Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meesters in de Tuin sluit partnerschap met het Vlaamse blad CG Concept

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 15 juli 2024
195 sec


Het evenement Meesters in de Tuin zet al enkele jaren sterker in op kennisdeling. Daarvoor heeft het dit jaar de armen in een geslagen met het Vlaamse groenblad CG Concept. CG Concept neemt een van de theaters op de beursvloer onder zijn hoede, hier kunnen groenprofessionals zich onderdompelen in diverse boeiende lezeringen en presentaties van topexperts uit de branche.


Kurt Dekeyzer, uitgever van CG Concept: 'Als kennisplatform en vakmagazine brengen we onze passie en expertise naar dit unieke evenement. In samenwerking met Coöperatie De Bloeimeesters en Blikveld, de vakvereniging voor landschaps- en tuinarchitectuur, presenteren we een gevarieerd programma met inspirerende short talks.' 'Dankzij de samenwerking met CG Concept kunnen we de bezoekers een rijker en meer divers programma aanbieden. Zo dragen we bij aan de verdere ontwikkeling en professionalisering van de tuinbranche, wat uiteindelijk iedereen in de sector ten goede komt', vult organisator Niels in't Veen aan.

Eerste sprekers zijn bekend en het gros van de lezingen vindt plaats op donderdag

Natuur op grote hoogte: Over verticale bossen, experts en teamwerk

Timo Cents (landscape & urban designer)
'Rewilding' is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt. De natuur als inspiratie en ecologische processen hun gang laten gaan, wordt ook toegepast op daken. Daken worden gestileerd verwilderd, waarbij de ontwerper zorgvuldig het beeld van een verticaal bos nastreeft, compleet met beplanting op balkons en gevels. Het kenmerkt de ontwerptrend om vegetatie te benutten als middel voor een beter functionerend gebouw.


De natuur als inspiratie en ecologische processen hun gang laten gaan, wordt ook toegepast op daken

Landschap Leidt

Peter Veenstra (landschapsarchitect en co-founder LOLA Landscape Architects) en Arjan Boekel (tuin- en landschapsontwerper Coöperatie De Bloeimeesters)
Het werk van LOLA Landscape Architects is de laatste jaren steeds meer in het teken van de klimaatcrisis komen te staan. Niet alleen in ontwerpprojecten speelt dit een steeds grotere rol, ook ontwikkelt LOLA ideeën door middel van onderzoek en tentoonstellingen.


Eigen natuur eerst

Andrew van Egmond (landschapsarchitect)
Door de jaren heen heeft de tuinbranche ingrijpende veranderingen ondergaan. Beton, geïmporteerde steenproducten en plastics domineren nu vaak de particuliere buitenruimte. Hierdoor is de verbinding met planten, natuur en landschap vaak verloren gegaan. Toch liggen er grote kansen om deze verbinding te herstellen, wat het ecosysteem en de biodiversiteit ten goede komt. Dit bevordert klimaatadaptatie en resulteert in een gezondere omgeving voor lichaam en geest.


Een circulaire toekomst voor de groen- en bouwsector

Sabine Stuiver (Chief Marketing Officer en medeoprichter van Hydraloop)
Klimaatverandering, bevolkingsgroei en waterschaarste zijn de cruciale uitdagingen van onze tijd. Ze drukken zwaar op de voorraad van het meest essentiële element voor leven: water. Circulair watermanagement is hierin een cruciale oplossing voor de groen- en bouwsector in Nederland en België. 'Reduce, Recycle, Reuse' is dan ook het credo.


Landschap als basis voor natuurinclusief bouwen

Steffen Nijhuis (hoogleraar landscape-based urbanism en sectiehoofd landschapsarchitectuur bij de afdeling urbanism, faculteit bouwkunde, TU Delft)
Natuurinclusief bouwen is actueel en belangrijk. We zien steeds meer gebouwen met groene daken en wanden, nestgelegenheden voor vogels enzovoort. In de openbare ruimte zien we toepassingen met vaste planten, grassen en regentuinen. Deze bijdrage onderzoekt de rol van de landschappelijke context en benadrukt dat duurzame verstedelijking, klimaatadaptatie en biodiversiteit vragen om een ontwerpaanpak die het landschap als basis neemt. De bestaande landschappelijke logica biedt richtlijnen voor het plannen en ontwerpen van een sociale en ecologische, inclusieve ruimtelijke omgeving op verschillende schalen, van stad tot straatniveau.


Deze bijdrage onderzoekt de rol van de landschappelijke context en benadrukt dat duurzame verstedelijking, klimaatadaptatie en biodiversiteit vragen om een ontwerpaanpak die het landschap als basis neemt

People, Place, Purpose, Poetry

Pieter Hoen & Anne Marie van der Weiden (architectenburau Mecanoo)
Van gebouw tot gebied vormt het landschap een onderdeel van het werk van Mecanoo. In al onze ontwerpen staat de mens centraal (People). Elk project wordt optimaal ingepast op de locatie, waarbij we ons laten inspireren door de lokale cultuur, klimaat en natuur (Place). In het functionele ontwerp wordt rekening gehouden met (on)verwachte veranderingen (Purpose). Het eindresultaat is een project dat alle zintuigen beroert (Poetry).


Balans met de natuur als voorwaarde voor een gezond stedelijk leven

Bart Mispelblom Beyer & Charlotte ten Dijke (oprichters TANGRAM Architectuur en Stedelijk Landschap)
Wat is de relatie tussen mens en natuur in de wereld van de toekomst? Hoe kunnen we gezonde biotopen in de stad brengen? Hoe kan je ruimte maken door verdichting? Grote projecten geven vorm aan de stad als geheel. Twee unieke voorbeelden zijn de projecten 'Rhapsody' en 'Zuidoever' in Amsterdam.


Wat is landschap ons waard?

Frank van Zuilekom (Studio BLAD)
Mensen verbinden met natuur en de omgeving groener maken, dat is onze visie. Ons werk ontstaat uit een synergie van onze roots, die in Nederland en in Schotland liggen. De Nederlandse en Schotse landschappen, hun historie en het verschil in theoretische benadering, zijn bepalend voor hoe we werken. In Nederland kun je het gevoel krijgen dat je boven de natuur staat en dat je die naar je hand kunt zetten. In Schotland is de natuur dwingender, je bent gedwongen er beter naar te luisteren.


De natuur heeft het antwoord gegeven

Cor van Gelderen (ontwerper en beplantingsdeskundige Coöperatie De Bloeimeesters) & Anne Bulk-Brylla (kweker)
Groen speelt een cruciale rol in het aanpakken van klimaatverandering, hittestress, luchtverontreiniging en biodiversiteitsverlies. Alleen met de juiste plant op de juiste plek kunnen we deze uitdagingen effectief aanpakken.


Meesters in de Tuin

Het Meesters in de Tuin-event, de jaarlijkse bijeenkomst voor high-end hoveniers, tuinontwerpers, tuinarchitecten en zwembadbouwers, markeert de officiële start van het nieuwe buitenseizoen op 10, 11 en 12 oktober. Centraal staan innovatie, inspiratie en kennisdeling.


Beursdagen

Vrijdag 11 oktober en zaterdag 12 oktober zijn traditionele beursdagen. Op de beursvloer valt veel te beleven. Maar liefst 70 exposanten presenteren er hun nieuwste producten en diensten. Een unieke kans om de trends in de sector te ontdekken. Dit jaar staat het event in teken van 'connectivity' - de interactie tussen bezoeker en product. Je ervaart de producten van de meesters als nooit tevoren op het gloednieuwe demoplein.


Tickets zijn later deze zomer verkrijgbaar via www.meestersindetuin.nl.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER