Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe krijg je het gazon weer op peil na de winter?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, vrijdag 29 april 2022
117 sec


De weersvoorspelling van een strenge winter is niet uitgekomen. Sterker nog, de groei van het gazon heeft nauwelijks stilgestaan in de wintermaanden. Van november tot en met februari is het gras toch gegroeid, zij het langzaam. Januari had weinig lichturen en was behoorlijk nat. In februari nam de daglengte toe tot meer dan tien uur en was het redelijk zonnig. Je ziet dat gras daar meteen op reageert.

Foto: René Verboven BV
Foto: René Verboven BV

Voorjaar

Nu de grasgroei echt op gang begint te komen omdat de bodem opwarmt, neemt ook de ongelijkheid van het gras toe. Je ziet meer kleur komen op het gras, en bij de wortels zie je dat er zich nieuwe witte wortelpuntjes ontwikkelen. Je zou dus denken dat het gazon echt klaar is voor het voorjaar. Maar visueel is het er niet beter op geworden. Het begint te kriebelen om het gazon eens goed onder handen te nemen.


Nachtvorst

De afgelopen weken was er regelmatig oostenwind en lichte nachtvorst. Engels raaigras laat dan meteen gelige bladpunten zien. Mijn stelregel is: hoe beter het gazon de winter in gaat, hoe beter het de winter uit komt. Veel mensen zullen dat beamen; het klinkt namelijk heel logisch. Maar dat betekent ook dat de gazonliefhebber moet beseffen dat gazononderhoud een doorlopend proces is, waarbij je al in augustus moet beginnen met de voorbereidingen voor de winter.


Voorbereiden op de winter

Augustus en september zijn de groeimaanden. Dan kun je ervoor zorgen dat het gazon dichttrekt en gesloten begint aan de najaars- en wintermaanden. Door goed te bemesten, frequent te maaien, eventueel te verticuteren, te bladruimen en dergelijke zorgen we ervoor dat de grasmat optimaal is voordat de groei echt gaat afnemen. Er moet wel sprake zijn van een behoorlijk gazon. Zijn er al veel kale plekken, staat er redelijk wat onkruid tussen het gras, is er al sprake van mosvorming of staat de grasmat helemaal open, dan is het verstandig het gazon aan te pakken in augustus. Als je half augustus begint met het opknappen van het gazon, heeft de grasmat nog voldoende tijd om zich te herstellen voordat de groei afneemt.


Werkzaamheden voorjaar

De eerste stap in het voorjaar is het maaien van het gazon. Meestal ziet het er vlekkerig uit na het maaien, maar dit trekt snel bij als de temperatuur boven de 10 °C komt. Als het gemaaide gazon is hersteld, kunnen we vervolgens het mos aanpakken met ijzersulfaat. Het is dan eind maart/begin april en de verwachting is dat er geen winters weer meer komt. Het dode mos moet worden uitgekamd en afgevoerd, óf licht geverticuteerd en afgevoerd.


Doorzaaien in het voorjaar is aan te raden als er te weinig cultuurgras in het gazon staat. Een goede manier om door te zaaien is met een kleine doorzaaimachine, zoals de Vredo Turf-Fix.
Doorzaaien in het voorjaar is aan te raden als er te weinig cultuurgras in het gazon staat. Een goede manier om door te zaaien is met een kleine doorzaaimachine, zoals de Vredo Turf-Fix.

Doorzaaien

Staat er genoeg cultuurgras, dan is het voldoende om een eerste bemestingsgift te strooien. Het gras start dan zo weg. Staat er weinig cultuurgras en zie je dat de grasmat niet dichttrekt, dan is het aan te bevelen om door te zaaien. Doorzaaien kun je op verschillende manieren doen, maar het is belangrijk dat het zaaigoed in contact komt met de bodem. Dit doe je door gebruik te maken van de juiste zaaitechniek en van dress- of afdekgrond. Een extra stap om het zaad goed in de bodem te krijgen, is het rollen van het gazon.


Groen gazon

Hoe beter het graszaad in contact komt met de grond, hoe hoger het kiempercentage. Vaak zijn de omstandigheden voor doorzaaien in het voorjaar niet ideaal. De bodemtemperatuur is nog laag, er is nog kans op nachtvorst en zowel natte als droge periodes kunnen zich aandienen. Graszaad dat is behandeld met groeibevorderende stoffen, heeft een betere start en vestigt zich sneller.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER