Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw siergras voor in de tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ronald Houtman, donderdag 19 december 2019
141 sec


Panicum virgatum purple breeze

Dat siergrassen populair zijn, hoeft geen verdere uitleg. Ze zijn sierlijk, brengen sfeer en rust in de tuin en de verscheidenheid is enorm. #HPanicum vormt hierop geen uitzondering. De laatste decennia zagen talloze nieuwe cultivars het levenslicht. Het onderscheid tussen de cultivars zit voornamelijk in de plantvorm, bladkleuren en dichtheid van de bloempluimen. Purple Breeze is een nieuwe, aanbevelenswaardige cultivar die op al deze punten een waardevolle aanvulling is.

Panicum-Purple Breeze
Panicum-Purple Breeze

Siergierst

In het Nederlands heet Panicum siergierst. Dat is wat verwarrend, want wat in het Nederlands gierst wordt genoemd, is in feite een verzameling van planten. Zo is trosgierst, bekend en geliefd bij volièrehouders, afkomstig van Setaria italica. En parelgierst, het hoofdbestanddeel van couscous, is afkomstig van een Pennisetum-soort. Andere soorten, zoals 'gewone' gierst, millet en vingergierst, behoren wel tot Panicum. De Panicum-cultivars die in onze tuinen worden toegepast, vrijwel altijd behorend tot P. Virgatum, zijn ongeschikt voor voedselproductie en worden daarom siergierst genoemd. Toepassingsontwerp door Ontwerp Academie

De tekst loopt door onder de afbeelding


Planttoepassing Panicum-Purple Breeze door de Ontwerp Academie

Panicum virgatum

Hoewel maar enkele soorten bij ons in cultuur zijn, is Panicum een enorm groot geslacht. Er zijn meer dan 300 natuurlijke soorten, maar veruit de meeste zijn (sub)tropisch of hebben een dusdanig lage sierwaarde dat ze niet interessant zijn. Vrijwel de enige soort die bij ons in cultuur is, is P. Virgatum. Deze soort komt van nature voor in Noord-Amerika, van Nova Scotia (Canada) in het noordoosten tot Montana (Verenigde Staten) in het westen en van Manitoba (Canada) in het noorden tot Mexico in het zuiden. Dit enorme verspreidingsgebied verklaart ook de natuurlijke variatie, die weer heeft geleid tot een groot aantal cultivars. Tegenwoordig zijn er meer dan 30 benaamde cultivars, terwijl de Naamlijst van Vaste Planten er in 1995 slechts zeven noemde. Bekende cultivars zijn 'Cloud Nine' (vaasvormig opgaande vorm, meer dan 2 m hoog, met blauwgroen blad), 'Heavy Metal' (opgaande vorm, circa 1,2 m hoog, staalblauw(groen) blad, luchtige bloempluimen), 'Northwind' (strak opgaand, circa 1,5 m hoog, blauwgroen blad), 'Purple Tears' (vaasvormig groeiend, circa 1,5 m hoog, groen blad en purperbruine bloempluimen), 'Rehbraun' en 'Rotstrahlbusch' (beide opgaand, circa 1,2 m hoog, groen blad dat in de herfst donkerrood kleurt) en 'Shenandoah' (als 'Rehbraun', maar met een veel diepere bladverkleuring in de herfst, groeit wat langzamer).

De tekst loopt door onder de afbeelding


Purple breeze

Uit de korte omschrijvingen van de cultivars blijkt al dat de verschillen voornamelijk zitten in de plantvorm, loofkleuren en de kleuren van de bloempluimen. Planten waarin deze eigenschappen op een positieve manier verenigd zijn, zijn uiteraard het breedst toe te passen. En laat dat nu net gelden voor de door Antoon Rijnbeek Handelskwekerij aangeboden Panicum virgatum purple breeze('Joz276'). Deze plant heeft een relatief open groeiwijze met sierlijke, iets gebogen scheuten. Maar de plant valt zeker niet open. De hoogte is circa 1 m of iets hoger. De bladeren zijn 's zomers donkergroen en kleuren in het najaar en in de herfst diep purperrood tot purperbruin. Het hele seizoen hebben de bladeren een blauwgrijze waas. Purple breeze heeft vrij losse bloempluimen, die de elegante uitstraling van de plant benadrukken. Ze staan goed boven het blad en zijn donker purperbruin. Het is de hele zomer een fraai gras, maar vooral vanaf de nazomer tot de vroege winter komen de kleuren prachtig tot hun recht.


Dat siergrassen populair zijn, hoeft geen verdere uitleg

Toepassing

De elegante groeiwijze, mooie bladkleuren en bloempluimen maken purple breeze tot een veelzijdig siergras. Hij kan prima als tuinplant of potplant worden toegepast. Plant purple breeze in kleine groepen in de border of als solitair tussen bodembedekkers. Combinaties met bodembedekkers, vaste planten, heesters en coniferen kunnen gemakkelijk worden gemaakt. Zoals bij zoveel siergrassen is het niet alleen de kleur, maar vooral ook de textuur van de plant die purple breeze zo veelzijdig in gebruik maakt.


De elegante groeiwijze, mooie bladkleuren en bloempluimen maken purple breeze tot een veelzijdig siergras

Net als andere Panicum groeit purple breeze prima op iedere voedzame, goed doorlatende bodem. De plant houdt van een enigszins vochtige bodem. Zware kleigronden en schrale zandgronden moeten worden vermeden. Een plek in de volle zon of halfschaduw is aan te bevelen voor diepere kleuren. De plant is uitstekend winterhard. Antoon Rijnbeek Handelskwekerij BV uit Boskoop beveelt purple breeze aan als dé cultivar voor de hovenier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER