Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Cortenstalen trap als stralend middelpunt van veelzijdige familietuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, donderdag 7 maart 2019
104 sec


'De aanleg heeft drie maanden geduurd, omdat er zoveel maatwerk aan te pas kwam'

Aan een doorgaande weg in Velp nabij Arnhem staat een monumentale villa, waarin een ondernemend gezin met drie dochters woont. Nadat de familie de villa had verbouwd, was de tuin toe aan een opknapbeurt. Daarvoor werd Hendriks Hoveniers uit Didam ingeschakeld. Het moest een gezellige leeftuin worden, met als middelpunt een cortenstalen trap die verschillende terrassen verbindt.


Diderik Corts, eigenaar van Hendriks Hoveniers, kan alles vertellen over de aanleg van deze tuin. 'De tuin moest een bosrijk karakter krijgen en geschikt zijn voor het hele gezin. De tuin heeft meerdere terrassen op verschillende hoogten en mooie, groenrijke, kleurige plantenborders. Er is een overkapping geplaatst, om ook op koudere dagen te kunnen genieten van het buitenleven.

De roodbladige beuk in de voortuin moest blijven staan. Deze boom was twintig jaar geleden door de vorige bewoners geplant.' Hendriks Hoveniers voerde de werkzaamheden in eigen beheer uit, in samenwerking met een vaste smid. De hovenier beschikt over eigen hoveniers, timmermannen en een elektricien.


Veel maatwerk

In het voorjaar van 2017 begon de hovenier met de aanleg van de tuin. Corts: 'De compleet overwoekerde oude tuin werd geheel uitgedund en opgeschoond. De aanleg heeft in totaal ongeveer drie maanden geduurd, omdat er veel maatwerk aan te pas kwam. Naast de bouwkundige elementen, het beregeningssysteem en de tuinverlichting werd een plan voor de beplanting opgesteld tijdens de aanlegwerkzaamheden. Zo konden we samen met de bewoners de beplantingstypes afstemmen op de zichtlijnen en inkijk van de buren. Er is een hoekje gemaakt met klein fruit en kruiden, er zijn bloemrijke borders aangelegd en er zijn zelfs bloembollen in het beplantingsplan verwerkt.'

Wie de villa bekijkt, ziet aan de voorzijde een statige tuin met rododendronhagen en taxuswolken die de voortuin een ambiance geven die precies bij het pand past. Naast de roodbladige beuk staat een oude Parrotia persica met karakteristieke stammen en takkenstructuur. Het bosgedeelte van de achtertuin is ingericht met een vuurplaats, schommel en trampoline voor de kinderen. In het voorste deel van de achtertuin is het gazon enkele centimeters lager aangelegd, om nog meer diepte en een architectonisch effect aan de tuin te geven. De overkapping met tuinhaard en buitenkeuken maken de tuin tot een echte leeftuin voor de bewoners.


Bijzondere trap

Een echte eyecatcher in de tuin is de cortenstalen trap die de verschillende terrassen verbindt. Deze lange maatwerkloper koppelt het culturele gedeelte van de tuin aan de bostuin. De stalen trap zweeft als het ware over de massieve betonnen traptreden, die geleverd zijn door Schellevis Beton. De treden zijn 100 x 40 x 20 cm, in de kleur taupe. Daarnaast heeft Schellevis Beton bijpassende tegels geleverd van 100 x 100 x 5 cm in dezelfde kleur.

Door de combinatie van een milieuvriendelijk productieproces en speciale kleurstoffen hebben de Schellevis-tegels een natuurlijk uiterlijk en zijn ze tegelijkertijd robuust en duurzaam. Het eindresultaat van deze tuin kwam tot stand met een goed plan en een duidelijke opdracht en visie. Corts: 'De enthousiaste eigenaren hebben enorm meegedacht; ze raakten gaandeweg gepassioneerd en geïnspireerd. Misschien is de samenwerking van de opdrachtgever en het uitvoerende personeel wel het meest bijzondere aspect van dit project.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER