Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe ontwerp je een tuin vanuit een concept?

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, maandag 5 augustus 2024
114 sec


'De leercurve die de student heeft doorgemaakt, maakt dit project heel bijzonder'

De uitdaging voor studenten van de vakopleiding Tuinarchitectuur is te komen tot een centraal idee, een concept. Een concept - niet te verwarren met thema - dat leidend is voor het ontwerp en op basis waarvan het plan verder uitgewerkt kan worden naar een ontwerp. Iedere vervolgstap of ontwerpingreep toetst de ontwerper aan het concept. Alleen op deze manier ontstaat een consistent plan met een helder beeld. Conceptuele tuinontwerpen zijn authentiek en vertellen het verhaal van de plek.


De OntwerpAcademie laat op jaarbasis maar liefst zeventig stageprojecten ontwerpen door studenten van de academie. Een bijzonder project in dit verband is dat van een student Tuinarchitectuur dat in 2022 is uitgevoerd in Leimuiden, in de buurt van Boskoop. 'Niet alleen het ontwerp is geslaagd, maar ook de leercurve die de student gedurende dit traject heeft doorgemaakt, maakt dit tot een bijzonder project,' vertelt Peter Kroesen, docent aan de academie.

Concept

In dit artikel legt Kroesen graag uit wat het concept van dit plan is en wat het de student gebracht heeft. 'De langgerekte kavel met gevels die voor- en teruglopen en in een soort trechter eindigen, was een bijzondere uitdaging. Het schetsontwerp van Nadine wist in deze situatie een nieuwe ordening (golfbeweging) te brengen en het weer tot een geheel te maken.'


Het ontwerp van de tuin moest een belangrijk probleem oplossen, namelijk de valwind. 'Vanwege de enorme valwind in de tuin wilden de bewoners er niet meer zitten. In het ontwerp is een subtiele muur van beplanting meegenomen die de wind afvangt zonder het zicht op het vaarwater erachter te verliezen. De titel van haar concept is "De landelijke windbreker", wat de karakteristiek van het terrein weergeeft en de oplossing van het probleem samenvat.'

In het ontwerp is een subtiele muur van beplanting meegenomen

Organisch en beschermend

Met het schetsontwerp wist de student de opdrachtgever, die oorspronkelijk een strakke tuin met rechte lijnen wilde, te overtuigen. Het beschermende effect van de hagen en het verbindende effect van de golvende beweging overtuigde de opdrachtgever.


De golfbeweging leidt het zicht naar het water en verbindt de verschillende tuinonderdelen
De golfbeweging leidt het zicht naar het water en verbindt de verschillende tuinonderdelen
De golfbeweging leidt het zicht naar het water en verbindt de verschillende tuinonderdelen, terwijl de hagen, bestaande uit Fagus sylvatica met een hoogte van 1,80 meter de storende valwind breken. De opdrachtgever is samen met de student naar de kweker gegaan om de bomen uit te zoeken.

Leercurve

Studente Nadine was bij de start erg onzeker, vertelt Kroesen. Vanuit haar enthousiasme gingen haar ideeën alle kanten op. Het ontbrak aan focus en een rode draad. Gedurende het ontwerptraject heeft ze haar tekenvaardigheid kunnen verbeteren en duidelijke keuzes gemaakt. Vaardigheden die essentieel zijn bij het ontwerpen. De student heeft goed geluisterd naar de opdrachtgever en de wensen kunnen omzetten naar een functioneel en aantrekkelijk plan.
Aan het eind van het traject is de veelzeggende reactie van de klant: 'Niets van wat we hadden aangegeven heb je gebruikt, maar het ontwerp is alles wat we wilden en meer.'


Hoveniers

Voor hoveniers zijn StageProjecten van de OntwerpAcademie interessant om uit te voeren, is de ervaring van Kroesen. 'Ik hoor vaak terug dat de ontwerpen van de OntwerpAcademie leuke projecten zijn; het zijn ontwerpen met een verhaal en bovendien zijn de plannen compleet uitgewerkt. Tegelijkertijd krijgen we regelmatig van opdrachtgevers de vraag of wij hoveniers kennen die hun ontwerp willen uitvoeren.' Samenwerken met hoveniers is het doel van de OntwerpAcademie; hoveniers profiteren immers ook van deze win-winsituatie.
StageProjecten zijn er in elke provincie in Nederland, groot en klein. Zelfs in het buitenland hebben studenten ontwerpen gemaakt.


Plattegrond tuinontwerp
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dahlia- en Doorbloeidagen in Bloemenpark Appeltern
zaterdag 7 september 2024
t/m zondag 8 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER