Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Twaalf praktische tips van ACO voor een klimaatbestendige tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, dinsdag 10 december 2019
172 sec


Extreme regenbuien en lange periodes van droogte veroorzaken overlast en schade. Daarom willen we tuinen klimaatbestendig maken. Door het nemen van maatregelen kunnen we regenwater, dat nu afgevoerd wordt naar het riool, beter benutten. Zo zijn er mogelijkheden om het regenwater op te vangen en te gebruiken voor de tuin. Er zijn al veel gemeenten die dit stimuleren met klimaatsubsidies.

Extra water voor verhoogde plantenbakken
Extra water voor verhoogde plantenbakken

Anticiperen op de klimaatverandering kan door het nemen van maatregelen in de tuin, straat of wijk. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten: minder risico op wateroverlast bij veel neerslag en natuurlijke verkoeling bij hoge temperaturen. Door dit slim aan te pakken, kan de riolering worden ontlast. Daarom informeren veel gemeenten hun inwoners inmiddels over mogelijkheden om de tuin klimaatbestendig in te richten, al dan niet met klimaatsubsidie. Voor hoveniers is het een unieke kans om hierop in te springen, want zij kunnen tuineigenaren oplossingen bieden om van hun tuin een heerlijk leefbare en klimaatbestendige plek te maken.

'Het accent is verlegd van het opvangen en afvoeren van regenwater naar het opvangen en vasthouden'

Opvangen en vasthouden

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in watermanagement, is ACO Easygarden. Al decennialang bieden zij oplossingen om op eenvoudige wijze watermanagement in de tuin toe te passen. Salesmanager André Pes: 'De laatste jaren is het accent van het opvangen en afvoeren van regenwater verlegd naar het opvangen en vasthouden van regenwater. Want als je regenwater vasthoudt in de tuin, heb je daar op een later moment profijt van. Door infiltratieoplossingen hebben heesters, bomen, hagen en planten in warmere tijden een waterbuffer ter beschikking, waardoor de noodzaak om met leidingwater te sproeien minder wordt. Wist je trouwens dat bomen, struiken en planten de omgeving verkoelen door verdamping?'


Twaalf ideeën voor een klimaatbestendige tuin

Het klimaatbestendig maken van tuinen lijkt iets kleins, maar vele kleintjes kunnen ervoor zorgen dat we heel Nederland klimaatbestendiger maken. Met deze twaalf manieren van watermanagement is er altijd een geschikte oplossing. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van Rainbloxx 200 (een infiltratiebuffer van 120 x 15 x 20 cm), Rainbloxx 60 (een infiltratieoplossing voor ondiep gebruik van 120 x 50 x 6 cm), Hexagravel (stabilisatieplaten voor grind en split) en Rainbloxx 600 Line (een systeem van buizen met daaraan de Rainbloxx-infiltratiebuffer gekoppeld).


1 Waterplassen infiltreren in de tuin

Plassen water veroorzaken overlast op het terras en maken het gras drassig. Rainbloxx 200 neemt per element 36 liter regenwater op en geeft het af aan diepere grondlagen.


2 Infiltratie langs het terras met infiltratiebuffer

Regenwater wordt vanaf het terras opgevangen in de lijngoot. Via gaten in de bodem van de goot wordt het water opgenomen door Rainbloxx 200. Droge omliggende grond of zand zuigt het regenwater uit Rainbloxx.


3 Infiltratie van regenwater direct onder het terras

Regenwater stroomt vanaf het terras de lijngoot in en door middel van een drainslang wordt de goot aangesloten op Rainbloxx 60. Het omliggende zand zuigt het regenwater weer uit Rainbloxx.


4 Infiltratie in een brede opvanggoot langs aanbouw of veranda

Regenwater dat van een tuinhuis of veranda af komt, veroorzaakt vaak overlast. Door middel van een drainageslang wordt de hemelwaterafvoer aangesloten op Rainbloxx 60. De goot buffert vervolgens het regenwater en geeft het vertraagd af aan de omliggende grond.


5 Infiltratie door middel van halfverharding

Een terras met grind of split kan gestabiliseerd worden met Hexagravel, waardoor het terras goed beloopbaar is en tuinmeubilair niet wegzakt. Grind en gravel laten water makkelijk door en geven het af aan het onderliggende zandpakket.


6 Infiltratie op de zuidzijde van de woning

Regenwater van het dak wordt afgekoppeld en gebufferd in Rainbloxx Line 600. Daarna wordt het opgenomen door de omliggende tuingrond, waarvan bloemen en planten op de zuidzijde van de woning profiteren.


7 Infiltratie langs bomen

Regenwater van het dak wordt afgekoppeld en gebufferd in Rainbloxx Line 600, dat naast de wortels van de boom geplaatst is. De blokken geven het regenwater af aan diepere grondlagen, zodat de wortels het water kunnen opnemen en de bomen het water kunnen verdampen (verkoelen van de omgeving).


8 Infiltratie langs beukenhagen

Regenwater van het dak wordt afgekoppeld en gebufferd in Rainbloxx Line 600. Dit geeft het regenwater af aan diepere grondlagen, zodat de wortels van de haag het water kunnen opnemen.


9 Infiltratie in een wadi

Regenwater van het dak en terras wordt geleid naar een wadi, die met geselecteerde planten is ingericht. Rainbloxx 200 biedt een extra regenwaterbuffer, zodat de wadi bij hevige regen niet overstroomt, maar ook het overtollige water in de grond wordt opgenomen.


10 Infiltratie langs het terras met een infiltratiebuffer

Een terras zonder goot geeft regenwateroverlast. Rainbloxx 200 dat is afgedekt met grind of gravel houdt het regenwater makkelijk in de tuin, doordat de droge grond rondom het terras het regenwater uit Rainbloxx zuigt.


11 Extra water voor verhoogde plantenbakken

Het regenwater van het dak wordt afgekoppeld en gebufferd in Rainbloxx Line 600 onder een verhoogd plantvak. Extra regenwater is beschikbaar voor de planten; dat scheelt watergeven.


12 Infiltratievoorziening met ontlastpunt

Regenwater stroomt vanaf de hemelwaterafvoer in Rainbloxx Line 600. Het opgenomen regenwater wordt afgegeven aan de bodem en bij extreme regenval wordt het eventueel niet geabsorbeerde regenwater boven het maaiveld op de stoep gestort.


Animaties

Op de website van ACO zijn de twaalf tips door middel van heldere animaties inzichtelijk gemaakt. Bekijk de animaties onder het menu toepassingen.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER