Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Twijfels over klepelen blijven: De Vlinderstichting maakt bezwaar

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 27 februari 2025
74 sec


Vlinderstichting roept op om klepelverbod te heroverwegen

De discussie over het gebruik van de klepelmaaier laait opnieuw op. Hoewel de nieuwe gedragscode van de Unie van Waterschappen klepelen onder voorwaarden blijft toestaan, plaatst De Vlinderstichting hier grote vraagtekens bij. Uit een recente literatuurstudie blijkt dat klepelen van de drie meest gebruikte maaimethoden de grootste schade aan biodiversiteit toebrengt.

Volgens de Vlinderstichting zijn overige maaimethodes zoals kettingmaaiers niet voldoende onderzocht.
Volgens de Vlinderstichting zijn overige maaimethodes zoals kettingmaaiers niet voldoende onderzocht.

De Vlinderstichting onderzocht ruim honderd wetenschappelijke publicaties en concludeert dat klepelen de meest schadelijke maaimethode is voor insecten, reptielen, amfibieƫn en kleine zoogdieren. Zij vinden het bijzonder, dat ondanks deze bevindingen de Unie van Waterschappen het gebruik van de klepelmaaier blijft toestaan in de nieuwe gedragscode. Volgens De Vlinderstichting is de onderbouwing van de keuze voor klepelen ontoereikend. Zo is niet aangetoond dat de voorgestelde randvoorwaarden - zoals een minimale maaihoogte van tien centimeter en het gebruik van specifieke klepels - voldoende bescherming bieden voor flora en fauna. Ook is de afweging van alternatieve maaimethoden volgens hen onvolledig en subjectief.

Uit een recente literatuurstudie blijkt dat klepelen van de drie meest gebruikte maaimethoden de grootste schade aan biodiversiteit toebrengt

Veiligheid versus biodiversiteit

De nieuwe gedragscode benoemt vijf situaties waarin klepelen altijd is toegestaan, vooral op locaties waar veiligheid een rol speelt, zoals langs wegen en op dijken met een beperkte draagkracht. Maar De Vlinderstichting vindt dat deze uitzonderingen te ruim zijn geformuleerd. Hierdoor blijft klepelen in veel gevallen mogelijk, met alle gevolgen voor biodiversiteit van dien.


Oproep tot aanpassing

De Vlinderstichting roept de Unie van Waterschappen en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) op om de gedragscode aan te passen en beter te onderbouwen waarom klepelen geen schade zou toebrengen aan beschermde soorten. Ook vragen zij om een objectieve vergelijking met andere maaimethoden. De oproep van De Vlinderstichting heeft al effect, want op de consultatiepagina zijn inmiddels diverse openbare reacties achtergelaten waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de nieuwe Gedragscode Soortenbescherming van de Unie van Waterschappen.


De Vlinderstichting roept de Unie van Waterschappen en het ministerie van LVVN op om de gedragscode aan te passen en beter te onderbouwen waarom klepelen geen schade zou toebrengen aan beschermde soorten

De internetconsultatie over de nieuwe gedragscode loopt nog tot 10 maart. Ondernemers en andere belanghebbenden kunnen hun mening geven via de consultatiepagina.

LEES OOK
Klepelverbod definitief van de baan?
14-02-2025 | NIEUWS
62 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
The Nordic Gardens-Stockholm, Zweden
dinsdag 25 maart 2025
t/m maandag 31 maart 2025
GardenExpo 2025 toont breed scala aan tuinnovaties
vrijdag 28 maart 2025
t/m zondag 30 maart 2025
Groen-Direkt Lentedagen
maandag 7 april 2025
t/m dinsdag 8 april 2025
Garten Stuttgart Duitsland
donderdag 24 april 2025
t/m zondag 27 april 2025
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER