Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene Piet

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 4 juni 2019
74 sec


De levende versus de versteende tuin - we weten het allemaal en willen het allemaal anders, maar toch lukt dat vaak moeilijk.


Een hovenier die in deze uitgave van De Hovenier wordt geïnterviewd, meldt: 'Vroeger had je tachtig procent groen in een tuin en twintig procent harde materialen. Nu is het andersom.' Hier is volgens mij nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar het zou zomaar kunnen dat deze hovenier gelijk heeft. Het is dan wat makkelijk om de Nederlandse hovenier hier de schuld van te geven. Zelfs onze eigen tv-tuinman Lodewijk Hoekstra doet hieraan mee, als hij op de landelijke tv weet te melden dat de meeste hoveniers helemaal niet zulke groene vingers hebben. Zo'n opmerking scoort lekker en is misschien nog wel begrijpelijk, maar is hij ook terecht? Kun je alle problemen op het bordje van deze beroepsgroep vegen? Even terugpesten: Het tv-programma van Hoekstra wordt gesponsord door Intratuin. Voor dit tuincentrum, maar ook voor de andere, gaat waarschijnlijk dezelfde 80/20-regel op.

Vroeger had je tachtig procent groen in een tuin en twintig procent harde materialen. Nu is het andersom

Twintig jaar geleden verkocht een tuincentrum tachtig procent groen en twintig procent overig. Inmiddels is in sommige tuincentra de afdeling barbecues misschien wel groter dan de afdeling vaste planten. Volgens mij helpt het niet om de Nederlandse hoveniers de zwarte, of dus eigenlijk de groene piet toe te schuiven. Er is meer aan de hand. Wanneer je wetenschappelijk onderzoek zou doen naar die 80/20-regel, komt daar waarschijnlijk uit dat de tuinen door de sterk gestegen grondprijzen veel kleiner zijn geworden. Tel daarbij op dat we steeds meer functies in die kleinere tuin willen proppen: we willen ergens kunnen zitten, BBQ'en, de fiets plaatsen, een klein schuurtje en ga zo maar door. Het resultaat is dan onvermijdelijk dat tuinen steniger worden. Je kunt de hoveniers daar de schuld van geven, maar dat lijkt mij niet terecht. Natuurlijk kunnen hoveniers bijdragen aan het fenomeen van de Levende Tuin en op die manier hittestress bestrijden, biodiversiteit promoten en de overlast van piekbuien verminderen. Maar het voert te ver om het probleem op het bordje van één beroepsgroep te leggen.

We willen steeds meer functies in een steeds kleiner tuintje proppen. Dat gaat onherroepelijk ten koste van groen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER