Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Regenwater verdient beter!

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Pascal Derksen, vrijdag 7 januari 2022
135 sec


Er vallen steeds vaker hevige regenbuien en de zomers zijn vaak warmer terwijl er dan geen druppel regen valt. De gevolgen hiervan merk je ook in de tuin. Is een tuin grotendeels dicht gemaakt met een overkapping of terras? Dan kan het regenwater niet zo eenvoudig de grond in, met wateroverlast tot gevolg. Tijdens droge perioden is er helaas vaak kostbaar drinkwater nodig voor het sproeien van bomen, bloemen en planten. Soms merk zelfs je dat de tuin en bestrating aan het verzakken zijn door het lagere grondwaterpeil. Allemaal zaken waar je op voorbereid kunt zijn, want er is iets aan doen!


ACO House&Garden heeft slimme watermanagement oplossingen om regenwater vast te houden in de tuin en beter nog, het regenwater te gebruiken. Want regenwater verdient beter. Het is voor de toekomst van groot belang om te zorgen voor de juiste waterbalans in iedere tuin. Wees zuinig op regenwater. Het zorgt voor gratis verkoeling tijdens warme dagen!

Pascal

Tips van Pascal

Pascal Derksen is de House&Garden specialist bij ACO. Hij vertelt je graag hoe je slim en zuinig om kunt gaan met regenwater.
"Het is goed je te realiseren dat we wateroverlast op eigen terrein kunnen voorkomen en hittestress in de directe leefomgeving zelf positief kunnen beïnvloeden!"

Regenwater opvangen voor later

Bomen, planten en struiken zorgen in de tuin voor biodiversiteit en doen het veel beter op regenwater. Door regenwater op te vangen in een regenwatertank kan het op een later moment worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het sproeien van je tuin, het vullen van het zwembad of het wassen van de ramen. Wist je dat er geen strepen op de ramen of op de auto komen als je wast met regenwater? Slim toch?


Hoe werkt het?

Schoon regenwater stroomt vanaf het dak door de hemelwaterafvoer naar de ACO Rain4Me regenwatertank die onder het gazon, terras of de border wordt geplaatst. Voordat het water de Rain4Me instroomt, passeert het eerst een filter dat voorkomt dat vuildeeltjes in de regenwatertank terecht komen. In of boven de tank bevindt zich een duurzame pomp die ervoor zorgt dat d.m.v. twee aansluitkoppelingen het water voor het sproeien van de tuin of andere activiteiten geleverd wordt uit de tank.


Regenwater infiltreren

Je wilt ervoor zorgen dat je klant optimaal kan genieten van de door jou aangelegde tuin. Infiltreer het regenwater dan zoveel mogelijk in de bodem, zodat bomen en struiken ervan profiteren op warme dagen. Op die manier hoeft er geen kostbaar drinkwater te worden gebruikt om te sproeien. En realiseer je dat bomen en struiken door verdamping de omgeving verkoelen op warme dagen! Een verfrissende gedachte, niet?


Hoe werkt het?

Infiltreren gaat erg makkelijk met het ACO RainBloxx infiltratiesysteem. Een breed toepasbaar milieuvriendelijk, lichtgewicht infiltratiesysteem dat gemaakt is van circulair steenwol. Rainbloxx kunnen maar liefst 95% van hun eigen volume opnemen aan water. Ze zijn stevig en vervormen niet onder de grond Ze houden het water vast, zodat de omliggende grond of zand het water uit de RainBloxx kan zuigen. Met ACO RainBloxx maak je een tuin echt klimaatbestendig!
Op www.aco-houseandgarden.nl vind je infiltratievoorbeelden voor 12 praktijksituaties. Ook tref je daar verwerkingsvoorbeelden en geven we aan hoeveel ACO RainBloxx elementen je kunt toepassen. Dit kun je eenvoudig zelf berekenen aan de hand van jouw grondsoort en het aantal vierkante meters dat aangesloten wordt.


Tip: Subsidies voor duurzaam omgaan met regenwater

Regenwater in de stad kan door alle bestrating niet makkelijk de grond insijpelen. Vaak wordt dit water afgevoerd naar het riool. Dat is zonde, want regenwater is schoon water waar wij van alles mee kunnen, zoals bomen en planten besproeien, de was draaien en de wc doorspoelen. Regenwater afvoeren naar het riool is vanaf Waterwet 2008 niet toegestaan en werkt regenwateroverlast en verdroging juist in de hand. Regenwater dat op eigen terrein valt kan slim worden afgekoppeld van het riool zodat het op eigen terrein gebruikt kan worden. Om bij de dragen aan een duurzame toekomst verstrekken veel gemeentes middels een klimaatsubsidie/ afkoppelsubsidie, zodat regenwater op eigen terrein duurzaam wordt gebruikt. Misschien verstrekt de gemeente van jouw klant al een dergelijke subsidie. Op die manier kan een tuin nog voordeliger klimaatbestendig worden gemaakt!

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Workshop Slim Aanbesteden met AI
donderdag 13 februari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER