Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een boom om trots op te zijn: Cornus officinalis 'Robin's pride'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 3 januari 2020
71 sec


Een prachtig voorbeeld van een boom met verschillende toepassingen is Cornus officinalis 'Robin's pride'; het is verbazend wat deze boom te bieden heeft. Cornus officinalis is de Aziatische tegenhanger van de Europese Cornus mas (gele kornoelje). Een duidelijk verschil is dat officinalis in alles iets grover is en eerder een boompje vormt dan een struik.


Al vroeg in het voorjaar, in februari-maart, bloeit Cornus officinalis 'Robin's pride' op het kale hout. De gele bloemen in kleine schermen zijn er in overvloed; ideaal voor vroege bestuivers. In het voorjaar is het voor de eerste bijen, hommels en andere bestuivers lastig om voldoende voedsel te vinden. Met de aanplant van 'Robin's pride' help je vroege bestuivers een handje. In het najaar verschijnen de glanzende rode bessen. De vruchten zijn eetbaar, maar wel een beetje zuur. Je kunt ze beter laten hangen voor de vogels; die doen zich er te goed aan. Het blad verkleurt in de herfst naar prachtig oranje roodbruin. De bast is ruw en schilfert veel sterker af dan bij Cornus mas. Door de schilfering is de bast een ideale schuilplaats voor insecten. Cornus officinalis 'Robin's pride' is door zijn grillige vorm ook extra mooi in zijn wintersilhouet.

Kleindochter Robin

Boomkwekerij Udenhout importeerde Cornus officinalis 'Robin's pride' in Nederland. De boom is door Tinus van der Bruggen, die ruim veertig jaar en tot zijn pensioen werkzaam was bij Boomkwekerij Udenhout, vernoemd naar zijn kleindochter Robin. Deze selectie met zijn doorgaande harttak is goed te gebruiken als boom. Uiteindelijk wordt hij 6 à 7 meter hoog. De boom stelt geen bijzondere eisen aan de grond en verdraagt droogte goed. Het is een prachtige solitair te gebruiken boom, ook in groenstroken en smallere straten. Stel je Cornus officinalis 'Robin's pride' eens voor in een mooie grote bak of als karakteristieke meerstammige in een daktuin. De vroege bloei, de rode bessen, de herfstverkleuring en de op latere leeftijd grillige en afbladderende bast geven Cornus officinalis 'Robin's pride' in elk jaargetijde sierwaarde.


Kom Cornus officinalis 'Robin's pride' zelf bekijken in de stand van Boomkwekerij Udenhout op de Groene Sector Vakbeurs.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER