Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Problemen na het zaaien van veldbloemen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, maandag 10 oktober 2022
74 sec


Regelmatig ontvangen we via telefoon en e-mail vragen over veldbloemen, met name als er is gezaaid en er daarna niets opkomt of wanneer er alleen onkruid lijkt op te komen. Wat is ons advies bij zulke projecten met veldbloemen?


De opkomst en het groeiverloop van veldbloemen zijn voor ieder project verschillend. Er zijn veel factoren die hieraan bijdragen. Denk aan de grondslag, weersomstandigheden en zaken als opslag en vergrassing. Het is dan ook belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan de voorbereiding vóór het zaaien; dat bespaart in de meeste gevallen achteraf veel werk.

Tip 1: maak een vals zaaibed

Mijn eerste tip is: neem de tijd om een vals zaaibed te creëren. Je maakt de grond dan volledig zaaiklaar en laat die daarna een aantal weken met rust. De onkruidzaden die nog in de grond zitten, zullen gaan kiemen. Schoffel deze ondiep af. Dit kan een aantal keer worden herhaald. Zo weet je zeker dat als je gaat zaaien, het zaaibed schoon is en alleen de juiste zaden kiemen. Dit voorkomt problemen met opslag van onkruiden of grassen die al in de grond zitten.


Tip 2: kies het juiste mengsel

Kies een mengsel dat past in het toepassingsgebied. Kijk daarbij naar de grondsoort en het visuele beeld dat wordt verwacht. Op een rotonde, in een woonwijk of in natuurlijke groenstroken maak je gebruik van verschillende typen mengsels. Het najaar is de gunstigste zaaitijd; door de goede bodemtemperatuur en vochtigheid van de grond is er een lagere onkruiddruk. Plan je projecten op basis van deze zaaitijd; ga dus niet zaaien midden in de zomer als de omstandigheden niet gunstig zijn. Verschuif de zaaitijd dan en probeer de vrijgekomen tijd te benutten voor het opschonen van het zaaibed.


Tip 3: de natuur is niet te sturen

Welke verwachtingen heb je bij het zaaien van veldbloemen en hoe vertel je dat aan je klant? Het zou natuurlijk mooi zijn als er een garantie was dat er precies na twee maanden na het zaaien een kleurrijke bloemenzee in de tuin staat. Maar de natuur is niet te sturen. Daarmee bedoel ik: als het opeens lang droog blijft, het voorjaar heel koud is of het extreem veel regent, krijg je een ander resultaat dan bij stabiel weer.


Project vergroening bij een school. Er is begin juni gezaaid. Eerst kwam er weinig op; op de foto is alleen onkruid te zien (boven). Het advies was om af te wachten en geduld te hebben. Begin september stonden de veldbloemen er prachtig bij (onder).
Project vergroening bij een school. Er is begin juni gezaaid. Eerst kwam er weinig op; op de foto is alleen onkruid te zien (boven). Het advies was om af te wachten en geduld te hebben. Begin september stonden de veldbloemen er prachtig bij (onder).
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
Monday 10 October 2022
Het probleem met zaaimengsel is dat de gemiddelde tuineigenaar het verschil niet ziet tussen een kiemplantje van een gewenste en een ongewenste plant. Probleem is ook dat sommige hoveniers adviseren om het zaaimengsel te zaaien tezamen met graszaad, want dat zaait veel makkelijker. Ieder ander kiemplantje dan gras wordt gezien als "onkruid". Het wordt m.i. te vaak te simpel voorgesteld. Zelfs voor vakmensen kan het moeilijk zijn. Is het wellicht juist beter om de natuur zelf zijn bloemenmengsel te laten samenstellen? Er komt in een kale bodem vaak veel op wat ook prachtig groeit en bloeit en interessant is voor bestuivers.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER