Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Er is meer geld te verdienen als je je onderscheidt van de massa'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, maandag 11 november 2019
279 sec


Groenversneller van start met masterclass van Nico Wissing

Op 23 september gingen we van start met Groenversneller: het traject van dit vakblad waarbij hoveniers met elkaar én met coach Pieter Peelen hun bedrijf naar een hoger plan gaan tillen. De kick-off werd verzorgd door Nico Wissing, tuinontwerper en initiatiefnemer van NL Greenlabel. Wissing was niet bang om de hoveniers op hun verantwoordelijkheid te wijzen wat betreft duurzaam ontwerp, aanleg en onderhoud, maar niet alle hoveniers deelden zijn visie.

Nico Wissing tijdens zijn masterclass
Nico Wissing tijdens zijn masterclass

De kick-off vond plaats bij de Tuinen van Appeltern. Na een kort welkomstwoord van directeur Ben van Ooijen werd de groep naar de zaal begeleid. Tijdens het voorstelrondje van de acht deelnemende hoveniers werd al snel duidelijk wat de gemene deler is binnen de groep: ze hebben allemaal behoefte om te sparren met gelijkgestemden. Dat komt volgens Daan Bruin van Bruin Groenvoorzieningen door het gesloten karakter dat veel hoveniers hebben. 'Ze blijven allemaal op hun eigen eilandje zitten omdat ze bang zijn om hun brood te moeten delen. Ik vind dat dat anders moet. Ik ben heel benieuwd tegen welke zaken collega-hoveniers aanlopen.'

Ben van Ooijen verwelkomt de deelnemers in de Tuinen van Appeltern.

Weg met het Gamma-tuinhuis

De strekking van de masterclass van Wissing was overduidelijk: het is de verantwoordelijkheid van alle hoveniers om bij te dragen aan een betere wereld. Met duurzame producten in plaats van tropisch hardhout, elektrische machines en ontwerpen die minder onderhoud vergen en de biodiversiteit verhogen. De natuur moet terug in de tuin. Om dat te bereiken, moeten hoveniers volgens Wissing veel meer out of the box denken: 'Weg van het standaard Gamma-tuinhuis dat iedere hovenier plaatst.' Wissing: 'Ik ontwerp allerlei ongewone objecten, zoals een pergola van staal. Klanten hebben geen fantasie; zij kijken in een folder en wijzen aan: dit wil ik. Veel hoveniers voeren dat zonder blikken of blozen uit. Dat is helemaal niet goed. Vraag je af of je een dertien-in-een-dozijnhovenier wilt zijn of dat je echt iets moois wilt maken.' Wissing spoort de aanwezige hoveniers aan om niet morgen, maar vandaag nog ambassadeur te worden van het duurzaam hovenieren. 'We moeten het roer drastisch omgooien, anders is het te laat,' zegt Wissing. Een tuin die in balans is met de natuur, waarin eerlijke materialen gebruikt zijn, dat is zijn filosofie. 'Toen ik begon met NL Greenlabel, dachten mensen dat ik gek was, dat ik dit nooit van de grond zou krijgen. Maar als ik naar een tuin kijk en ik zie tropisch hardhout, plastic potten, stenen uit China en potgrond uit Rusland, vraag ik me af: is dit nou de wereld waarin we leven?'


Ik zie in tuinen tropisch hardhout, plastic potten, stenen uit China en potgrond uit Rusland en ik vraag me af: is dit nou de wereld waarin we leven?'

Weerstand

Het verhaal van Wissing riep bij een aantal hoveniers flinke weerstand op. Zo ziet Ronald Beckers van Boesheide het niet als zijn taak om de kar te trekken op het gebied van duurzaamheid. 'Dat is de taak van pioniers als Nico. Ik krijg de futuristische pergola's die hij ontwerpt niet verkocht aan mijn klanten. Ik bepaal samen met de klant wat we gaan doen. Dat begint met luisteren naar wat de klant graag wil. Ik bedenk vervolgens wat ik kan aanpassen en doe suggesties voor een meer biodiverse tuin. Maar als mijn plan totaal niet overeenkomt met wat de klant wil, zet ik mezelf buitenspel. Daarbij moeten de klanten vaak nog wennen aan verduurzaming. Wij hebben een onkruidbestrijdingsmachine op basis van heet water aangeschaft omdat we geen gif meer mogen spuiten, maar klanten doen dat nog wel veelvuldig. Overtuig ze dan maar eens om het onkruid te laten staan totdat wij langskomen om het op duurzame wijze te verwijderen. Wij moeten ook onze boterham verdienen, dus zoeken we een tussenweg.'


De hoveniers zijn druk bezig met de schetsopdracht. V.l.n.r.: Adne Veeneman, Antoon van Spelde, Teun van der Meijden en Kars den Engelse
'Als mijn ontwerp totaal niet overeenkomt met wat de klant wil, zet ik mezelf buiten spel'

Onderscheiden van de massa

Ook Daan Bruin van Bruin Groenvoorziening is van mening dat de branche mensen als Wissing nodig heeft om de kar te trekken. 'Ik denk zelf ook out of the box, bijvoorbeeld bij de aanleg van rotondes. Maar je moet een expressionist zijn om de ontwerpen die Wissing maakt in de markt te zetten. Voorlopers als hij die "gekke" dingen doen, zorgen ervoor dat de markt die kant op schuift.' Volgens Wissing ligt die taak niet alleen op zijn schouders, maar op die van elke hovenier. 'Alle hoveniers gaan dezelfde weg door constant dezelfde producten te gebruiken. Hortensia 'Annabelle' komt in bijna elke tuin voor, terwijl er wel 100.000 soorten zijn die nooit worden gebruikt omdat hoveniers ze niet aanraden aan hun klanten. Maar de klant wil juist mooie dingen. Ik weet zeker dat er meer geld te verdienen is als je je onderscheidt van de massa.'


'Voorlopers als Wissing die "gekke" dingen doen, zorgen ervoor dat de markt die kant op schuift'

Op de goede weg

Beckers en Wissing werden het tijdens de masterclass niet eens, maar bij Adne Veeneman van AV Hoveniers kwam de boodschap wel binnen. 'Na het horen van Nico's betoog zal ik mijn werkwijze niet direct omgooien, want duurzaamheid al een onderdeel van mijn bedrijfsvoering. Maar het laat mij wel zien dat ik op de goede weg ben.' Om zijn boodschap kracht bij te zetten, gaf Wissing de hoveniers opdracht om verbeteringen aan te brengen in een schets van 'de gemiddelde tuin' met een kunstgrasveld, een terras, een oprit, een aantal platanen en een speelplek. De hoveniers kwamen met verbeteringen als waterpasserende tegels, afkoppeling van het hemelwater, beplanting voor bijen en andere insecten en houtsnippers op de speelplek in plaats van rubber. Zo liet Wissing zien, ook aan de hoveniers die het niet met hem eens waren, dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een duurzame tuin aan te leggen.


Onder leiding van Pieter Peelen en Rens van Eijk van No Nonsancy zullen de hoveniers de komende maanden zes keer samenkomen. Ze gaan aan de slag met de thema's mens, strategie, proces, klant en financiën. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden bij de sponsoren Makita, Barenbrug, Infogroen en Lendert de Vos.


Boesheide Hoveniers
Boesheide Hoveniers richt zich op de grote en de kleine tuin. Ronald Beckers en Joost van Welden onderhouden vooral particuliere tuinen; 30 procent van hun werkzaamheden betreft groen rondom bedrijven en instellingen. Ze vinden het belangrijk bij hun werk om de wensen van de klant zoveel mogelijk door te voeren.

Ronald Beckers en Joost van Werven
Bruin Groenvoorziening
Daan Bruin startte in 1979 op zeventienjarige leeftijd met zijn bedrijf, nadat zijn vader hem had geadviseerd om het beunwerk achter zich te laten en het professioneel aan te pakken. Zijn bedrijf heeft een personeelsbezetting van totaal 24 fte. Hij werkt voor 30 procent voor particulieren; de overige opdrachten zijn in het groot groen. Met twee loonwerkers wil Bruin een aannemerscombinatie opzetten voor grootschalige projecten in de openbare ruimte.

Daan Bruin
AV Hoveniers
Nog een hovenier die jong startte: Adne Veeneman begon op zijn achttiende voor zichzelf. Hij werkt vanuit Drempt; zijn werkgebied bevindt zich voornamelijk in en rondom Doetinchem. Hij heeft een tijdje als zzp'er gewerkt, maar ondertussen heeft Veeneman een personeelslid en een stagiair. Daarnaast werk hij veel samen met andere zzp'ers.

Adne Veeneman
A. Van Spelde Hoveniers
Antoon van Spelde richtte zijn bedrijf op in 1998. Het bedrijf is gevestigd in het Brabantse Udenhout. Van Spelde heeft vier vaste medewerkers in dienst.

Antoon van Spelde
Blommeij Groenprojecten
Teun van der Meijden bedient met zijn bedrijf het hogere segment. In 2017 kreeg hij van brancheorganisatie VHGde titel meesterhovenier; dat heeft hem geen windeieren gelegd. In zijn vrije tijd is Van der Meijden voorzitter van de Vakgroep Hoveniers in Brabant, waar hij zich inzet om de kwaliteit van hoveniers te verhogen.

Teun van der Meijden
Den Engelse Hoveniers
Kars den Engelse had als kleine jongen al een passie voor groen. Zijn bedrijf begon hij vijf jaar geleden, toen hij nog op school zat, op aanraden van zijn ouders. Na twee maanden nam Den Engelse zijn eerste personeelslid aan; nu werken er vijf man in het bedrijf. 80 procent van de klussen die Den Engelse aanneemt, bestaat uit aanleg.

Kars den Engelse
Diemel Groenvoorzieningen
Het uitvoeren van tuinaanleg, tuinrenovatie en tuinonderhoud doet Cock Diemel uit Den Hoorn al meer dan dertig jaar. De laatste vijftien jaar is hier de realisatie en verzorging van dakgroen bij gekomen, waarvoor een gespecialiseerde afdeling is opgezet.

Cock Diemel


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER