Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Goed beregenen kun je online leren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mirte van Rooijen, vrijdag 29 januari 2021
271 sec


Technische groothandel Wildkamp geeft drie gratis webinars over beregeningsinstallaties

Aanmelden voor de webinars

Vroeger was een bewateringssysteem in de Nederlandse tuin helemaal niet nodig. Regenbuien deden al het werk. Maar door de droge zomers worden beregeningsinstallaties bijna onmisbaar in de tuin, en dus belangrijker voor hoveniers. Daarom organiseert technische groothandel Wildkamp in februari drie gratis webinars over bewateringsinstallaties en alles wat erbij komt kijken.



'Het belang van tuinbewatering moet niet worden onderschat, zeker nu het klimaat verandert', zegt Rudolf van de Velde. Hij werkt bij Wildkamp als teamleider op de afdeling productspecialisten én is specialist in beregenen. Op 16, 18 en 23 februari organiseert hij de webinars over sproeiers, druppelbevloeiing en het tweedraadssysteem.

'Vroeger was beregenen in de meeste gevallen niet meer dan het plaatsen van een paar sproeiers. Er zat vaak niet echt een plan achter, waardoor het water ongelijk verdeeld werd. Dat is tegenwoordig wel anders. We maken ontwerpen, zodat iedere tuin de juiste bewatering krijgt. Dat is ook belangrijk, want het wordt steeds droger in Nederland. Dat merken wij, hoveniers en klanten. In de zomer is de tuin na een paar weken droogte al volledig verdord.'

'De installaties zijn er in allerlei soorten en maten, en voor allerlei budgetten'

Beregenen in kleine tuinen

Daarnaast biedt een beregeninginstallatie ook veel gemak voor de klant, stelt Van de Velde. 'Dit geldt zeker voor installaties die met de computer worden ingesteld. Die nemen veel werk uit handen, want klanten hoeven eigenlijk niets meer te doen.' Dit geldt niet alleen voor grote plantsoenen; ook in kleine tuinen is nog veel te winnen. 'De installaties zijn er in allerlei soorten en maten, en natuurlijk ook voor allerlei budgetten.' Sproeiers worden ook steeds efficiënter en gebruiksvriendelijker. Daarnaast is er op het gebied van automatisering ook steeds meer mogelijk. Zo bestaan er sensoren die de grondvochtigheid meten en deze gegevens doorsturen naar het beregeningssysteem.


'Er is genoeg aanbod voor iedereen, alleen is dat nog onbekend bij de particulier.' Van de Velde denkt dat hoveniers hier verandering in kunnen brengen. Zo gebeurt het steeds vaker dat beregeningssystemen direct bij de eerste ontwerptekeningen worden aangeboden. Hiervoor hoeven hoveniers trouwens niet alle sproeiers, slangen of druppelbevloeiiers uit hun hoofd te kennen. De technische groothandel Wildkamp is hier al vele jaren in gespecialiseerd. 'Wanneer de hovenier ons de tekening met toelichting en het budget toestuurt, maken we gratis een ontwerp voor de bewateringsinstallatie(s). Wij leveren dan alle producten en ondersteunen bij de aanleg.' Al moet de daadwerkelijke aanleg wel door de hovenier zelf gedaan worden.

Rudolf van de Velde

Onderhoudscontract

Het direct aanbieden van een bewateringsinstallatie heeft voor de hovenier verschillende voordelen. Niet alleen blijft de tuin langer groen en gezond, maar het is ook economisch voordelig. Zo kan de hovenier een onderhoudscontract aanbieden. Van de Velde legt uit dat dit minimaal twee keer per jaar voor werkgelegenheid zorgt: 'De installatie kan in het najaar winterklaar worden gemaakt en in het voorjaar klaar voor de zomer.' Zeker in het najaar is dit volgens hem positief, omdat er dan minder werk is in de tuin. Daarnaast onderhoudt de hovenier hierdoor makkelijk contact met de klant.


De webinars

Voor wie zich wil verdiepen in de wereld van bewateringsinstallaties, biedt Wildkamp in februari verschillende online webinars aan. De eerste gaat over bewatering van tuinen in het algemeen. Dit was oorspronkelijk een masterclass. Van de Velde en zijn team gaan hiermee al jaren het land door. 'In totaal hebben we al honderden hoveniers bereikt. Maar door de coronacrisis moet het nu online gebeuren.' Via webinars, dus.


De eerste webinar vindt plaats op dinsdag 16 februari om 12.00 uur. Hoveniers kunnen zich online aanmelden via: https://www.wildkamp.nl/masterclass. Via een e-mail krijgen ze dan een bevestiging toegestuurd. Op de dag zelf is de webinar te volgen via de computer, tablet of telefoon. In totaal duurt het ongeveer 45 minuten.

'Dit komt vanuit de gedachte: niet te vroeg beregenen, want dan wordt het gras lui. Dat geldt voor voetbalvelden, maar niet voor gazons'

Webinar 1: Tuinberegening

Bij deze eerste webinar wordt een algemeen beeld gegeven van het beregenen van tuinen. 'We gaan echt terug naar de basis, dus mochten er mensen zijn die al een masterclass hebben gevolgd, dan is dit een goede opfriscursus', zegt Van de Velde. Tijdens de cursus worden de verschillende componenten van een beregeningsinstallatie besproken.


Daarna wordt het ontwerp voor tuinen besproken en het onderhoud van de installaties. Tot slot komt het management aan bod. 'Hier gaat het in de praktijk nog weleens mis. Zo wordt er vaak te laat beregend', vertelt Van de Velde. 'Dit komt vanuit de gedachte: niet te vroeg beregenen, want dan wordt het gras lui. Dit geldt voor voetbalvelden, maar niet voor gazons. Bij te laat beregenen droogt de toplaag uit. Dit heeft als resultaat dat de grond geen water meer opneemt en een gedeelte van het water wegloopt. Met het onderdeel management willen we dit in de toekomst voorkomen.' Je kunt, na aanmelding, deze webinar ook op een later tijdstip volgen.

Druppelbevloeiing wordt vaak toegepast bij kwetsbare planten
Druppelbevloeiing wordt vaak toegepast bij kwetsbare planten

Webinar 2: Beregening met druppelbevloeiing

Na de basis volgen er nog twee webinars voor iedereen die op zoek is naar meer verdieping. De tweede webinar vindt plaats op dinsdag 18 februari om 12.00 uur en gaat volledig over druppelbevloeiing. Dit is een systeem dat veel efficiënter is dan beregening met sproeiers. Ook wordt druppelbevloeiing vaak toegepast bij kwetsbare planten. Bij ouderwetse sproeiers kan de harde sproeistraal de bladeren beschadigen. Bij druppelbevloeiing is het water direct op de wortel gericht en blijft de rest van de plant dus buiten schot.


'We gaan dieper in op druppelbevloeiing, omdat hier tijdens de masterclasses veel vragen over kwamen. Toen hadden we echter te weinig tijd, omdat we nog veel andere thema's moesten bespreken. Nu hebben we drie kwartier gereserveerd speciaal voor druppelbevloeiing. We gaan in deze webinar in op het systeem, het ontwerp in de tuin, de aanleg en het onderhoud van de installatie', zegt Van de Velde. Wie tussendoor vragen heeft, kan deze stellen via de chat. Dit geldt ook voor de eerste en de derde webinar. 'Het is niet mogelijk om ook met elkaar te praten. Alle vragen gaan rechtstreeks naar ons toe en we proberen ze zoveel mogelijk tijdens de webinar te beantwoorden', legt Van de Velde uit. Je kunt, na aanmelding, deze webinar ook op een later tijdstip volgen.

Webinar 3: Tweedraadsbesturingssysteem

De laatste webinar vindt plaats op dinsdag 23 februari 2021 om 12.00 uur. In tegenstelling tot de eerste twee webinars gaat het dit keer niet over beregeningsinstallaties, maar over het besturingssysteem. Om specifiek te zijn: het tweedraadsbesturingssysteem.


'Het tweedraadsbesturingssysteem wordt al veel toegepast in Amerika, maar is hier nog vrij onbekend, terwijl het heel voordelig is voor hoveniers die grote projecten aanpakken', zegt Van de Velde. Je kunt, na aanmelding, deze webinar ook op een later tijdstip volgen.

Bij het tweedraadsbesturingssysteem zijn er maar twee draden nodig om alle sectoren aan te sturen. Normaal gesproken moet er naar iedere klep een kabel gelegd worden. Dit is niet alleen veel werk, maar ook storingsgevoelig. Bij dit besturingssysteem blijft het tot twee draden beperkt, en dat gaat volgens Van de Velde uitstekend. 'Het is overzichtelijker, goedkoper en betrouwbaarder en je kunt verschillende gebieden tegelijkertijd besproeien. Elke klep wordt afzonderlijk aangestuurd. Als je dit op een beregeningscomputer wilt doorvoeren, ben je al snel het overzicht kwijt. In dit besturingssysteem heb je twee kabels, dus is het veel helderder.'

Het tweedraadsbesturingssysteem is trouwens niet nodig in kleine tuinen. 'Dat kan een bewateringscomputer nog aan. Het is vooral bedoeld voor bijvoorbeeld kasteeltuinen of grote commerciële beregening. Al mag iedere hovenier zich natuurlijk aanmelden', zegt Van de Velde. De hovenier leert dan meer over dit besturingssysteem en de voordelen die het met zich meebrengt.

Fotografie: Jarola
'Er is over beregening zoveel te vertellen; aan 45 minuten hebben we eigenlijk niet genoeg'

Vervolg?

In totaal worden er in februari drie webinars gegeven, maar Van de Velde sluit een vervolg niet uit. 'We geven ook verschillende webinars over andere onderwerpen. We gaan dus in de toekomst zeker kijken welke thema's we nog meer kunnen bespreken. Er is over beregening zoveel veel te vertellen; aan 45 minuten hebben we eigenlijk niet genoeg.' Aanmelden voor de webinars

Alle drie webinars kunnen natuurlijk, na aanmelding, ook op een later tijdstip terug gekeken worden, als dat beter uitkomt. Zo hoef je niks te missen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Jacqueline van Leeuwen
Monday 1 February 2021
Interessant onderwerp, maar is de webinar ook terug te kijken? Het tijdstip is niet haalbaar voor buitenhuis werkende hoveniers. Dat slaat een gat in je dag.
Redactie De Hovenier
Wednesday 3 February 2021
Hoi Jacqueline,

Goede vraag, wij hebben deze even voorgelegd aan organisator Wildkamp. En kregen te horen dat als je je aanmeldt, dan kan je het later (on-demand) terugkijken via de link in de bevestigingsmail die wordt toegestuurd.
Kortom je hoeft niets te missen, geen werk en geen webinar.



download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER