Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Basisregels voor het bestraten: keramisch, natuursteen of gebakken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 1 december 2023
203 sec


Waar moet een hovenier aan denken bij bestrating?

Het maakt niet zoveel uit of je met keramische tegels, natuurstenen of gebakken stenen moet werken; er is voor elke tegel een regel. In dit artikel komen de basisregels voor het bestraten aan bod en daarnaast lees je hier hoe je tegels en stenen onkruid- en mierenvrij kunt houden en welke voegmiddelen wij aanbevelen.


We vroegen voegspecialist Jack Weijers om advies voor dit artikel. Van 1993 tot 2006 werkte hij bij Michel Oprey Natuursteen (inmiddels Michel Oprey & Beisterveld). In 2004 begon hij als eerste in Nederland met het ontwikkelen van voegmiddelen. In 2014 richtte hij zijn bedrijf Normeco op en sinds die tijd werkt hij in samenwerking met TNO Delft aan de ontwikkeling van voegmiddelen op basis van polymeren.

Jack Weijers
Jack Weijers

Stabilisatie

Vocht veroorzaakt schimmel en in de winterdag kruipt het onder de tegels waardoor de bestrating los kan vriezen. Een waterdoorlatende voeg vereist daarom een waterdoorlatende stabilisatie. Als de ondergrond waterdoorlatend is en de tegels liggen in een stabilisatie van 1 op 7 (1 deel cement - 7 delen zand) en maximaal 1 op 6, kun je met alle waterdoorlatende voegoplossingen prima werken.

Als er een zwaardere stabilisatie onder ligt (een cementgebonden ondergrond of een 1 op 4 - 1 op 5) laat de ondergrond nauwelijks water door en werk je met een waterafsluitende voeg. Werk je op een cementgebonden ondergrond, dan kun je probleemloos een cementvoeg gebruiken. Als de ondergrond zacht en doorlatend is, bijvoorbeeld bij een zandondergrond, ga je problemen krijgen met een cementvoeg, omdat de ondergrond niet stabiel is. Cementvoegen zijn scheurgevoelig. Om dat te voorkomen, adviseren we een elastisch voegmiddel dat lichte bewegingen in de ondergrond trotseert.


'Zo kunnen we heel precies vastleggen hoeveel water elke opstelling doorlaat'

Testbak
Testbak

Waterdoorlatendheid testen

Bovenstaande spreekt redelijk voor zich, maar niet iedere hovenier weet in welke mate zijn voegmiddel waterdoorlatend is. Jack Weijers voert testen uit om deze waterdoorlatendheid te meten. 'We hebben een testomgeving gecreëerd waar verschillende bestratingen met verschillende voegoplossingen boven bakken hangen. Zo kunnen we heel precies vastleggen hoeveel water elke opstelling doorlaat,' vertelt Weijers. StoneFlex is een geavanceerd voegmiddel dat Weijers samen met TNO Delft heeft ontwikkeld (verderop meer daarover). Dit middel kan, in tegenstelling tot de meeste polymeeroplossingen, onder water staan waarbij de voeg goed blijft. Qua waterdoorlatendheid scoort Aqua XP het hoogst. Dit voegmiddel is ideaal bij natte stenen op een oprit of terras.


Voegbreedte

Stel dat je buitentegels hebt van 60 bij 60 of 80 bij 80 centimeter en deze zijn donker van kleur, dan gaan ze onder invloed van de zon uitzetten en bij koud weer krimpen. De voeg moet dat opvangen en dus adviseert Weijers een voeg aan te houden van minimaal 4 millimeter, want een smallere voeg heeft meer te lijden qua opvangen van krimp en uitzetten. Als je toch kiest voor een smallere voeg, kun je kiezen voor Aqua XP, want die kan een breedte vanaf 2,5 millimeter aan. Met Aqua XP Fijn Premium (gelijkmatige chique kleur) is voegen vanaf 1,5 millimeter probleemloos mogelijk, omdat dit middel een fijne zandkorrel bevat die gemakkelijker in de voeg kan worden verwerkt.


Oudhollandse tegels met gebakken stenen
Oudhollandse tegels met gebakken stenen

Onkruid en mieren bestrijden

Het is een misvatting te veronderstellen dat je bij een smallere voeg minder snel onkruid krijgt. Als stenen te dicht op elkaar liggen, ontstaat er niet alleen alsnog onkruid, maar wordt het alleen maar moeilijker om dit te verwijderen. Als de klant geen onkruid wil en hij kiest om te voegen, dan gaat het voegen van de bestrating veel gemakkelijker en sneller bij een wat bredere voeg. Volgens Weijers kun je met Aqua XP en StoneFlex uitstekend onkruid tegengaan, maar is het een illusie te denken dat je dan ook geen last van mieren zult hebben. Weijers: 'Mieren moet je vooraf bestrijden, want als die eenmaal een gaatje vinden, komt de hele kolonie erdoorheen. Een remedie is een ondergrond van cement. Een andere mogelijkheid is werken in een ondergrond van een fijne split van 2 tot 5 millimeter, want mieren hebben een hekel aan split.'
Als je onkruid wil tegengaan op een grindpad, kun je kiezen voor NatuPad, omdat dit een halfverharding voor grindpaden is waar geen onkruid in groeit dankzij de 10 centimeter diepe, geheel uitgeharde onderlaag. De uitharding vindt plaats van onder naar boven, zodat onkruidgroei bij de wortel wordt tegengehouden.


'Mieren hebben een hekel aan split'

StoneFlex op gebakken stenen
StoneFlex op gebakken stenen

Ongekend elastisch: StoneFlex

StoneFlex is een voegmiddel dat Weijers mede ontwikkeld heeft met TNO Delft en waarmee supersnel gewerkt kan worden. Deze elastische polymeervoeg is geschikt voor betonbestrating, keramische tegels en gebakken straatstenen en kan worden toegepast vanaf 1 millimeter (gebakken straatstenen) tot 40 millimeter (flagstones). StoneFlex bevat dertig procent meer bindmiddel dan de meeste polymeervoegmiddelen. De verbeterde eindsterkte zorgt ervoor dat de voeg ongekend elastisch is. Voor opritten lijkt ons dit dan ook de ideale oplossing. StoneFlex is geschikt voor zandgronden en lichte stabilisaties, en kan langdurig onder water staan. Het bevat Duits basalt en zand uit Nederland. Het idee achter StoneFlex was om de ultieme polymeervoeg te creëren. Zo is het mogelijk om al vanaf 1 millimeter voegbreedte te voegen met StoneFlex. Het middel is ongekend elastisch dankzij het bindmiddel, de zandkorreldikte en een speciaal ontwikkelde formule. Weijers vervolgt: 'We ontwikkelen StoneFlex met materialen uit de omgeving. We hoeven geen containers uit Canada naar Nederland te importeren, want we werken met Nederlands zand. Zo krijgen onze afnemers niet alleen een doorontwikkeld product voor een betaalbare prijs, maar krijgen ze met StoneFlex ook de mogelijkheid ecologisch verantwoord te werken.


Voegmaatje

Het voegmaatje is, plat gezegd, een soort pizzaroller waarmee je makkelijk het voegmiddel tot diep in de bestrating kunt aanbrengen. Dit is vooral handig bij dikke en hoge stenen. Een trilapparaat, dat bovendien schadelijk kan zijn voor tegels, is hiermee overbodig geworden. Door het gewicht van het voegmaatje hoef je geen druk te zetten en ontlast je je rug waardoor je snel en ergonomisch verantwoord kunt werken.


Advies aan hoveniers op locatie

Jack Weijers en zijn team leveren op verzoek advies aan hoveniers op locatie. Behalve advies over de beste voegoplossing, geven zij ook uitleg over en demonstraties van enkele zelfontwikkelde hulpmiddelen, zoals het voegmaatje, maar ook de Twizzie en de voegverwijderaar Power Clean.
Meer informatie vindt u op:
www.normeco.nl

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
Monday 31 October 2022
Wat zonde nou weer dat er geen enkele vegetatie tussen stenen mag groeien. Het wordt onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Kruiden verzachten het harde van de bestrating, waardoor de tuin spannender wordt en je niet zo'n verplichting voelt om alles strak te houden. Bestrating onkruidvrij" houden is het meest arbeidsintensieve werkje van een tuin. Ook jammer dat mieren niet voor mogen komen. Er is niets spectaculairder dan het uitvliegen van een nest vliegende mieren, met alle zwaluwen die daar op af komen. Plezier met de mier, zeg ik altijd. Strak en steriel is ook hier weer het devies. Wat jammer nou.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER