Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Column: Geitenwollen sokken - over klimaat, biodiversiteit en geitenwol

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Moes, donderdag 23 november 2023
95 sec


Zodra je vandaag de dag een opmerking maakt over klimaat, ecologie of biodiversiteit, word je al snel beoordeeld als linkse geitenwollensokkendrager. Dat heeft natuurlijk niks te maken met het soort sok die de persoon in kwestie draagt, want het is een metafoor voor 'een iets wereldvreemde linkse idealist, met name op het gebied van milieu'. Ik zal mij in deze column onthouden van politieke standpunten, maar alleen al het dragen van geitenwollen sokken vond ik de moeite waard om eens over na te denken.


De allerbeste geitenwol schijnt van de Orenburgse geit te komen. Door de extreem hete zomers krijgen de geiten daar een zachte donsachtige vacht met heel fijne, lange haartjes, die na een speciale behandeling gesponnen wordt tot fluweelzachte wol. Juist die fijne, lange haartjes zorgen voor een enorm volume in de wol, waardoor de drager er warmpjes bij zit, zelfs bij een temperatuur van wel -70°C op de Russische toendra.
Iemand die Orenburgse-geitenwollen sokken draagt, gaat dus fluweelzacht een koude winter in. Voor zover we in Nederland nog koude winters hebben, staat dat idee mij bijzonder aan. Het klinkt mij meer als gezond verstand en een goede voorbereiding in de oren dan als alternatieve, linkse idealen. Het wordt pas alternatief en idealistisch wanneer we de dingen gaan namaken omdat we geen ruimte meer hebben voor de oplossing die de natuur ons biedt.


Miniscule verschillen

Inderdaad, dan is toch het bruggetje gemaakt naar klimaat en biodiversiteit. Want eerlijk gezegd, toen ik een poosje geleden een cursus volgde over wilde bijen, stond ik versteld van de minuscule verschillen die we kunnen maken in de tuin. Juist bepaalde omstandigheden zorgen voor het succes van die wilde bijen, en de kleinste verandering kan er al voor zorgen dat ze geen kans van overleven hebben. Vliegafstand, nestelgelegenheid, maaiperiode, maar misschien nog wel de belangrijkste: bloemen. Bloemen waar juist die ene bij wel wat mee kan en die ook nog toevallig bloeit in de periode dat die bij vliegt. Dat heeft dan toch wel wat weg van die Orenburgse geit, waarbij de wol alleen maar van goede kwaliteit is als de geit ook daadwerkelijk in de Orenburgse regio leeft.


Inheems

Laten het nou juist die bloemen zijn waar wij als groene sector toch wel het een en ander mee te maken hebben. Als ontwerper kun je bijvoorbeeld kiezen voor inheemse planten waar bijen wel wat aan hebben. Als hovenier kun je ervoor kiezen om aan je klant uit te leggen waarom je sommige dingen laat staan, zodat die bij zich ook kan voortplanten. Ben je dan ineens een alternatieve, idealistische wereldverbeteraar?
Misschien ben ik wel een geitenwollensokkentype. Maar dan vooral omdat ik een hekel heb aan koude voeten en ik nu weet dat de sokken van Orenburgse-geitenwol juist door die Russische omstandigheden zo lekker zitten. Dus als ik een geitenwollensokkentype ben, dan ben ik daar trots op.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Wilna Kuipers Tuinwerk
donderdag 23 november 2023
Super leuk artikel! Geinige invalshoek, leuk om in het achterhoofd te houden bij moeizame discussies... ; )
Robert Clifford
maandag 27 november 2023
Beste Mark, een mooi stuk over wollen sokken die ik mijn hele leven al draag zomer en winter maar dit terzijde. Als ik de gegevens inzie wat er de afgelopen jaren is verdwenen aan biodiversiteit is alle hulp voor de natuur nodig om niet alleen de natuur maar ook onszelf en om onze kinderen een bestaan op deze aarde te mogen geven in een gezonde omgeving van natuur, water en lucht. Wij als hovenier hebben hierin een taak te vervullen waarin goede uitleg naar de klant gegeven dient te worden en ja; als de klant hier niet in meegaat de opdracht niet accepteren. Ik doe dit al jaren en het klantenbestand dat ik nu heb gaat hier volledig in mee. Laten wij allen de natuur op 1 zetten waarbij ons vak het voorbestaan ondersteunt.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER