Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kijken, kijken en huren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mirte van Rooijen, donderdag 3 juni 2021
339 sec


Huren wint aan populariteit in hovenierssector

De meeste hoveniers kopen hun machines. Dit doen ze al jaren. Toch wordt het huren van machines steeds populairder. Het kent veel voordelen, want de apparatuur is altijd up-to-date én je betaalt alleen voor het daadwerkelijke gebruik. Daarnaast is huren een stuk milieuvriendelijker dan kopen.


Het is een vraag die je vroeger nooit hoefde te stellen: kan ik de machine beter kopen, huren of leasen? Er was altijd maar één optie, namelijk kopen. Tegenwoordig is er een wereld aan mogelijkheden: leasen, financial lease, huren en natuurlijk kopen. Maar wat is nu precies het verschil?

Kopen spreekt voor zich. De hovenier betaalt in één keer het verschuldigde geldbedrag. Hierdoor is hij volledig eigenaar van de machine en verantwoordelijk voor alle onderhoudskosten. Naast direct kopen bestaat er ook financial lease. Hierbij wordt het verschuldigde bedrag over een bepaalde periode afbetaald. Dit lijkt voordelig voor de portemonnee, omdat er geen grote bedragen in één keer hoeven te worden betaald. Daar staat tegenover dat je wel rente moet betalen en dus onder de streep duurder uit bent.

Maar ook huren en operational lease zijn dus mogelijk. In beide gevallen leen je - tegen betaling - een machine bij een bedrijf. Hiermee word je dus geen eigenaar van de machine. Het voordeel is dat je geen onderhoudskosten betaalt. Als de machine kapotgaat, wordt deze direct vervangen. En extra goed nieuws is dat je als hovenier vaak het nieuwste van het nieuwste krijgt. In ruil hiervoor betaal je maandelijks een vast geldbedrag.

Toch huren?

Toch kiezen hoveniers nog vaak voor kopen. Dat heeft ook veel voordelen. Zo ben je volledig eigenaar van de machine en staat deze altijd tot je beschikking. Naar schatting wordt nu 65 procent van de machines gekocht. Tien jaar geleden was dit nog 85 procent. Het lijkt er dus op dat ook de hovenierssector de voordelen van huren langzaamaan ontdekt.


Zo huurt hovenier Antoon van Spelde van hoveniersbedrijf Van Spelde uit Udenhout al enkele machines. 'De meeste machines koop ik, maar het moet wel rendabel zijn. Als een machine 10.000 euro kost en ik gebruik hem maar drie keer, ja, dan ga ik hem echt niet kopen. Dan huur ik hem wel.'
Het laatste product dat hij huurde, was een zuigunit. Deze gebruikt hij bij het leggen van betontegels. 'Deze unit kost 700 euro en ik gebruik hem hoogstens één keer per maand. Dat krijg ik er nooit uit als ik hem koop', zegt Van Spelde.


Wat huren hoveniers?

De meeste hoveniers huren alleen als het financieel aantrekkelijk is. Zo huurt Van Spelde nooit een machine die hij dagelijks nodig heeft. 'Dan ben ik veel duurder uit dan wanneer ik het bedrag in één keer neerleg.' Maar wat huren hoveniers het meeste?


Op de website inkoopgilde.nl staan verschillende overzichten. Voor het verzetten van grond huren hoveniers vooral de graafmachines, al zijn ook wiellaadschoppen en dumpers populair. Bij de tuinmachines is de boomstronkhakselaar het meest in trek, gevolgd door de graszodensnijder, de handgrondboormachine en de grondfreesmachine. En wat betreft materieel kiezen hoveniers het vaakst voor demontabele ladderliften, maar ook afrasteringshekken en graafmachinetransporters zijn in trek.

Bovenstaande machines zijn in de meeste gevallen niet dagelijks nodig. De meeste apparatuur wordt gehuurd voor tijdelijke projecten, dus ingezet voor een paar maanden of voor één klus. Kopen is dan veel duurder en de machine staat het grootste gedeelte van de tijd te verstoffen in de schuur.

Om deze redenen deelt hovenier Adriaan Mosterman van Stadshovenier Zwolle soms spullen met stratenmakers. 'Dit bevalt best goed. Wij lenen dan machines die zij even niet gebruiken. Dat gaat niet op basis van geld, maar van onderling vertrouwen.' Voor de rest huurt hij regelmatig een stobbefrees en zodensnijders. Een minigraver heeft hij zelf. 'Ik heb eerlijk gezegd een beetje een negatief gevoel bij huren. De verhuurbedrijven lijken me puur financieel gestuurde organisaties. Kleine organisaties zouden hier een gat in de markt kunnen vullen, vooral als ze wat meer rekening houden met de klant', zegt Mosterman.

Wim van Veldhuizen
Wim van Veldhuizen

Extra kosten

Hovenier Willem Homan van hoveniersbedrijf Homan in Boerakker is van mening dat vooral beginnende hoveniers huren. 'Het duurt jaren voordat je al je machines op orde hebt', zegt Homan. 'Het is voor een schilder veel makkelijker om te beginnen. Die heeft, simpel gezegd, alleen een kwast, verf en afplaktape nodig. Een hovenier moet een breed scala aan gereedschap hebben, geschikt voor allerlei werkzaamheden, van houtbouw tot steen. Dat heb je niet zomaar bij elkaar verzameld. Zeker in het begin zul je daarom moeten huren.'


Daarnaast moeten hoveniers ook betalen voor opslagruimte en reparatiekosten. Al vindt Homan dat je deze kosten in verhouding moet zien: 'Bij verhuurbedrijven staan de seizoensmachines net zo goed stil. Dit verrekenen ze in de kosten, dus je bent niet per se goedkoper uit als je deze machines huurt.' Dit geldt minder voor machines die bijna het hele jaar te gebruiken zijn. Zo worden graafmachines vaker gebruikt dan bladblazers.

Toch blijft Homan een fan van kopen. Hij doet gemiddeld vijf jaar met zijn machines. 'Doordat we goed op het onderhoud letten, krijgen we een hoge inruilprijs. Een particulier kan dan nog makkelijk twintig jaar met zo'n machine werken, wijzelf slechts twee of drie jaar.' Op deze manier verdient hij nog wat geld, dat hij kan investeren in een nieuw apparaat. Voor een kapot apparaat krijgt hij helemaal geen geld terug. 'Hier in de buurt zeggen we altijd: Je kunt een schaap tien keer scheren en maar één keer slachten.'

'Je kunt een schaap tien keer scheren en maar één keer slachten'

Milieuvriendelijker en sneller

Het motto van Homan geldt ook voor huren. Het kan voorkomen dat een gekochte machine nauwelijks gebruikt wordt. Bij huur wordt dezelfde machine door heel veel hoveniers gebruikt, wat een stuk milieuvriendelijker is.


Daarnaast zit de hovenier bij huren nooit zonder apparatuur. Als een machine kapot is, wordt deze vaak binnen 24 uur vervangen. Dit geldt bij verschillende verhuurbedrijven, zoals Poel Bosbouw en Husqvarna. Zo staat er bij Poel Bosbouw altijd een reserveapparaat op het terrein dat de klant na goedkeuring kan gebruiken. De kapotte machine wordt meegenomen voor reparatie. Bij kopen moet de hovenier in zo'n geval zelf een reservemachine hebben of wachten totdat de machine gerepareerd is.

Wat duurzaamheid betreft: de klanten van Poel Bosbouw kunnen hun machine op ieder moment inruilen voor een duurzamer exemplaar. 'Bij koop zit je jarenlang aan die machine vast', zegt directeur Paul van der Poel. 'Je hebt dan even het allernieuwste apparaat, maar binnen korte tijd is het alweer verouderd. Bij huren heb je altijd het nieuwste van het nieuwste.'

Instappen in de trend

Huren heeft dus veel voordelen en die worden steeds bekender. Dat ziet ook Wim van Veldhuizen van Husqvarna. Hij verwacht zelfs dat huren nog populairder wordt. 'Tien jaar geleden was dit nog helemaal geen optie. Maar de afgelopen vijf jaar zijn meerdere bedrijven, zowel grote als kleinere, overgestapt op leasen. Ik schat de kans groot dat deze trend voortzet.'


Over één voordeel hebben we het in dit artikel nog niet gehad: de maandelijkse kosten. Wie huurt, weet hoeveel geld hij per maand kwijt is. Er zijn geen onverwachte reparatie- of keuringskosten, wat bij kopen wel het geval is.

'Zo kan je meer bladblazers huren in de herfst en dan de extra gehuurde grasmaaiers weer terugbrengen'

Paul van der Poel
Paul van der Poel

Storm

Lease- en verhuurbedrijven zijn vaak vrij flexibel en als hovenier ben je zelf ook flexibeler bij lease of huur. 'Soms heb je een graafmachine nodig voor het uitgraven van een grote vijver, soms heb je een kleine nodig. Allebei kopen is veel te duur. Dan is huren een stuk goedkoper', zegt Bram Beenen van Graaver graafmachineverhuur. 'Dat geldt vooral voor het uurtarief, omdat hoveniers niet de hele dag een graafmachine nodig hebben. Ze zijn vaak ook met andere klussen bezig.'


Ook bij die andere klussen zijn er piekmomenten. Als er storm op komst is, zijn er meer kettingzagen nodig dan op een rustige zondagmiddag. Dit is op te lossen door 'piekhuur'. Van Veldhuizen legt uit dat hoveniers dan voor een paar uur een machine kunnen huren. 'Deze leveren ze dan na gebruik weer in. Het is iets duurder dan kopen, maar je hebt de machine wel meteen in huis.'

Deze flexibiliteit is heel belangrijk bij Poel Bosbouw. Zo is er een flexibel leaseprogramma. 'Je kunt bij ons je machinepark vergroten of verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere bladblazers huren in de herfst en de extra gehuurde grasmaaiers dan weer terugbrengen. Maar ook bij storm hebben onze klanten binnen één dag hun apparatuur in huis', zegt Van der Poel.

Papierwerk

Als laatste voordeel van huren is er nog het geringe papierwerk. Omdat je geen eigenaar bent van de machine, ben je ook niet verantwoordelijk voor de keuring. Daarnaast hoef je de reparatiekosten niet bij te houden; dat doet het verhuurbedrijf. Poels Bosbouw zet vooral in op grote bedrijven. 'Als je tien machines hebt, hou je nog wel overzicht. Dan weet je hoe oud de machines zijn, welke er gekeurd moeten worden en welke gerepareerd. Maar als je 500 of zelfs 1000 machines hebt, heb je een specialist nodig om dat allemaal bij te houden. Die specialiteit hebben wij in huis', legt Van der Poel uit.


Wat is het beste?

Het leasen van machines kent veel voordelen. Het is milieuvriendelijker, de machines zijn altijd up-to- date én op voorraad. Een kapot apparaat kan snel vervangen worden. Daarnaast weet de hovenier hoeveel hij maandelijks kwijt is. Er is in principe geen reservepotje nodig voor onverwachte onderhoudskosten. Daarnaast is de hovenier heel flexibel, omdat hij precies het apparaat kan huren dat hij nodig heeft. Een grotere graafmachine of een extra bladzuiger is zo geregeld.


Er zitten natuurlijk ook nadelen aan huren. Als er onverantwoord met een machine wordt omgegaan, worden de reparatiekosten wel verrekend. Dit geldt in veel gevallen ook voor diefstal. Daarnaast wordt de hovenier nooit eigenaar van de machine; hij moet hem na afloop van de werkzaamheden altijd inleveren. De kans bestaat dat hij de volgende keer een ander apparaat krijgt. Hier staat tegenover dat de hovenier bij huur geen opslagruimte hoeft te betalen en een gedeelte van de administratie uit handen kan geven. Hierdoor ligt de focus veel meer op het werk zelf dan op het papierwerk. En als een apparaat toch tegenvalt, kan het altijd omgeruild worden. Bij koop zit je zeker een paar jaar aan het apparaat vast.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER