Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Toekomstbestendige droomtuin: comfort, beplanting én klimaatbestendig

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linsey Jepma, dinsdag 19 oktober 2021
167 sec


Een tuin als verlengstuk van het huis, een tweede woonkamer vol bloemen en planten waar bijen en vlinders hun hart op kunnen halen én genoeg plek om buiten te leven. Dat alles óók nog eens bestand tegen het veranderende klimaat. Voor deze uitdaging stonden mijn vriend Olaf en ik toen wij de sleutel van onze nieuwbouwwoning in Alkmaar ontvingen. Een project dat werd aangevlogen met een goed doordacht plan. We nemen je mee in de ontwikkeling van onze toekomstbestendige droomtuin.


Starten met een doordacht plan

Het is december 2020. We ontvangen eindelijk de sleutels van de nieuwbouwwoning waar we al 2 jaar op wachten. We staan voor een mooi nieuw avontuur, maar ook voor een nieuwe grote uitdaging. Waar we afscheid nemen van een balkon van een paar vierkante meter, krijgen we nu een tuin van ruim 250m2 terug. Iets waar we een prachtig verlengstuk van ons huis van willen maken, maar niet zonder gedegen plan.


Een tuin is een flinke uitgave, zeker met zo'n groot oppervlak. Voordat we aan de slag gaan met materialen, kleuren en andere details, moet de basis op orde zijn. Het laatste dat je wil is dat de tuin uiteindelijk toch niet voldoet en dat er na een paar seizoenen weer aanpassingen nodig zijn. We schakelden hulp in voor een tuinontwerp.

Minder eisen, meer mogelijkheden

Waar veel mensen een compleet beeld van hun toekomstige tuin hebben, hadden wij in twee jaar tijd een Pinterest bord vol uiteenlopende 'nice-to-have's verzameld, maar slechts 3 harde eisen: de tuin moet toekomstbestendig zijn, goed bestand zijn tegen het wisselende klimaat én het huis complementeren. Weinig eisen betekende meer mogelijkheden voor de ontwerper en zo kwamen onze wensen tot leven.


Voor de uitvoering schakelden we Sidney Simonis, van Simonis Bestratingen B.V. in, een man met een enorme passie voor zijn vak wiens brein nooit uitstaat. Hij vertelt: "Deze tuin werd een gezamenlijke uitdaging. Een project van A tot Z met veel vrijheid en mogelijkheden. Het ontwerp was er, maar daarbinnen zijn we ook gegaan voor de beste combinaties en een efficiënte manier van werken voor het beste resultaat".

Natuurlijke afwatering

Je kent ze wel, de tuinen die tegenwoordig vol worden betegeld en Twitter accounts zoals @onderhoudsarmoe die daar de draak mee steken. Dat was niet onze wens. We wilden een tuin met voldoende beplanting en natuurlijke afwatering. "Met de combinatie van gazon, verhoogde en lage borders creëer je in de hoogte wat effect om de tuin ruimtelijk te laten ogen", aldus Sidney.



De border en het gazon kwamen er, maar natuurlijke afwatering bleek om meerdere redenen onvoldoende.

Het belang van goede drainage

Bij aanvang van de werkzaamheden in onze tuin begin juni, werd begonnen met het afgraven. "De dikke kleilaag was de eerste uitdaging. Een relatief slechte ondergrond voor beplanting én het wegstromen van regen. De tweede uitdaging waren de tuinen eromheen. Voor het ideale effect graaf je het liefst zo'n 20 centimeter van die kleilaag uit. Als de tuinen van buren minder diep zijn afgegraven, dan brengt dat het risico met zich mee een verzamelbak voor het water van aangrenzende tuinen te worden", aldus Sidney.



Het laten aanleggen van drainage bleek hier dan ook geen overbodige luxe. Op 50-60 centimeter diepte werd ongeveer om de meter een drainagebuis aangelegd en aangesloten op de hemelwaterafvoer.

Beregening direct wegwerken

Nederland kent veel periodes met hevige regenval, maar zeker ook langere periodes van droogte. "De geulen die werden gegraven voor de drainage, werden direct ook benut om tyleenslangen door de tuin te leggen. Hier werden voor het gazon twee pop-up sproeisystemen op aangesloten. Voor de overige borders en de rand van het perceel, waar haagjes staan, werd een druppelinstallatie aangesloten. Op deze manier is ook de beregeningsinstallatie direct ondergronds weggewerkt".


Elektra overal paraat

Eén van de moeilijkere punten vonden we de keuzes voor elektrapunten in de tuin. Zonder tuin en beplanting heb je voorafgaand aan de aanleg van de tuin nog geen idee waar beplanting komt te staan die je misschien met een spot wil uitlichten. Of waar je aan de schutting nog lampjes zou willen ophangen voor sfeer. De oplossing bleek simpel:


"We hebben aan de hele rand van het perceel een dikke grondkabel aangelegd op zo'n 50 centimeter diepte en zo'n 1 meter uit de erfgrens. Dit geeft in de toekomst de mogelijkheid om op elke gewenste plek een extra kabel te leggen voor elektra. Toekomstbestendig en mooi ondergronds weggewerkt"


Toekomstbestendige tuin

Met alle bovenstaande punten is het gelukt om een tuin aan te laten leggen die klaar is voor de toekomst. Eind juni werd de tuin al flink op de proef gesteld door de hevige regenval en overstromingen in Alkmaar. Ook de drogere periodes zijn makkelijk door te komen dankzij de aangelegde beregeningsinstallaties.


De beplanting is geplaatst, de start van de vlindertuin in de voortuin is gemaakt, de leibomen staan er netjes bij, de appelboom geeft al kleine appels, de winterkers is klaar om binnenkort in bloei te gaan en de toscaanse jasmijn vindt langzaam zijn weg langs de pergola. We kijken uit naar een prachtige kleurrijke en sfeervolle tuin in het voorjaar van 2022!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
Thursday 21 October 2021
Een droomtuin? Arbeidsintensieve leibomen, schutting tot op de bodem zodat er geen egel meer door kan, tuin helemaal afgegraven, verhoogde strakke borders, overal lampen, terwijl er steeds meer lichtvervuiling is? Ik zie het niet, sorry.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER