Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuinonderhoud van veldbloemen in het najaar

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, Advanta, vrijdag 11 september 2020
115 sec


De vraag naar de toepassing van veldbloemen in tuinontwerpen blijft stijgen. Ook het afgelopen jaar is in veel tuinen een veldbloemenmengsel gezaaid. Een veldbloemenvegetatie is eenvoudig te realiseren, gemakkelijk in het onderhoud, ziet er prachtig uit én draagt bij aan het vergroten van de insectenpopulatie. Of je nu kiest voor eenjarige of meerjarige vegetatie, het juiste onderhoud is vooral in het najaar erg belangrijk.


Veldbloemen in de tuin

Veldbloemen zijn een veelzijdig product; ze doen het goed in een grote tuin en passen ook goed in een stadstuin. De meerwaarde van de bloemen voor vlinders en bijen is vaak een reden om te kiezen voor deze natuurlijke vegetatie. Kleurrijke eenjarige mengsels zijn hiervoor favoriet, maar ook meerjarige mengsels die vaak in het tweede jaar pas kleur laten zien, winnen aan populariteit. De beleving van veldbloemen in de tuin wordt door veel gebruikers als pluspunt genoemd. Dat is ook de belangrijkste reden dat hoveniers steeds meer vraag krijgen naar de aanleg van bloemenvelden.


Minder bekend is dat de veldbloemenvegetatie ook een belangrijke functie heeft als de bloemen niet meer in bloei staan. In de winter dient de vegetatie als foerageerplek voor kleinere vogels. Door de bodembedekking is het gewas heel belangrijk voor bodeminsecten; in de afgestorven planten zitten veel eitjes van onder andere zweefvliegen en sluipwespen.

Maaibeheer veldbloemen in het najaar

Als we kijken naar het onderhoud van veldbloemen in de tuin, is het goed om een splitsing te maken tussen eenjarige en meerjarige mengsels. Hoe je moet maaien in het najaar, is afhankelijk van wat je wilt bereiken en van de weersomstandigheden in de voorgaande seizoenen.


Afbeelding: Bij deze prachtig bloeiende strook met het mengsel Binnen de Bebouwde Kom is een klein insectenhotel neergezet.
Afbeelding: Bij deze prachtig bloeiende strook met het mengsel Binnen de Bebouwde Kom is een klein insectenhotel neergezet.

Eenjarige mengsels:

• Laten uitbloeien en afmaaien in het late najaar. Het zaad van deze mengsels komt over het algemeen niet meer of niet geheel tot kieming. Is het beeld onordelijk of verstorend, dan kun je het dus kort afmaaien en het maaisel afvoeren. Wil je op dezelfde plek in het voorjaar weer met een eenjarig mengsel starten, begin dan met het maken van een vals zaaibed; dan kun je inzaaien rond half april/begin mei.
• Een tweede optie is om de vegetatie geheel of gedeeltelijk te laten staan in de winter, om een plaats te creëren waar insecten en kleine vogels beschutting en voedsel kunnen vinden. In dat geval geldt: na de winter afmaaien en het maaisel afvoeren. Ook dan kun je in het voorjaar weer zaaien.


Afbeelding: In deze tuin is het meerjarige mengsel Veldbloemen 2 gezaaid. In het najaar zie je de kleur wat afnemen, maar de vegetatie staat er nog steeds mooi bij.
Afbeelding: In deze tuin is het meerjarige mengsel Veldbloemen 2 gezaaid. In het najaar zie je de kleur wat afnemen, maar de vegetatie staat er nog steeds mooi bij.

Meerjarige mengsels

• Als aan het einde van het seizoen de meeste bloemen en kruiden zijn uitgebloeid en het beeld niet meer acceptabel is, bijvoorbeeld door legering, is het wenselijk de vegetatie te maaien en na enkele dagen te ruimen. Maaien kan op een kleine 10 cm hoogte om de overblijvende soorten niet te beschadigen. De voorkeur gaat er altijd naar uit om de vegetatie de hele winter te laten staan; dit om bescherming te bieden aan vogels en om het insectenleven te stimuleren.
• Gefaseerd maaien is ook mogelijk. Dit is een goede keuze als je vergrassing wilt tegengaan en de bijen- en vlinderpopulatie wilt ondersteunen. Gefaseerd maaien kan ook gedurende het groeiseizoen en wordt zeker aangeraden bij meerjarige mengsels, die langer dan drie jaar blijven liggen.
• Welk maaibeheer je ook kiest, het is aan te raden om in het voorjaar de toplaag te beroeren, zodat de aanwezige zaden kunnen kiemen. Hierdoor blijft de diversiteit aan soorten uit het mengsel behouden. Ook kun je ervoor kiezen om een beetje bij te zaaien van het oorspronkelijk gezaaide mengsel. Tip: als je last hebt van vergrassing, is het een optie om ratelaar bij te zaaien.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marc Jaarsma
Saturday 1 April 2023
Helder artikel. Maar waar ik naar zoek is, hoe te handelen als in het voorjaar - na het afmaaien van het meerjarige mengsel - blijkt dat er sprake is van veel vergrassing. Is dat vaker maaien in het voorjaar? Of opnieuw beginnen? Uw reactie is erg welkom.
Mark van Putten
Monday 3 April 2023
Bedankt voor uw reactie op dit artikel. Om een passend advies te kunnen geven, kom ik graag met u in contact. Ik ben te bereiken op 06 51611303 of via mark.vanputten@limagrain.nl.
Mark van Putten (Limagrain Advanta)

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER