Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Dit zijn de tuintrends voor 2020 - doe er je voordeel mee

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, dinsdag 3 maart 2020
212 sec


Centraal staan rust en respect voor de natuur

Hoewel trends nooit belangrijker zullen worden dan vakmanschap en deskundigheid, kun je er als hovenier wel je voordeel mee doen. Trends helpen jou bij het vooraf selecteren van planten, producten en diensten waar consumenten om staan te springen. Door trends nauwlettend in de gaten te houden, maak jij van jezelf de influencer, de trendsetter die klanten kan informeren over wat er nu speelt in de tuinmarkt. Trends stimuleren tuinbezitters om te investeren in iets nieuws. Zo zorgen trends voor nieuwe klanten - als je tenminste op de hoogte bent. Dit zijn dé tuintrends voor 2020.

Indigo is dé trendkleur voor 2020.
Indigo is dé trendkleur voor 2020.

Het Amerikaanse pr- en marketingbedrijf voor de groene sector Garden Media Group komt jaarlijks met een uitgebreid trendrapport voor het nieuwe jaar. Volgens het bedrijf zullen de trends van dit jaar in het teken staan van het herontdekken van een vervlogen tijdperk. Dat gaan we met zijn allen doen door weer in contact te komen met de natuur, de bodem te verjongen en door een meer doordachte benadering, te beginnen met de circulaire economie. Misschien herinner je je de tijd waarin producten werden gemaakt om lang mee te gaan. Apparatuur werd gerepareerd en kleding werd langer dan één seizoen gedragen. Hoewel tegenwoordig nog maar 9 procent van alle materialen wereldwijd wordt hergebruikt en de mondiale consumptie is verdriedubbeld sinds 1970, willen we in 2020 de weg terugvinden naar een circulaire economie. De verspilling van afvalstoffen wordt geminimaliseerd en er wordt een einde gemaakt aan het end-of-life-concept: regelmatige aankopen gaan plaatsmaken voor gerecyclede en biologisch afbreekbare producten. Voor hoveniers houdt dat in dat het doel is om de klant waarde te bieden met zo weinig mogelijk verspilling. Dit is te bereiken door planten na het uitruimen van de tuin te hergebruiken bij een ander project, kapotte machines te repareren in plaats van vervangen en de tuin zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan zonder overmatig onderhoud te plegen.

Terug naar de natuur

Uit het rapport van Garden Media Group blijkt dat het niet goed gaat met de bodem. Tot de twintigste eeuw was de aarde gezond en rijk aan vitaminen en mineralen. Erosie en ontbossing hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat een derde van de toplaag is weggespoeld. Als die trend doorzet, zal de bodem zoals we die kennen verdwenen zijn rond 2050, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Hoog tijd om de bodem met wat meer liefde te behandelen, dus. Zorg voor een effectieve bodemanalyse voordat je beplantingsplannen opstelt, waardoor je in kaart kunt brengen wat de bodem nodig heeft. Een gezonde bodem is humusrijk, heeft voldoende luchtgangen, bodemleven en voedingstoffen en is voldoende waterdoorlatend en watervasthoudend. Een paar tips: laat afgevallen blad en takjes liggen in de tuin. Schoffel en spit de tuin niet teveel, laat de bodem rusten. Gebruik uitsluitend organische meststoffen en - deze tip is vanzelfsprekend - druk de klant op het hart geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarnaast wordt de aanwezigheid van dieren in de tuin dit jaar een belangrijke pijler. Een tuin vol met amfibieën zoals kikkers wijst op een gezond ecosysteem. De aanwezigheid van water is daarom een pre.

De tekst loopt door onder de afbeelding


Een gezonde bodem zit boordevol bodemleven.

Indigoblauw

Indigoblauw is in 2020 de trendkleur in de tuin. Toepasselijk, want de kleur komt oorspronkelijk uit de natuur, van de plant Indigofera. De kleur komt vrij uit de cellen door de plant te laten rotten en gisten. Dit proces duurt lang en is kostbaar. Daarom wordt tegenwoordig nog maar 1 procent van de kleding met natuurlijke indigo gekleurd; in de overige 99 procent van gevallen komt de kleur tot stand door een chemisch proces waarbij petroleum en steenkool gebruikt worden. Niet zo milieuvriendelijk, dus. In het kader van de circulaire economie zal het geen verrassing zijn dat verschillende organisaties pleiten voor het natuurlijk blauw kleuren van kleding met Indigofera. Ook in de tuin gaat blauw dit jaar een hoofdrol spelen: blauw wordt de meest gewilde tint in de tuin, van hortensia's tot siergras. Ook in accessoires, zoals bloempotten en sierkussens op het terras, is indigoblauw dit jaar veel te zien, volgens het trendrapport van Garden Media Group.


Nederlandse tuintrends

In de door Tuinbranche Nederland ontwikkelde voorbeeldtuinen worden duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid gecombineerd met mindfulness, onthaasten en het doorbreken van perfectie. De trends die de Garden Media Group voorspelt voor 2020 komen ook in de voorbeeldtuinen van Tuinbranche terug. Ze laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook eigentijds vormgegeven kunnen worden, terwijl rekening wordt gehouden met dieren in de tuin en materialen worden hergebruikt. De trendtuin Street Savage zorgt voor alles behalve het geijkte plaatje. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt, met invloeden uit de hiphopscene en van de straat. Industriële meubels en potten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met kleurrijke graffiti. De zwarte halfverharding geeft een urban look en laat het regenwater direct in de bodem zakken. Nectarrijke planten in potten met felle kleuren laten vlinders, bijen en andere bestuivers volop toehappen.

De tekst loopt door onder de afbeelding


Trendtuin Street Savage. Foto: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Inner Retreat

De trend Inner Retreat staat in het teken van onthaasten. Rust en eenheid staan centraal; heftige kleuren en vormen kom je hier niet tegen. Elementen die wel rust brengen in de tuin, zijn een houten vlonder en ovaalvormige uitsparingen met borders en een vijver. Hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en groene uitstraling. De fijne blad- en stengelstructuren van de beplanting en het gebruik van wittinten en transparante materialen versterken het kalmerende effect. Het hemelwater kan na een heftige regenbui wegvloeien in de borders en in de vijver via de openingen van de vlonder. Een derde trend dit jaar is volgens Tuinbranche Nederland het samensmelten van verschillende culturen. Dit thema wordt tot leven gebracht met Blended Cultures. Deze tuin doorbreekt de trend waarbij mensen door de digitalisering steeds meer neigen om samen met gelijkgestemden in een soort bubbel te leven. In de voorbeeldtuin is gebruikgemaakt van een combinatie van materialen, werelden en culturen. In een groene wand zit een bont mengsel van planten verwerkt. De kas in de trendtuin is voorzien van folie in meerdere felle accentkleuren voor een exotische uitstraling. Meubels en accessoires zijn een mix van inheems en uitheems en zorgen voor een ongedwongen en folkloristische sfeer. De beplanting is aantrekkelijk voor tuindieren en insecten. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem in zakken in de royale borders.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER