Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Drie keer zo veel rendement met de robotmaaier op grote grasvelden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, zondag 7 mei 2023
150 sec


Echorobotics lanceert het nieuwe navigatiesysteem Wisenav

Met de robot met begrenzingsdraad of draadloos in banen maaien, een drie keer zo hoog rendement en zeer flexibele aanpassing van werkzones - dit zijn enkele pluspunten van het nieuwe navigatiesysteem Wisenav, dat onlangs werd gelanceerd door Yamabiko Europe, de technologisch specialist voor robotmaaiers voor grote grasvelden. Wisenav is geschikt voor alle gps-rtk-modellen van het merk Echorobotics. We zetten de highlights van Wisenav op een rijtje.


Wisenav is de nieuwste innovatie van Echorobotics op het gebied van automatische robotmaaiers voor professionals, sportclubs en eigenaren van grote domeinen. De gps-rtk-modellen (de Turfmower TM-2050, de TM-1050 en de Rangepicker RP-1250) kunnen voortaan zonder draad met het rechtlijnige patroon werken (pattern mowing). 'Daarnaast kunnen ze specifieke zones maaien of net vermijden die zijn aangegeven door de gebruiker. De randen van de maaizone worden ook beter gemaaid', vertelt Diederick Geerinckx, salesdirector bij Yamabiko Europe.

Wisenav, een compleet systeem

Wisenav (wireless satellite exact navigation) is een compleet systeem dat door Echorobotics wordt aangeboden. Het bestaat uit een robot uitgerust met gps-rtk-technologie, een rtk-basis die positiecorrecties doorstuurt en een laadstation. Verder bevat het systeem werkzones die virtueel of door een draad afgebakend zijn. Draadloze virtuele afbakening is mogelijk als het gps-rtk-signaal goed is; anders is het gebruik van een fysieke draad beter. Daarnaast zijn er een speciale portal en een app ontwikkeld om de robot efficiënt te kunnen besturen en beheren. Hiermee is het ook mogelijk om de werkschema's en instellingen van de robot aan te passen.


Diederick Geerinckx, salesdirector bij Yamabiko Europe: 'De maairobots kunnen zonder draad met het rechtlijnige patroon werken (pattern mowing).'

Eenvoudigere en betaalbare installatie

De installatie van een robot op een nieuw terrein wordt door deze innovaties nog eenvoudiger, doordat een ondergrondse perimeterkabel voortaan overbodig is. 'Dit is ook een pluspunt voor klanten die korte tijd een robot willen testen. Als er obstakels zijn op het terrein, kortstondige werkzaamheden of veranderingen in de loop van de tijd, kan de gebruiker zelf no-gozones instellen en aanpassen met de vingertoppen', legt Geerinckx uit.


'De gebruiker kan de te maaien én de te vermijden gps-zones zelf instellen, kopiëren of verwijderen'

Verbeterd dagelijks gebruik

Naast de installatie van de robot is ook het dagelijks gebruik in de applicatie verbeterd en vereenvoudigd. De gebruiker krijgt nog steeds toegang tot een reeks gegevens en instelwaarden, maar kan vanaf nu ook de te maaien én de te vermijden gps-zones zelf instellen, kopiëren of verwijderen. 'De veiligheidszone is de enige zone die door onze technicus ingesteld moet worden', aldus Geerinckx.
Als er eenmaal een zone ingesteld is, gaat de robot aan de slag. 'Hij berekent de nieuwe zone en definieert zelf hoe hij in deze zone komt, waarbij hij rekening houdt met de verboden zones op zijn traject. Vervolgens maait de robot het perceel met inachtneming van factoren als de beperkingen en de ingestelde maaihoogte. De gebruiker kan zijn robot volgen via de applicatie, waarbij de robot alle richtlijnen naleeft en waarschuwt bij het geringste probleem.'
Het voordeel van deze update is dat het maaien kan worden afgestemd op de wijzigingen op het terrein. 'Staat een zone onder water? Dan kun je het terrein zonder problemen blijven maaien door deze zone gewoon uit te sluiten. De update van het systeem komt tegemoet aan de behoefte van de gebruiker aan maximale flexibiliteit.'


De gebruiker kan zijn robot volgen via de applicatie

Mogelijkheden van de update

'Als je al beschikt over een rtk-robot met rtk-station, is deze update natuurlijk gratis', verklaart Geerinckx. 'Wanneer echter een ouder model wordt gebruikt, zoals de Connected Line, die willekeurig maait, brengt de upgrade van het station extra kosten met zich mee. Daar staan wel enorme voordelen tegenover, zoals een maaicapaciteit van de gps-rtk-modellen die tot driemaal zo hoog is en een applicatie waarmee je de te maaien en uit te sluiten zones zelf kunt beheren.'


Vereenvoudigd schema van gps-rtk-technologie

Met behulp van rtk (real time kinematic) kan de Echorobotics-robot continu met 3 tot 5 centimeter nauwkeurigheid werken, ook al is hij in beweging. De Bigmow heeft een ingebouwde GNSS-ontvanger (GNSS staat voor global navigation satellite system), die georuimtelijke plaatsbepalingen vastlegt van verschillende satellietconstellaties (gps, Galileo, Glonass, Beidou et cetera). Hij combineert die variërende plaatsbepalingen met exacte correcties, die door een vaste nabijgelegen rtk-basis worden doorgestuurd. De rtk-basis kent zijn exacte positie en deze varieert niet. Met behulp van deze correcties berekent de mobiele GNSS-ontvanger van de Echorobotics-robotmaaier een zeer nauwkeurige positie.

Yamabiko Europe

Yamabiko Europe is een Belgische dochteronderneming van de multinationale onderneming Yamabiko, toonaangevend op de Japanse en Amerikaanse markt voor automatische robotmaaiers. Yamabiko produceert en distribueert tuinbouwapparatuur, landbouwmachines en industriële machines onder twee eigen merken: Belrobotics en Echorobotics. Het brede gamma robotmaaiers stimuleert de groei in Europa, Azië en de rest van de wereld.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER