Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zaaien of bezoden? Een mooi gazon creëren is topsport

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, woensdag 14 oktober 2020
107 sec


Een mooi groen gazon in de tuin is niet vanzelfsprekend, het is echt topsport om te creëren en te onderhouden. Na het voorbereiden van de bodem zijn er voor de aanleg van een gazon twee manieren waar je uit kunt kiezen: inzaaien of bezoden. De laatste jaren zien we de belangstelling voor bezoden toenemen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee manieren van gazonaanleg?


Voorbereiden van de bodem voor aanleg gazon

De voorbereidingen voor beide manieren van gazonaanleg verschillen niet veel van elkaar. In beide gevallen starten we met een inventarisatie. Deze bestaat grofweg uit de volgende vragen:


1) Waaruit bestaat het bodemprofiel en wat kunnen we zeggen over de opbouw en structuur?
2) Is er meer informatie nodig m.b.t. de voedingstoestand en de essentiële bodemwaarden door middel van een analyse?
3) Is het nodig om een bodemverbeteraar toe te passen?
4) Welke bewerkingen ga ik uitvoeren?


De inventarisatie wordt daarna uitgewerkt tot een werkplan. In dit werkplan staat de praktische uitvoering met als laatste werkgang het inzaaien met een graszaadmengsel of bezoden met graszoden.


Gazonaanleg met graszoden

Graszodenkwekers zijn grasspecialisten. Ze kunnen binnen een jaar een zode kweken die sterk genoeg is om te snijden en door hoveniers in de tuin verwerkt kan worden. Een graszode die binnen een jaar is gekweekt, wordt ook wel een 'jeugdige zode' genoemd, die snel kan weg groeien op de plaats waar hij wordt toegepast. Graszoden zijn een kant-en-klaar product vanuit een productieproces met intensieve zorg. Het verplaatsen en laten vestigen van de zode op een andere plaats is wel een stressmoment voor het gras. De zorg voor het overwinnen van deze stress ligt bij de hovenier en/of zijn opdrachtgever. Verloopt de zorg goed, dan slaat de grasmat aan en ligt er een evenwichtig samengestelde grasmat, die snel in gebruik genomen kan worden. In de meeste gevallen draagt de hovenier de zorg dan over aan de opdrachtgever. Instructie vanuit de hovenier over het bemesten, beregenen, maaien, voorjaar- en najaarsonderhoud is noodzakelijk voor een mooi gazon met blijvend resultaat en jarenlang plezier.



Gazonaanleg met graszaad

Wanneer wordt gekozen voor inzaai van de grasmat, dan ontwikkelen de wortels van het grasplantje zich direct in de grond wanneer het graszaad is gezaaid. Het wortelgestel krijgt vanaf het begin de tijd om zich langzaam te ontwikkelen in de gemaakte opbouw. Dit geeft minder stress bij de jonge grasplant. Het najaar is een uitstekend zaaitijdstip, omdat de kans op ongewenste onkruiden en grassen een stuk minder is dan in het voorjaar en de zomer. Maar we kunnen niet verlangen dat er binnen zes weken een volledig ontwikkelde zode ligt. Om een volledig volgroeid en ontwikkeld gazon te krijgen, moeten we rekening houden met een jaar tijd. Het gazon moet alle vier seizoenen hebben doorlopen.


Als alle omstandigheden meezitten, kan de grasmat acht weken na inzaai in gebruik worden genomen. Maar dan is er nog geen sprake van een stevige graszode. Na het zaaien wordt meestal de zorg overgenomen door de opdrachtgever. Bemesten, beregen en maaien zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de grasmat. Veel mensen laten zich afschrikken door de tijd die nodig is om een mooi gazon te creëren. Het is inderdaad topsport, maar tegelijkertijd een leuke uitdaging en bovenal is een gezaaid gazon voordeliger voor de portemonnee.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER