Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

OntwerpAcademie Boskoop: 'Duurzaam begint bij een goed ontwerp'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
zondag 29 december 2019
80 sec


Dolf Houtman, oprichter van de OntwerpAcademie: 'De Groene Sector Vakbeurs besteedt dit jaar veel aandacht aan actuele thema's als veranderingen in het klimaat, het belang van een gezonde bodem en natuurvriendelijke tuinen. Ecologische thema's waar tuinontwerpers een verschil kunnen maken. Want een duurzame tuin begint bij een goed ontwerp.'

Ontwerpend leren tijdens lessen Tuinarchitectuur
Ontwerpend leren tijdens lessen Tuinarchitectuur

Met ruim 120 studenten per jaar is de OntwerpAcademie een groeiende specialist in groenopleidingen. De aanpak - praktijkgerichte lessen in kleine groepen, flexibel en modulair - wordt gewaardeerd door de studenten. Dolf Houtman: 'Onze studentengroep bestaat grotendeels uit hoveniers en andere groenprofessionals die zich verder willen bekwamen in biodiversiteit en klimaatbestendig ontwerpen én uit carrière-switchers met liefde voor groen en ontwerpen. De rode draad bij onze opleidingen, cursussen en workshops, is het herkennen van de aanwezige kwaliteiten van de tuin, het park of het landgoed.'

Een goed ontwerp is in de eerste plaats een allesomvattend plan waarbij alle aspecten en bijzonderheden van de te ontwerpen locatie in beeld zijn gebracht. Het maakt niet uit of het om een kleine voortuin gaat of een enorm landgoed. Een ontwerper is er op getraind om de kleinste details te signaleren en in kaart te brengen. De ontwerper 'leest' de locatie. Dit kun je enkel doen als je over voldoende kennis beschikt van bodem, water en ecologie, waarbij je ook de samenhang begrijpt. Het zijn de basisvakken bij de opleiding Tuinarchitectuur.

Ingrid van der Ven (links) tijdens buitenles Plantenkennis
Ingrid van der Ven (links) tijdens buitenles Plantenkennis

Praktisch en duurzaam

Neem de extreme hoosbuien van afgelopen zomer als concreet voorbeeld. Een afvoergoot om het overtollige water op te vangen en te gebruiken voor droge periodes, is een nuttige en praktische oplossing. Je kunt echter ook kiezen voor een natte zone in de tuin, met planten die van 'natte voeten' houden. Ontwerpen gaat over de juiste randvoorwaarden scheppen, interessante overgangen en omstandigheden creëren die aansluiten bij het karakter van de plek. Daar begint duurzaamheid. Het scheelt bovendien onderhoud en geld, maar vooral levert het een boeiende en natuurvriendelijke tuin op.


De Groene Sector Vakbeurs is voor ons de plek om kennis te maken met collega's, hoveniers en andere groenprofessionals. Met een goed doordacht ontwerpplan inspelen op de gevolgen van klimaatverandering is de kennis die wíj in huis hebben. Andere groenprofessionals praten ons bij over de ontwikkelingen binnen hún organisatie. Samenwerken waar mogelijk en leren van en met elkaar, zo kunnen we een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving met fantastische tuinen, parken en pleinen. Dat is ons gezamenlijke doel.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER