Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe creëer je een duurzame en waterdoorlatende oprit?

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 15 september 2023
103 sec


De meeste opritten in Nederland zijn volledig bestraat met klinkers of tegels. Dit kan echter ook anders. Wanneer je kiest voor halfverharding, waterdoorlatende tegels of een open bestrating, eventueel in combinatie met een Hydroblob, hoeft het regenwater niet via het riool te worden afgevoerd om te worden gezuiverd. Water kan dan rechtstreeks in de bodem wegzakken en het grondwaterpeil aanvullen of tijdelijk ondergronds worden opgeslagen om vertraagd aan de grond te worden afgegeven. Hiermee wordt wateroverlast in de tuin voorkomen en lever je een bijdrage aan een frissere, groenere en koelere leefomgeving.


De waterdoorlatende functie van grind

Een mooi voorbeeld van een duurzamere optie is het gebruik van siergrind of -split voor een gripvaste oprit. ECCO-grindroosters houden het grind op zijn plaats, zelfs onder zware belasting en een anti-worteldoek beperkt onkruidgroei. Tuinvisie biedt siergrind in allerlei soorten, kleuren en afmetingen. Zo wordt een duurzame oprit niet alleen een slimme keuze voor de toekomst, maar ook een prachtige toevoeging aan de tuin.


Balans tussen groen en verharding

Ook bij een oprit kun je creatief omgaan met de verhouding tussen verharding en groen. Vervang, indien de oprit dit toelaat, aan de zijkant van de oprit of tussen parkeerstroken in enkele tegels door beplanting, eventueel aangevuld met grindstroken. Ook kun je kiezen voor een open bestratingspatroon van klinkers of tegels en vul de tussenruimte met bodembedekkers, gras of grind. Het voordeel van het creëren van groen- of grindstroken is dat regenwater direct de grond intrekt en de planten voedt. Daarnaast heeft het een verkoelend effect en gaat het hittestress tegen.


Ook bij een oprit kun je creatief omgaan met de verhouding tussen verharding en groen

Houd ook ons grasbeton in de gaten

Ook grasbeton is een fantastisch product om een oprit mee te verharden. Door de open structuur krijgt gras alle gelegenheid om door de gaten heen te groeien. Hierdoor creëer je een groen element met verkoelend effect en kan regenwater makkelijk de bodem intrekken. Behalve met gras kun je de gaten ook opvullen met grind, split of schelpen. Tuinvisie heeft grasbetontegels in verschillende typen en afmetingen. Hierdoor is er voor iedere opritwens een passende oplossing. In een deel van ons assortiment is olifantsgras verwerkt, een product dat bovenmatig veel CO₂ opneemt en vasthoudt.


Hydroblob met afvoergoot
Hydroblob met afvoergoot

Hydroblob en afwateringsgoten

Voor efficiënte waterafvoer kun je de Hydroblob, een infiltratiesysteem van steenwol, gebruiken. Hevige regenval wordt probleemloos geabsorbeerd en gebufferd. Zodra de grond het weer aankan, wordt het water geleidelijk aan de grond afgestaan. De Hydroblob kan worden ingegraven naast opritten, terrassen of borders, onder gras of andere beplanting, en kan zelfs worden verbonden met regenpijpen om regenwater direct in de Hydroblob te leiden in plaats van het riool. Je kan de Hydroblob afwerken met een afwateringsgoot of afdekken met zand of grind.


De Hydroblob kan worden ingegraven naast opritten, terrassen of borders, onder gras of andere beplanting, en kan zelfs worden verbonden met regenpijpen om regenwater direct in de Hydroblob te leiden in plaats van het riool

Tuinvisie biedt slimme oplossingen voor het efficiënt afvoeren en bufferen van regenwater op opritten. Voor ieder tuinproject hebben we een passende oplossing.

Voor uitgebreidere informatie ga naar www.tuinvisie.nl/tuin-van-de-toekomst.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER