Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kikkerlandje

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 6 september 2019
88 sec


Ik had vroeger een leraar geschiedenis die ervan hield om zijn lessen op te leuken met aansprekende voorbeelden. Zo wist hij altijd te vragen: waar was je toen Robert Kennedy werd vermoord? (Ja, sorry, zo oud ben ik al), of: waar heb jij naar de eerste stap van de mens op de maan gekeken?


Daar moest ik aan denken toen ik pas geleden een interview op tv zag met een of andere taalkundige over het verdwijnen van woorden. Waar is bijvoorbeeld het woord kikkerlandje gebleven? In mijn herinnering was het vroeger heel gewoon dat je de hele schoolvakantie letterlijk verregende ofwel in het water viel. In werkelijkheid zal dat allemaal veel minder ernstig zijn geweest, maar in mijn herinnering regende het dan zes weken lang aan één stuk, dag in dag uit. Onze kinderen herinneren zich dan waarschijnlijk het tegenovergestelde. Een zomervakantie dat kinderen alleen naar buiten kunnen op zeldzame dagen dat het regende. Door de vele zon en de aanhoudende weerrecords is het te droog en te heet om buiten te spelen.

Waar is het woord kikkerlandje gebleven of in het water gevallen?

Die extreme warmte en droogte heeft overigens ook een andere kant. Die van extreme regenval. Iconisch is wat dit betreft de opmerking van weerman Gerrit Hiemstra, die het journaal van 12 of 13 juni 2016 opende met de zin: 'Welkom in het klimaat van morgen.' Ik kan me nog heel goed herinneren waardoor Hiemstra deze iconisch zin uitsprak. Over zuidoost Brabant was een hagelbui heen getrokken met vele miljoenen schade en tientallen millimeters regen. Ik had een paar maanden later een afspraak met de wethouder van Bladel, die mij door het rampgebied leidde. Ik heb nog nooit zo veel dakdekkers in actie gezien als tijdens dat ene fietstochtje van misschien 20 of 30 minuten. Verder was er een groot dennenbos van de gemeente dat als compleet verloren moest worden beschouwd. Overigens waren voor mij niet de woorden van Hiemstra een eyeopener dat we te maken hebben met een veranderend klimaat, maar dat fietstochtje van een paar kilometer door het rampgebied.

klimaatverandering is een bedreiging, maar tegelijk ook een kans

Ook voor hoveniers geldt dat zij maar aan dit soort rampen moeten wennen. Daarnaast geldt dat dit soort ontwikkelingen ook een kans en een uitdaging zijn. Als vakwereld zal het gewaardeerd worden als je initiatieven neemt om deze klimaatverandering onder controle te houden. Daarom introduceren wij in deze uitgave van De Hovenier de uitverkiezing van de Gouden Gieter 2019. Wij roepen de vakwereld, maar met name ook hoveniers op om de mooiste en meest bijzondere innovaties om water te besparen in te zenden. De winnaar wordt bekend gemaakt op onze Boominnovatiedag.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER