Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Let op: ruwbeemd en witbol in het gazon

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark van Putten, vrijdag 5 mei 2023
87 sec


Het voorjaar is nu echt begonnen - de bodemtemperatuur is op peil. Het gazon kan op dit moment wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Naast de standaard bewerkingen als verticuteren en doorzaaien, spelen er in veel gazons op dit moment ook andere problemen. Omdat het deze winter niet heel koud is geweest, krijgen ongewenste grassen meer kans.

Witbol herken je aan het zachte, lichtgroene blad.
Witbol herken je aan het zachte, lichtgroene blad.

Deze grassen wil je niet in de mat

Het weer is goed, het gras begint te groeien. Alleen maar goed, zou je zeggen. Maar vergis je niet, een gazon dat er van een afstandje prachtig uitziet, kan van dichtbij toch voor verrassingen zorgen. Omdat ongewenste grassoorten, zoals witbol en ruwbeemd, sneller groeien dan de cultuurgrassen die je graag in de mat ziet, kunnen ze snel het gazon overnemen. Dat resulteert in duidelijk zichtbare plekken in het gras: grote pollen met een ander blad en vaak net een andere kleur.


Witbol in het gazon

Zoals bij veel ongewenste soorten, is ook bij witbol het devies: meteen aanpakken. Wanneer je de eerste pollen in het gazon ziet verschijnen, kun je die het best meteen uitsteken. Witbol gedijt goed op vochtige gronden, vormt snel plakkaten en breidt zich dan agressief uit in de grasmat. Je herkent witbol aan het zachte lichtgroene blad, dat een beetje behaard is. Daarnaast heeft witbol een 'pyjamabroek' op de wortelhals. Mijn advies: houd de grasmat gesloten en let goed op bemesting. Signaleer je witbol, verwijder het dan meteen.


Ruwbeemd heeft bovengrondse uitlopers en vormt een 'nestje' in je gazon.

Ruwbeemd in de grasmat

Een tweede soort die je liever niet tegenkomt in het gazon is ruwbeemd. Ruwbeemdgras is winterhard en kan dus goed tegen lagere temperaturen. Deze grassoort herken je aan de ruwe stengel (vaak met purperen waas) en het sterk glanzende blad. Daarnaast heeft ruwbeemd bovengrondse uitlopers en manifesteert zich als een soort nestje in je gazon. Ook voor ruwbeemd gras geldt: bij signaleren in de mat, meteen uitsteken met een mesje. Mijn advies: zorg er jaarrond voor dat je het gazon goed verticuteert, met een goed drainerende toplaag krijgt ruwbeemd minder kans.


Het voorkomen van ongewenste grassen

De beste tip die ik kan geven, is om het gazon voortdurend te monitoren. Als je er bovenop zit, merk je een probleem met de mat meteen op. Is je gazon gevoelig voor insluiping van ongewenste grassen en kruiden, wees dan extra alert in het najaar. Dat is de periode waarin open plekken kunnen ontstaan, die snel worden opgevuld door de soorten die je niet wilt zien. Daarom is het essentieel om de mat gesloten te houden en op tijd door te zaaien. Ook bemesting en maaien spelen hierin een rol. Bij een weerbare, gezonde mat krijgen ongewenste grassen geen kans.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER