Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groei & Bloei toont ambitie met organisatie Gardenista 15-19 mei 2019

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 6 november 2018
169 sec


Wilma Walenberg: ‘Een tuin ontwerpen is meer dan een lijstje met hardware en plantjes’

In mei 2019 organiseert Groei & Bloei op kasteel Ophemert in Ophemert een nieuw Nederlands tuinenfestival: Gardenista. Meteen dat eerste jaar wil de organisatie doorstoten naar een Chelsea Flower Show-niveau en 25.000 bezoekers. Vakblad De Hovenier stelt een aantal vragen aan KMTP-bestuurslid Wilma Walenberg: 'What's in it voor de hovenier'?

Gary Graham (showmanager Bloom in the Park), Frits Hoogers (projectleider Gardenista) en Wilma Walenberg (landelijk bestuurslid KMTP/Groei & Bloei)
Gary Graham (showmanager Bloom in the Park), Frits Hoogers (projectleider Gardenista) en Wilma Walenberg (landelijk bestuurslid KMTP/Groei & Bloei)

Waarom weer een nieuw event op het gebied van tuinen? Er is al zo veel!

Er zijn inderdaad heel veel vakbeurzen. Maar is er echt een evenement waar de groene sector zich aan de consument kan presenteren op hoog niveau? Hoe ontstaan de contacten tussen hoveniers en toekomstige klanten? Ik denk dat er een afstand is tussen hoveniers en burgers die denken het allemaal zelf wel te kunnen. Ze werpen een blik op een televisieprogramma en gaan zelf aan de gang. Die attitude moeten we collectief veranderen. Hoe kunnen we gezamenlijk de burger weer blij maken met een heel mooi stukje groen in de achter- en voortuin?


Een tuin ontwerpen is meer dan een lijstje met hardware en plantjes

Een tuin ontwerpen is meer dan een lijstje met hardware en plantjes. Hoveniers moeten ook een beleving verkopen en uiteraard assisteren met het onderhoud, zodat de klant optimaal en jaarrond kan genieten van zijn eigen stukje paradijs op aarde.

Wat hebben de Nederlandse hoveniers hieraan?

Hoveniers kunnen tijdens Gardenista hun expertise promoten. Tegelijkertijd kunnen ze laten zien hoe mooi hun vak is. En dan bedoel ik niet het dichtstraten van de achtertuin, met een streep schaamgroen tegen de schutting aan.
Neem de bezoeker van Gardenista mee in de mooie groene wereld. Breng tijdens Gardenista de groene boodschap over en laat zien dat een gezin de investering in een goede hovenier er helemaal uithaalt.


Waarom heeft de organisatie van Gardenista voor kasteel Ophemert gekozen?

We hebben zeker zo’n vijftien locaties in heel Nederland beoordeeld op geschiktheid voor het houden van een show waarbij we in het eerste jaar 25.000 bezoekers willen ontvangen, maar in de toekomst naar 100.000 bezoekers willen doorstoten. Dan moet je een locatie hebben die dat allemaal kan huisvesten en ontvangen. Kasteel Ophemert ligt centraal in Nederland tussen de A15 en de Waal in de prachtige Betuwe.


Kunnen hoveniers inhaken en zo ja, wat zijn de kosten?

Als we het pad van de Chelsea Flower Show of Bloom in the Park gaan volgen, meldt een tuinontwerper zich met een tuinontwerp aan. Er zijn drie tuinmaten beschikbaar: klein, middelgroot en groot. Een ontwerp wordt ingediend, de jury beoordeelt de inzending en bij goedkeuring van het ontwerp wordt de inzender genomineerd. Op 3 december wordt bekendgemaakt welke ontwerpers hun tuin mogen aanleggen. Het eerste jaar zullen de kosten voor het aanleggen van de tuin grotendeels bij de pioniers liggen. Wel proberen we kwekers en leveranciers van hardware te koppelen aan de tuinontwerpers, zodat de materialen gratis ter beschikking worden gesteld.


En dan bedoel ik niet het dichtstraten van de achtertuin, met een streep schaamgroen tegen de schutting aan

De organisatie van Gardenista is bezig met het samenstellen van een team van sponsorwervers, dat ervoor gaat zorgen dat grote bedrijven de tuinen gaan sponsoren. Zodra we een sponsor hebben gevonden, koppelen we die aan een tuinontwerper. Dit zal het eerste jaar nog niet meteen voor alle tuinen mogelijk zijn.

Dat is duidelijk. Zijn er nog meer mogelijkheden voor hoveniers om mee te doen?

Natuurlijk kunnen hoveniers ook standruimte huren en hun expertise laten zien. Daartoe is ook volop gelegenheid! Het gaat ons met name om interactie met de bezoeker, dus niet met de armen over elkaar achter de tafel gaan zitten. Neem de bezoeker mee, laat live zien hoe iets wordt gemaakt, leg een simpel vijvertje aan en laat de bezoeker zien hoe het technisch in elkaar steekt. Wees bezig. Het is toch leuk om te zien hoe iets gemaakt wordt? Laat kinderen in een boom klimmen als een echte boomverzorger. Laat de bezoeker een plant enten, zelf een stoepbandje leggen: het hoveniersvak is leuk en divers!


Wat krijg ik allemaal te zien op Gardenista?

Groei & Bloei is de grootste tuinvereniging met zo’n 35.000 leden in heel Nederland en Vlaanderen. In Groot-Brittannië heb je de RHS, die al heel lang de Chelsea Flower Show organiseert. Iedereen in de groene sector kent die organisatie. Wij zijn de Nederlandse evenknie hiervan. Gardenista wordt hét podium voor de gehele groene sector. Tuinontwerpers, hoveniers, kwekers, bloemstylisten, moestuiniers en water zullen de vijf hoofdthema’s invullen tijdens de show. Het evenement duurt vijf dagen. Als je niet geweest bent, heb je dus wat gemist!


Als je niet geweest bent, heb je dus wat gemist!

Gardenista moet uitgroeien tot een show à la Chelsea Flower Show in Londen of Bloom in the Park in Dublin. Gardenista laat alles op het gebied van tuinen en groenvoorziening zien en wordt georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), beter bekend als Groei & Bloei. Op het landgoed rond kasteel Ophemert krijgen kwekers, tuinontwerpers, hoveniers en bloemschikkers een plek. Het vijfdaagse evenement wordt van 15 tot en met 19 mei gehouden. Groei & Bloei denkt zeker 25.000 bezoekers te trekken. De bedoeling is dat het een jaarlijks evenement wordt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER