Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Heetwatermachine als onkruidverwijderaar en multifunctionele reiniger

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, maandag 15 april 2019
286 sec


Hoveniers Madhuizen en Van den Bos zijn dik tevreden over kokendwatermethode

Madhuizen Hoveniersbedrijf en Frans van den Bos Hoveniers hebben sinds een paar jaar de Empas MCE, waarmee zij onkruid 'koken'. Opvallend is dat zij het vak een beetje opnieuw uitvinden. Beiden zijn het erover eens: 'Met deze machine kun je veel meer in de buitenruimte schoonmaken. Als je het als jouw taak ziet om de buitenruimte op orde te houden, heeft onkruid koken een uitstekend rendement.'


Madhuizen Hoveniersbedrijf legt zijn particuliere en zakelijke klanten in een straal van zo'n 50 km rond Franeker zoveel mogelijk in de watten. Het enthousiasme van de sympathieke Luitzen Madhuizen (43) straalt af op het hele bedrijf en de circa zeven medewerkers. Op de website en bij de klant managen zij de verwachtingen en eventuele zorgen; ze overleggen over de werkplannen in helder omschreven stappen. Enthousiasme voor tuinaanleg en -onderhoud wakkeren ze aan met suggesties voor verschillende soorten tuinen en door veel gestelde vragen over tuinaanleg, snoei of onderhoud te beantwoorden. Onkruid verwijderen is voor Madhuizen en zijn medewerkers een leuke uitdaging.

'Ook vuil in de groeven van vlonders krult op door het kokende water'

Multireiniger

Na een zoektocht en een aantal demo's van verschillende aanbieders heeft Madhuizen sinds 2016 de Empas MCE, die met kokend water onkruid te lijf gaat. Madhuizen: 'Met de broeskop erop kun je overal makkelijk bij. Bij het koken van onkruid houd je je feitelijk bezig met schoonmaken: je verwijdert niet alleen ongewenste onkruiden, maar ook groene aanslag en vuil van lantaarnpalen, muren, ramen, kozijnen, vlonders, bankjes, grafzerken en alles wat je tegenkomt tijdens het werk. Het is onze taak om de buitenruimte te verzorgen. Vuil en zand dat door de wind in stenenvoegen terecht is gekomen, "knapt" er door het koken uit, waardoor de vellingkant van de stenen weer mooi zichtbaar wordt. (Het gaat dus niet om het zand dat bij de aanleg tussen de stenen is aangebracht.) Als je gaat vegen met de bezem of de bladblazer gebruikt, kun je dit mooi meenemen. Ook vuil in de groeven van vlonders krult op bij behandeling met kokend water. Dat kun je daarna makkelijk verzamelen en opruimen. Dat krijg je natuurlijk niet voor elkaar met een hogedrukspuit; daarmee maak je de structuur van het hout kapot. De Empas is een geschikte multireiniger. Thuis loop ik er ook geregeld mee langs mijn hele huis.'


Flexibiliteit

Madhuizen ervaart een hoop gebruikersgemak. 'De Empas past door smalle steegjes bij klanten. We onderhouden ook een containerterminal, waar we het grind achter en tussen de containers gemakkelijk kunnen schoonhouden. We hebben altijd genoeg slanglengte en de machine is wendbaar. Je sluit de Empas eenvoudig aan op de waterleiding, steekt de stekker bij de klant in het stopcontact en dan warmt hij snel op. Binnen vijf minuten is hij bedrijfsklaar. We hebben zelf een waterreservoir van 600 liter. De IBC op de aanhanger hebben we omgebouwd. Deze heeft een aggregaat en een pompje, waarmee we het water opzuigen. Door de 20 m lange slang hoor je het geluid van het aggregaat nauwelijks. De Empas zuigt zelf het water uit de IBC, zonder pomp.'


Tekst loopt verder onder de afbeelding


Switch

Madhuizen: 'Het eerste jaar hebben we er nog weinig mee gewerkt. We moesten in ons hoofd echt even omschakelen. In 2017 kwam het onkruid koken echt van de grond, en vanaf 2018 bestrijden we bijna al het onkruid ermee, bij al onze onderhoudsklanten, zowel zakelijk als particulier. Groene aanslag op bestrating bestreden we nog met Eco Guard, een middel op basis van azijnzuur. Dat werkt op sommige plekken met veel groene aanslag wat sneller. Bij de daaropvolgende onderhoudsbeurten kookten we alles. Maar zuur dat in de bodem verdwijnt, is natuurlijk ook niet goed, net zo min als chemie. Dit jaar willen we dus voor 100 procent onkruid en groene aanslag gaan koken. We werken ook alleen met organische mest. Zo weten we zeker dat we verantwoord bezig zijn. De grootste uitdaging was niet de klanten overtuigen, maar onszelf. Maar na die omschakeling wordt het onkruid koken routine. Klanten zijn gewoon blij als ze geen onkruid hebben. Je moet er als hovenier wel strak bovenop zitten; bij de allereerste ontkieming moet je al beginnen met koken. Daarna moet je dat jaar nog wel drie keer terugkomen. Dus: op tijd beginnen en goed bijhouden.'


Rendement

Natuurlijk is onkruid koken per vierkante meter en per uur duurder dan chemisch bestrijden. 'Maar dat mag nu eenmaal niet meer, dus je moet gewoon over op een andere mindset', vindt Madhuizen. 'Als je meer bezig bent met productie per uur dan met je werk, dan is onkruid verwijderen met kokend water inderdaad duur. Als je het ziet als jouw functie, om de buitenruimte op orde te houden, heeft de Empas onkruidverwijderingsmachine een uitstekend rendement', zegt Madhuizen. Hij werkt op basis van een urenberekening, maar dat deed hij altijd al.


Afstemming op de praktijk

Empas is een sterk bedrijf, dat goed luistert naar de praktijk. 'Ik heb zelf een elektrisch wiel onder de machine gemaakt, want hij was aanvankelijk wat te zwaar om de aanhanger op te duwen. Nu rijden we hem er snel op en af. Empas is nu zelf ook bezig met de ontwikkeling van iets dergelijks. In het begin liepen we ertegenaan dat het onkruid vrij snel terugkwam door het gebruik van de waterschoffel. Dat hebben we Empas laten weten. Zij kwamen toen met een andere, Y-vormige sproeier op wieltjes (in tegenstelling tot de T-vormige), die je inzet als schoffel en die aan twee kanten heet water produceert in plaats van alleen in het midden. Dat hielp.'


Tekst loopt verder onder de afbeelding

Luitzen Madhuizen
Luitzen Madhuizen

Zelfgemaakt frame

Frans van den Bos (64) van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Brielle kookt naast onkruid ook vuilaanslag van vlonders en terrasjes. 'Dat gaat zo makkelijk, dat het bijna lijkt alsof we weer aan het spuiten zijn', grapt hij. De goedlachse Van den Bos werkt in een straal van 10-15 km rond Brielle. Hij heeft zelf zijn aanhanger aangepast voor de Empas MCE, die hij sinds 2017 heeft. Hij legt uit: 'We hebben de machine op een frame gebouwd, inclusief de stroommachine, een 1000-literwatertank en een haspel met een slang van 40 meter. Op de zijkant van de watertank hebben we een reclametekst gezet: "Milieuvriendelijke onkruidbestrijding/ terrasreiniging". Dit frame kun je makkelijk met een heftruck op de aanhanger of op de auto zetten om te vervoeren. Dat staat veel steviger dan wanneer je het aggregaat en de Empas-machine met spanbandjes vastzet. Met een lier en oprijplaten kunnen we de Empas van de auto af rijden. Als je niet met de auto in de tuin kunt komen, kun je de machine de tuin in rijden. Op de machine zit een vaste slang van 20 meter. In zo'n geval gebruik ik wel stroom en water van de klant, maar dat is nog maar eenmaal gebeurd. We hebben standaard 1000 liter water bij ons. De bestuurder komt twee of drie keer per dag terug voor een nieuwe tank water, maar als hij ver uit de buurt van ons bedrijf is, kan hij natuurlijk ook ter plaatse water tanken. Thuis tanken geeft trouwens weinig tot geen oponthoud. We werken met één tank van ongeveer half acht tot half tien 's ochtends. De tweede tankbeurt is rond twaalf uur en de derde rond half drie. Telkens wanneer er getankt wordt, kan de bestuurder even pauze nemen.'


'Ondanks de prijsstijging van 20 procent ben ik geen klanten kwijtgeraakt; we willen allemaal aan een goed milieu bijdragen'

Verhaal goed aan klanten uitleggen

Van den Bos hoort weleens van andere hoveniers dat zij alternatieve onkruidbestrijding moeilijk aan hun klanten kunnen verkopen. Dat is volgens Van den Bos eigen schuld, dikke bult. 'Als je het verhaal niet meteen duidelijk brengt, krijg je natuurlijk geen draagvlak. Je moet niet als insteek hebben dat het duurder is; wij rekenen niet met vierkante meters, want wij verkopen schone bestrating. Bovendien kun je niet meteen alle kosten bij de klant neerleggen. We zijn begonnen met de klanten te informeren over de overstap en hebben uitgelegd dat we toch allemaal aan het milieu moeten denken. Tijdens de testfase namen wij de eerste twee beurten voor onze rekening; de oude prijs bleef aanvankelijk gelden. Wij doen vier rondes per jaar, anderhalve week tot twee weken per ronde, en in de loop van het jaar heb ik berekend of ik ermee uit kwam. Dat bleek niet het geval. Om de kosten niet uit de hand te laten lopen, heb ik gemiddeld 20 procent op de prijs gedaan. Nu reken ik 75 euro per uur voor de machine, inclusief bediening. Dit jaar gaat deze prijs iets omhoog vanwege de afschrijving. Mijn klanten hebben daar geen problemen mee. Ik ben geen klanten kwijtgeraakt.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER