Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wie mag het derde Gouden Klavertje opspelden?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 7 september 2017
293 sec


Beursprijs GTH staat deze editie nadrukkelijk in het teken van duurzaamheid


Er waren dit jaar ongeveer 50 inzendingen van bedrijven voor de derde editie van de GTH Beursprijs: het Gouden Klavertje. Een jury met daarin alle persmuskieten die iets te zoemen hebben op het gebied van tuin en park, aangevuld met VHG-voorzitter Rien van der Spek, koos daaruit elf nominaties. De rode draad werd daarbij gevormd door innovaties op het gebied van duurzaamheid. Van de elf inzendingen zijn er vijf elektrisch aangedreven, met daarnaast nog eens drie innovaties waarbij duurzaamheid het leidende motief was.

Intelligente combinatie van verschillende innovaties op het gebied van onkruid
Ramm bv is een nieuwe speler in de openbare ruimte. Op de GTH Demo Doedag die recent door dit vakblad in Almere werd georganiseerd, stond het bedrijf al met de Oeliatec Mollen Artiflex. Dit is een door Oeliatec zelf ontwikkelde werktuigdrager, waarbij zwaar is ingezet op duurzaam werken en elektrische aandrijving. Helemaal elektrisch is voor deze heetwateronkruidmachine nog een stapje te ver, maar de jury lijkt ervan overtuigd dat het jonge bedrijf gaat scoren met deze complete en intelligente machine. Directeur Gerrit van Nieuwenhuizen vertelde bij die gelegenheid aan onze redactie: 'Het water van 98 graden Celsius wordt met lage druk op de plant gespoten. Je wilt immers alleen het onkruid doden en niet het zand tussen de tegels uit spuiten. De machine werkt met elektrische pompen. De boiler en de druk van de elektrische pompen werken altijd samen, waardoor de temperatuur op de thermosferische sproeikop standaard 98 graden Celsius is. De effectieve werktijd met de accu's is acht uur en het herladen van de accu's duurt vier uur.' Wanneer Van Nieuwenhuizen de machine demonstreert, valt onmiddellijk op dat deze bijna stil werkt, wat een groot pluspunt is in de stad. De sproeikop ziet er ook anders uit dan de gangbare 'douchekoppen': hij heeft een conische vorm en het water komt eruit als een draaikolk. Daardoor is er weinig water nodig om het onkruid te bestrijden. De modulerende boiler zorgt ervoor dat de roetuitstoot minimaal is.


Zero-turn zero-emission van Frisian Motors

De jury was bijna eensgezind enthousiast over de eerste zero-turn van het Nederlandse merk Frisian Motors. Het merk werd geprezen vanwege de voortvarende manier waarop nieuwe machines worden ontwikkeld: een echte Nederlandse pionier. Deze zero-turn-maaier wordt aangedreven door een 48 volt-systeem met een totaal vermogen van 5 kW. Met onderhoudsvrije AGM-accu's heeft hij een maaitijd van één uur, met optionele lithiumaccu's maximaal drie uur, wat gelijkstaat aan meer dan 10.000 vierkante meter maaiwerk. Het laden duurt zes uur, maar met de optionele snellader in combinatie met lithiumaccu's is het mogelijk om dit binnen anderhalf uur te doen. In de toekomst is de maaier ook leverbaar met een snelwisselaccupakket, waardoor de hele dag door gemaaid kan worden.


O2-natuurgrasconcept

Niet helemaal nieuw meer, dit natuurgrasconcept dat door DCM en Kybys is ontwikkeld, maar nieuw genoeg om voor het Gouden Klavertje in aanmerking te komen. De jury looft de manier waarop de markt via een duidelijk concept ontzorgd wordt bij de behoefte aan goede natuurgrassportvelden. Het O2-concept zorgt voor een natuurgrassportveld dat minimaal 300 uur kan worden bespeeld. Daarnaast worden de grasbezetting, vlakheid en waterafvoer voor tien jaar gegarandeerd. Naast de garantie wordt het grasveld ook tien jaar lang op de meest duurzame manier onderhouden. De aanleg- en onderhoudskosten zijn een vast bedrag.


Diesel uit hernieuwbare bronnen

Aspen is vooral bekend als marktleider op het gebied van alkylaatbenzine, maar doet nu ook een greep in de kas van de dieselmarkt met de zogenaamde BTL-diesel. BTL staat voor bio to liquid en betekent dat biomassa, bijvoorbeeld houtafval uit bossen, wordt omgezet in diesel. Het verschil met andere diesels met een ecoclaim is dat Aspen als enige aanbieder gebruikmaakt van hernieuwbare bronnen, in tegenstelling tot Shell, dat gebruikersvriendelijke GTL-diesel aanbiedt. GTL staat voor gas to liquid. Verder zou de nieuwe Aspen D ook minder schadelijke stoffen bevatten en daardoor gezonder zijn voor de machinist, maar ook beter voor de machine beter, omdat de brandstof niet snel veroudert.


Gebruiksgemak voorop: Toro Timecutter Myride

Een zero-turn werkt makkelijk en snel en is uiterst wendbaar. Maar wie eerlijk is, moet toegeven dat veel zero-turns niet erg comfortabel zijn, zeker als je langere tijd achterheen over een hobbelige ondergrond moet rijden. Een interessante innovatie is daarom deze Toro zero-turn met MyRide. Geen vering op het chassis, maar een geveerd bestuurdersplatform, wat van invloed is op de maaikwaliteit en het comfort voor de gebruiker. Vooral op ongelijk terrein beschermt dit platform de bestuurder tegen schokken en trillingen, zodat toch snel en comfortabel gemaaid kan worden. De bestuurder kan de instellingen eenvoudig en zonder gereedschap aanpassen aan zijn of haar voorkeur. De Toro Timecutter is verkrijgbaar met een maaibreedte van 122 of 137 cm.


M-trac: een tweewielige tractor, maar dan op accu

Toen de Nederlandse kruiwagenbouwer Matador ongeveer een jaar geleden met een tweewielige accuwerktuigdrager kwam, was het merk daarmee de eerste op de markt, aldus salesmanager Frans van Os. Deze claim heeft helaas niet lang standgehouden. Toch is de jury onder de indruk van deze goed uitziende en veelbelovende machine. De prijs is aan de hoge kant, maar als je er een werk mee kunt winnen, is de prijs van secundair belang. Deze tweewielige werktuigdrager op accu's was eerder al op Galabau en Eisenach te zien en is te combineren met onder andere een dubbele onkruidborstel, een straatbezem en een ploeg. De machine heeft een leeg gewicht van 400 kilo en zou 10 ton kunnen trekken. Verdere specificaties zijn de 6 x 8 volts 170 Ah-accu met een laadtijd van acht uur en de maximale snelheid van 6 kilometer per uur. Deze machine kreeg van de beursorganisatie van Demopark Eisenach een zilveren medaille.


Husqvarna Rider met opraap via vijzeltechniek

Husqvarna is al jarenlang succesvol met zijn Riders. Dit zijn compacte en goed geprijsde maaiers voor professioneel en semiprofessioneel gebruik. In dit segment wordt ook vaak gevraagd om de opvang van gras, bijvoorbeeld op campings. Gras opvangen lijkt makkelijk, maar valt in de praktijk vaak tegen. De nieuwe Riders van Husqvarna maken nu gebruik van een vijzel die het gras transporteert naar de opvangbak. Husqvarna maakt hierbij gebruik van de vijzeltechniek ACTech om het gras te transporteren naar de vangbak. Grote voordelen zijn de stillere werking, meer capaciteit en minder kans op verstopping.


Heatweed Invasieve soorten-reductieprogramma

In Engeland werd in 2016 maar liefst 100 miljoen euro besteed aan de bestrijding van invasieve soorten, maar ook in Nederland is de markt sterk in ontwikkeling. Een belangrijke vraag daarbij is welke methode men gebruikt en of deze tegen acceptabele kosten werkt. Heatweed heeft rondom zijn eigen heetwatermethode een online kennisbank ontwikkeld die men ISRP noemt. Het Invasieve soorten-reductieprogramma is een webbased managementsysteem dat direct toegang geeft tot wetenschappelijk bewezen methoden (per plantensoort) om invasieve soorten te beheersen en in een aantal gevallen uit te roeien. Dit programma bestaat uit eenvoudige stappen waarmee deze soorten succesvol kunnen worden ingedamd. Naast deze gebruiksvriendelijke online omgeving wordt er ondersteuning geboden door middel van een training, die van belang is om het gewenste resultaat te behalen.


Köppl Compakt-Easy E met Köppl eDrive

Dit is de tweede professionele hydrostatisch aangedreven werktuigdrager zonder verbrandingsmotor die meedingt naar het Gouden Klavertje. Bij de Compakt-Easy E is de verbrandingsmotor vervangen door de Köppl eDrive, een 48 volt-accuaandrijving met geoptimaliseerde prestaties. Köppl zet daarbij in op het beproefde concept van aftakasaandrijving voor werktuigen en de rijaandrijving is hydrostatisch. Daarbij wordt de kracht van de elektromotoren mechanisch via snaren naar de aandrijfas overgebracht. De snelheid kan onafhankelijk van het toerental van de aftakas traploos geregeld worden, van 0 tot 6 km/u vooruit en van 0 tot 3 km/u achteruit.


Een houtversnipperaar met hoge capaciteit, maar toch uiterst flexibel

Ufkes positioneert zijn Cheetah 30/80-houtversnipperaar als klein, maar toch met een grote capaciteit. De jury was vooral onder de indruk omdat het hier volgens haar gaat om de eerste houtversnipperaar die gemonteerd staat op een wielstel onder de 3500 kilo. Hij is dus geschikt voor een BE-rijbewijs, ook in combinatie met een kraan. Er zijn meer houtversnipperaars die op een wielstel passen, maar niet één waarop ook nog een kraan past. De Cheetah 30/80 is leverbaar met een 70 of 100 pk-motor, waardoor de machine een hoge capaciteit heeft en tot de zwaardere versnipperaars gerekend kan worden.Een kudde robotmaaiers van Viking

Ieder zichzelf respecterend merk heeft inmiddels al een robotmaaier, maar op de markt van de grote machines blijft het vooralsnog relatief stil. De grote merken als Stihl en Husqvarna maken weinig aanstalten om met grote machines te komen. Stihl, of eigenlijk het submerk van Stihl, Viking, komt wel met een oplossing om grote terreinen met kleine machines te kunnen maaien. De oplossing: zet gewoon een kudde robots in en zorg dat deze via software met elkaar samenwerken en elkaar niet in de wielen rijden - een innovatie die hoog scoorde bij de jury.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Herman Berteler - Golfbaanhandboek.nl
vrijdag 8 september 2017
Het derde Gouden Klavertje? Tja, de ene klaver is niet de andere, er zijn veel soorten klaver en zo ook, naar alle waarschijnlijkheid onder de Gouden Klavers.
In 1986 mocht ik als eerste de Gouden Klaverspeld ontvangen van de V.B.T.B. voor het door mij geschreven boek: Gehandicapten en bejaarden in tuin en tuinbouw: Aangepast Tuinieren. Later volgden er nog diverse uitreikingen van deze Gouden Klaver.
Ik feliciteer op voorhand de winnaar van deze 3e Gouden Klaver.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER