Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

12 trends van Chelsea Flower Show 2024

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, zaterdag 13 juli 2024
224 sec


Nu het stof van de Chelsea Flower Show, en onder het mom beter laat dan nooit. Wilden wij nog eenmaal (met een beetje heimwee) terugblikken op de Chelsea Flower Show 2024. Welke 12 trends konden wij ontwaren in het groene geweld?

Best in Show Tuin was de 'bosbaadtuin' van Ula Maria waarbij je meerdere trends samen zag komen: hergebruik, water en uiteraard veel bomen.
Best in Show Tuin was de 'bosbaadtuin' van Ula Maria waarbij je meerdere trends samen zag komen: hergebruik, water en uiteraard veel bomen.

1 Water

Water was letterlijk overal. Van stroompjes, tot vijvertjes, tot watertafels, fonteintjes en zelfs in de vorm van een hip Wim-Hofman ijsbad. Ontwerper en hovenier Tom Bannister debuteerde dit jaar met zijn 'Eco-Therapy-Garden' in de categorie Balcony & Container tuinen. Zijn tuin voelde als een groene troostende knuffel die je volledig insloot, hij won dan ook geheel verdiend goud. Bannister had zelf met lichtgewicht beton (een unicum, zie punt 3) bakken gegoten waardoor het water door de tuin liep. Één bak diende als grote badkuip voor koud water therapie. Bannister heeft door zijn hovenierswerk regelmatig last van zijn rug en andere spierpijntjes, ijsbaden werkt volgens hem bijzonder heilzaam. Verder was zijn tuin vooral groen met één enkel minibloemetje.


Water gecombineerd met Cortenstaal in de tuin van Terrence Higgins Trust Bridge to 2030 Garden. De beplanting in de tuin is geïnspireerd op de herkolonisatie van planten in de voormalige leisteengroeven van Noord-Wales.

2 Klimaatadaptatie

Vele ontwerpers en hoveniers die ik sprak over hun showtuinen hadden nagedacht over klimaatadaptatie. Dan wel doordat de borders bestonden uit extra waterdoorlatend materiaal of de beplating uit droogteminnende planten.


Een pad van hergebruikte houten balken gecombineert met wit/grijze halfverharding.

3 "Anti"-beton

Tegel eruit en groen erin is natuurlijk allerminst een nieuwe trend, maar in Chelsea nemen ze dat uiteraard nét weer wat serieuzer. Volgens data van een Brits hoveniersvakblad was dit jaar driekwart (74%) van alle Chelsea tuinen cementvrij. Dat bleek ook door de gesprekken die ik had met ontwerpers, als ik vroeg naar de sierbestrating excuseerde de meeste ontwerpers zich direct door te zeggen dat het cementvrij is. Wat ons ook opviel: het gebruik van heel veel halfverharding.


Deze fontein was een 'tweedehandsje' uit een oude Chelsea showtuin in de RHS Chelsea Repurposed Garden, ontworpen door Darryl Moore en Toby Magee van hoveniersbedrijf Cityscape.

4 Hergebruik

Waarom kiezen voor nieuw als tweedehands net zo goed is? Zo was de RHS Chelsea Repurposed Garden, ontworpen door Darryl Moore en Toby Magee van hoveniersbedrijf Cityscape bijna volledig gemaakt van hergebruikte materialen uit eerdere showtuinen die teruggaan tot 2010. Zoals de grote cortenstalen kolommen uit een showtuin in 2014 die dit jaar dienst deden als een tuinbank. In de best in Show tuin (de soort van hoofdprijs van de prijzenshow) van Ula Maria was hergebruik ook volop aanwezig. In de bungaroosh muur maar ook de sierbestrating daar was volledig hergebruikt.


Deze sanctuary tuin stond vol met 3D-geprinte sleutelvormige bouwstenen van terracotta.

5 Duurzaamheid(sprijs)

Wellicht een beetje een inkoppertje als trend. Want wat wordt tegenwoordig niet duurzaam genoemd? Maar eerlijk is eerlijk Chelsea probeert er echt werk van te maken. Zie uiteraard al punt 3 en 4. Daarom lanceerde ze dit jaar ook een nieuwe Duurzaamheidsprijs, de prijs is een erkenning voor de hovenier en de ontwerper om de milieu-impact van hun tuin te verminderen. Italiaanse tuinontwerper Giorgi en hovenier Landesigns wisten deze prijs binnen te halen met hun sanctuary tuin vol met 3D-geprinte 'Lego'-stenen van terracotta.


Ontwerper Harry Holding in zijn 'kindertuin'.

6 De eerste kindertuin

Het grijze haar van de gemiddelde bezoeker van de Chelsea Flower Show verraadt dat zij al geruime tijd geen kind meer zijn. Maar dit jaar had ontwerper Harry Holding een tuin ontworpen voor én met kinderen. Deze tuin was in samenwerking met de organisator RHS, waardoor Holding geen prijzen kon ontvangen. Wat ons betreft had ook deze tuin een gouden medaille verdiend. Het ontwerp was speels en spannend, met hoogteverschillen, natuurlijk met water, een cortenstalen glijbaan met uitkijktoren, creatief verwerkte kindertekeningen en speelse beplanting.


The RHS No Adults Allowed Garden van ontwerper Harry Holding.
The Octavia Hill Garden by Blue Diamond with the National Trust won de eerste kinderaward.

7 Nóg een nieuwe winnaar

Het kan soms lastig zijn om bij te houden hoeveel verschillende prijzen er op de Chelsea Flower Show worden uitgereikt. Er is voor vrijwel alles een prijs: van het beste ontwerp tot de beste constructie, en medailles variërend van goud tot brons. Toch vond de organisatie dit niet genoeg en lanceerde nog twee nieuwe prijzen. Naast een duurzaamheidsprijs werd ook een kinderprijs geïntroduceerd. De Octavia Hill Garden, ontworpen door Ann-Marie Powell en aangelegd door The Landscaping Consultants, werd de eerste winnaar van de RHS Children's Choice Award.


8 Cortenstaal

Het viel ons ook op dat cortenstaal, ook wel bekend als weervast staal, here to stay is. Je zou misschien denken dat de trend enigszins voorbij is, maar een blik op de Chelsea Flower Show leert anders. Op deze Britse tuinshow werd nog volop gebruikgemaakt van het kenmerkende roestende materiaal. Het werd niet gebruikt voor zoiets standaards als kantopsluiting, maar juist van glijbanen, tot fonteinen en zelfs een heel waterpaviljoens kleurend Chelsea oranje/bruin.


In de WaterAid Garden speelde ook Cortenstaal een dominante rol. De indrukwekkende paviljoens bestonden geheel uit weervast staal en ook de paden en bruggen in de tuin zelf.

9 Waterbesparing was een belangrijk thema

Dat waterpaviljoen kwam van de hand van ontwerper Tom Massey en architect Je Ahn. Hun WaterAid Tuin was slechts één van de tuinen die gewijd waren aan de waterproblematiek. Zo ook The Flood Resilient Garden van Naomi Slade en Dr. Ed Barsley, en The Water Saving Garden van Sam Proctor. Er waren talloze tuinen die verschillende methodes toonden waarmee bezoekers - en de hovenierssector - het waterverbruik in tuinen konden verminderen en regenwater verzamelen. Wat ons betreft een positieve ontwikkeling.


De Japanse Kazuyuki Ishihara wordt ook wel 'Moskoning' genoemd door zijn veelvuldig gebruik van mos in zijn ontwerpen.

10 Mos is mooi

Waar de gemiddelde Nederlandse tuineigenaar elk voorjaar weer driftig in de weer is om mos uit zijn of haar achtertuin te verwijderen, werd mos in Chelsea juist omarmd. Verdiend want dit fantastisch mooie, natuurlijke materiaal geeft ontwerpen direct een zekere zachtheid. De 'Moskoning' Kazuyuki Ishihara had wat ons betreft ook een van de allermooiste tuinen. Volgens Ishihara combineert zijn tuin met levendige acers en een tuimelende waterval de schoonheid van de natuurlijke wereld met de praktische aspecten van het gezinsleven. Het leek ons meer een tuin voor iemand met hobby's zoals whisky drinken, sigaar roken en motorrijden. Maar dat zijn slechts details; de tuin bood vanuit elke hoek een totaal ander gezicht. Echt een wow-factor. Grappig genoeg zorgde het on-Brits warme en zonnige weer ervoor dat zijn tuinteam de hele dag bezig was om het kostbare mos vochtig te houden.



11 Bomen

Een trend die ik ookal omschreef in mijn hoofdredactioneel. Bomen zijn back! (Of misschien zijn ze wel nooit weggeweest) Maar ze waren overduidelijk in grote getalen aanwezig. De winnende showtuin was uiteraard een heuse bosbaadtuin met maar liefst 50 berken in alle soorten en maten. Betula nigra was ook te bewonderen in de 'The National Autistic Society Garden', hier werd het veel gecombineerd met Sphagnum mos (ook bekend als veenmos, zie punt 10). Kweker Boom & Bonheur leverde ook diverse karakterbomen voor de Killik & Co: 'Money Doesn't Grow On Trees' tuin. Zoals Ulmus hollandica 'Jacqueline Hillier', maar ook de wat onbekendere Tilia cordata 'Dila', een eigen cordata-type met een compacte kroon zoals alle cordata's, maar heeft een wat lossere takstand dan de bekende 'Greenspire'.


Zo was de tuin van oudgediende Tom Stuart-Smith op de Chelsea Flower Show voornamelijk inheems, maar sierwaarde stond hierbij zeker voorop, opvallend hierbij was dat zijn alle bloemen wit waren.

12 Inheems is weer dienend aan sierwaarde

Een persoon die ik ontmoette op de Chelsea Flower Show verwoordde het treffend: 'Vorig jaar twijfelde je soms of je moest maaien of dat het om een border ging.' Dit jaar leek die verwarring verleden tijd. Er werd zeker nog volop gesproken over inheems maar niet meer in de vorm van super wilde zaai mengsels. De sierwaarde was weer veel duidelijker aanwezig.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER