Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kost-me-dat.nl

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 29 april 2021
93 sec


Nederlanders zullen altijd Nederlanders blijven. Als je vroegah - dus voor corona - op een buitenlandse markt kwam, in laten we zeggen Italië, Frankrijk, Spanje of Turkije, dan was er altijd wel een bijdehante koopman die je gemaakt vrolijk toeriep: 'kijken, kijken en niet kopen'.


Dat stereotiepe beeld hebben ze van ons in het buitenland, maar ook in eigen land. Beetje zuinig, beetje pinnig en altijd op de centen. Onze nationale website zou www.wat-kost-me-dat.nl moeten heten.

Dat stereotiepe beeld van Nederlanders bestaat nu eenmaal: beetje zuinig, beetje pinnig en altijd op de centen

Ook hoveniers hebben daar last van, of hebben daar op zijn minst mee te maken. Ik hoor hoveniers er weleens over klagen, dat consumenten niet willen betalen wat zij werkelijk waard zijn. Onderling -dus hoveniers onder elkaar - worden daar vaak stoere verhalen over verteld: 'Ik durf zo en zo veel per uur te vragen.' In deze uitgave vraagt een hovenier zich hardop af of dat altijd de hele waarheid is. Natuurlijk is een uurtarief van pakweg onder de 35 euro niet meer van deze tijd. Van dat geld kun je niet leven, je sociale lasten betalen en materialen en gereedschappen bekostigen. Je moet het alleen wel zien te krijgen, een hoger uurtarief. In de praktijk is het toch makkelijker om wat minder te vragen en te proberen het gemis aan te vullen met een gezonde marge op bestrating en plantgoed. Traditioneel waren er met name op planten stevige marges te maken. De consument is gewend aan de megaprijzen die bij de Intratuin worden betaald. Die marges zullen het afgelopen jaar wel wat kleiner zijn geweest. Ik weet niet hoe het u vergaan is, maar wij hebben een kassabon uit 2020 en één uit 2021 met elkaar vergeleken. Voor hetzelfde mandje met plantgoed betalen hoveniers nu 40 procent meer. Dat is natuurlijk een enorme prijsstijging en het kan bijna niet anders dan dat dit ten kost gaat van de marge van de hovenier.

Een uurtarief van pakweg onder de 35 euro is niet meer van deze tijd. Van dat geld kun je niet leven, je sociale lasten betalen en materialen en gereedschappen bekostigen

Dat wil niet zeggen dat de gemiddelde hovenier een slecht jaar achter de rug heeft. Verre van dat: hoveniers komen nog steeds om in het werk. Tegelijk zijn er ook nog nooit zoveel hoveniers geweest. De laatst bekende cijfers geven aan dat het aantal zelfstandig geregistreerde hoveniers in tien jaar gestegen is met een slordige 60 procent en dat er nu ruim boven de 11.000 geregistreerde hoveniersbedrijven zijn. Het grootste deel van die bedrijven bestaat uit eenpitters en onder die groep is ook de grootste stijging in aantallen. Dat is een logische ontwikkeling: zzp'ers die bijvoorbeeld in de horeca werkten, beginnen nu een eigen hoveniersbedrijf of gaan als zelfstandige werken voor een andere hovenier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER