen, rustgevende kleuren en strakke lijnen. De paden in deze tuin zijn gelegd met bruin eikenhout. Dit heeft als voordeel dat het duurzaam is. Een wellness tuin is natuurlijk niet af zonder een aantal plekken om te ontspannen. In deze tuin staan een jacuzzi en een sauna.


Sierstraatwerk Danzigerkade op de Houthavens Amsterdam

Met maar liefst 12.000m2, 4 kleuren, 3 verschillende steenoppervlakken, 1 formaat in 40x20x12 cm.
Een Elleboogverband dat gelet op de ARBO regels machinaal verwerkt moest worden en een uitvoering die erg nauw luisterde. Bij het omzomen van de verschillende gebouwen en de daartussen gelegen "groene eilanden" moest het opvallende patroon als het ware samenvloeien in een buitentapijt zonder verloop in de voegen. Ultiem samenspel tussen controle op maatvoering van straatwerk én materiaal zonder maattoleranties.
De opdrachtgever zocht inspiratie bij een landschapsarchitecten bureau die buiten de gebaande wegen kon denken en complementair kon ontwerpen op de moderne architectuur van de bebouwing. De keuze hiervoor viel op de betonstenen uit de Boulevard en La Linia serie (met CleanTop®-Technology) van METTEN Stein+Design; geheel op specificatie van de landschapsarchitect tailormade geproduceerd, met een blijvend spraakmakend kleurbeeld voor de komende decennia en uiterst zwaar te belasten.


Aanleg onderhoudsvriendelijke tuin

Van Dijk Tuinen realiseerde deze stijlvolle tuin met uitzicht op het Zaanse landschap. De heldere vlakken, smalle paden en blauwe natuursteen geven rust en versterken het zicht op het water. De Typisch Hollandse wilgen en rietsoorten zorgen ook in de wintermaanden voor een karakteristieke uitstraling. Een belangrijke wens was: een onderhoudsvriendelijke tuin. De paden van alpengrind zijn daarom omringd door een dun randje cortenstaal, zodat het subtiel is opgesloten. Tevens wordt de tuin twee maal per jaar onderhouden.


Inrichting tuin bij Aegon in Leeuwarden

Een groenrijke tuin, ruime parkeergelegenheden voor zowel auto's als fietsen en een plek voor medewerkers om te kunnen ontspannen. Zo luidde de opdracht van Aegon Leeuwarden. Zomerse bloemen, bruinrode herfstbladeren en winterse silhouetten zijn door het jaar heen te zien in deze kleurrijke buitenruimte. Het cortenstaal geeft een warme uitstraling aan de tuin en de omliggende bebouwing en door het gebruik van rechte lijnen richting de entree voel je je meer dan welkom bij Aegon in Leeuwarden.

Het sleutelwoord circulair is terug te vinden in de gehele bedrijfstuin. Dit betekend dat de gebruikte materialen in deze tuin herbruikbaar en duurzaam zijn. Alle oude verhardingen, banken, putten en hemelwaterafvoerbuizen zijn hergebruikt. Natuurlijk zijn er ook duurzame producten toegevoegd. Snoek Puur Groen heeft robuuste banken van cortenstaal en Nederlands eiken geplaatst. Daarnaast hebben ze plantenbakken geplaatst die gemaakt zijn van corstenstaal. Dit geeft een warme uitstraling, maar is ook te demonteren en gemakkelijk te recyclen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER