Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

We zijn rijker dan we denken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing, vrijdag 26 april 2019
125 sec


Ik wil u inspireren met mijn visie, u overtuigen van de noodzaak om op een andere manier met groen om te gaan, in de richting van een duurzamer bestaan en een fijne en gezonde leefomgeving. Laat u inspireren door een plek, de natuur, architectuur, multimedia, mode, literatuur, deskundigen, leken etc., maar geef vooral ook alle ruimte aan uw eigen ideeën, fantasie en kennis. Samen kan dit leiden tot verwonderingwekkende, vernieuwende vormgeving en goede, duurzame producten, een inrichting die past bij de locatie en gebruikmaakt van de bestaande kwaliteit.

Er wordt een omslag in denken en handelen gevraagd. Er is al een positieve beweging gaande in de wereld van de 'makers': vormgevers, industrie, architecten, planologen, projectontwikkelaars etc. Zij pikken de signalen op die aangeven dat we anders moeten omgaan met onze omgeving. Maar ook de 'ontvangers', de hedendaagse consumenten, worden kritischer, willen iets wat zich onderscheidt. Zomaar iets maken is er niet meer bij. Daadkrachtig en innovatief samenwerken waarbij wordt uitgegaan van de kracht van het bestaande leidt tot meer geaccepteerde klimaat-, milieu- en toekomstbestendige projecten.



Partijen die duurzaamheid integreren, die groen en water op waarde schatten en van meet af aan een logisch onderdeel van hun plannen laten zijn, geven uiting aan hun verantwoordelijkheid. Iedereen moet inzicht kunnen krijgen in de duurzaamheid van producten en de specifieke eigenschappen van de leefomgeving, zodat een bewuste keuze gemaakt kan worden door opdrachtgevers en gebruikers. Als neveneffect zal het aanbod van duurzame materialen en producten hierdoor toenemen.

Met duurzame producten kan inmiddels een complete buitenruimte worden ingericht. Het gebied kan als geheel een label krijgen dat de waarde van groen weergeeft. Voor overheden, bedrijven en particulieren kan dit dienen als instrument voor de opstart, financiering, realisatie, monitoring en het beheer van groene initiatieven.

Er kan een waardevolle eenheid ontstaan tussen gebouw en omgeving door te handelen met respect voor de plek en het aanwezige. Als al vroeg in het ontwerpproces een groenontwerper wordt ingeschakeld, kan deze de waarde van het bestaande landschap tonen, waardoor een plan er heel anders gaat uitzien. Zo kan een mooie grote boom in een nieuwbouwproject een fijne 'volwassen' sfeer brengen, wat anders zelden of pas na zeer lange tijd mogelijk is. Zoek de kracht van de symbiose tussen het aanwezige en het nieuwe. De kwaliteit van de leefomgeving wordt verhoogd door de grotere biodiversiteit.


Een meer natuurlijke inrichting van de buitenruimte kan ook financieel voordeel betekenen, als men het totaal van aanleg en onderhoud bekijkt over een langere periode. Het toepassen van waterdoorlatende verharding bespaart op riolering en is een verantwoorde keuze voor waterbeheersing. Vaak kan er ook minder verharding aangelegd worden. Door (toekomstige) gebruikers al vroeg bij het ontwerpproces te betrekken, kan men zorgen dat de (nieuwe) buitenruimte beter aansluit bij wat men echt wil. Waarom een grasveld aanleggen als er niet wekelijks gevoetbald wordt? Dan kan het ook een mooie bloemenweide zijn, die niet elke week gemaaid hoeft te worden. Gradaties in onderhoudsniveau voor intensieve en extensieve delen en toegepaste materialen zijn ook een kwestie van smaak. Gelukkig wordt de diversiteit in duurzame producten steeds groter. Hiermee kan een hoogwaardige duurzame buitenruimte worden vormgegeven in vrijwel elke stijl.

Uit onderzoek is gebleken dat een groene leefomgeving een positieve uitwerking heeft op de gezondheid en de ontwikkeling van mensen. Waardevolle buitenruimten die aantrekkelijk zijn nodigen uit tot buiten spelen, bewegen, verblijven en genieten. Een groene leefomgeving versterkt het contact tussen bezoekers, vergroot het respect voor elkaar en zet aan tot een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen en jeugd. Onderwijs in een groene omgeving bevordert de creativiteit, beleving, fantasie en denkwereld van kinderen.

Als de bestaande kwaliteiten van de plek en de noodzaak van een groene leefomgeving vanaf het begin op waarde worden geschat, zijn we rijker dan we denken!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER