Houtkloven met een joystick levert mega productie haardhout |
|
|
|
 |
| 210 sec |
'Zo bizar hoe snel je er in groeit'
Van compact familiebedrijf in turfhandel naar één van de grootste haardhoutproducenten van Nederland. Golden Flame wordt al vier generaties lang gerund door de familie Van Vliet en is al ruim 100 jaar actief in Nederland. Samen met hun locatie in Polen heeft Golden Flame een assortiment dat geschikt is voor zomer en winter. Dat dit succes niet zomaar is komen aanwaaien blijkt wel uit het gesprek met Belia van Vliet, één van de mede-eigenaren van Golden Flame.
 |
Van particulier naar groothandel
Het maken van de juiste keuzes zit de familie Van Vliet in het bloed. Met de komst van het gastransportnetwerk in de jaren '70, was hun handel van gas aan particulieren op sterven na dood. De overstap naar het produceren van haardhout bleek een juiste beslissing. Want samen met de digitalisering die het bedrijf onder leiding van de huidige bedrijfsvoerders heeft ingezet, zijn zij nu uitgegroeid tot één van de grootste haardhoutproducenten van Nederland die levert aan zakelijke klanten zoals diverse DIY-ketens, tuincentrums, tankstations of grote retailers, alsook aan de consument.
Het behouden van deze positie is niet vanzelfsprekend, maar vraagt continu om aanpassingen op ontwikkelingen uit de markt. En dat betekent dat er met regelmaat geïnvesteerd moet worden om aan de vraag te voldoen, maar bovenal dat er keihard gewerkt moet worden. Belia van Vliet, vertelt dat Golden Flame in april dit jaar is verhuist naar een nieuwe locatie in Almere. Een locatie met vier laaddocks in plaats van het enkele laaddock dat ze hiervoor hadden. Hierdoor kunnen ze nu vele malen efficiënter werken. Belia van Vliet: 'Onlangs waren alle vier de laaddocks gevuld en moest er één vrachtwagen wachten totdat er weer een laaddock vrij was. Het is zo bizar hoe snel je er in groeit, en je went aan de vergrootte capaciteit en daar dus naar gaat handelen.'
De vraag naar openhaardhout blijft groeien
Dat het doen van investeringen het bedrijf geen windeieren heeft gelegd is wel gebleken want de groei gaat onverminderd door. Maar met een mooie locatie, een goed uitgedacht orderverwerkingsproces en de juiste logistieke voorzieningen alleen ben je er natuurlijk niet. Uiteindelijk zal er productie moeten worden gedraaid. De aanschaf van een nieuwe kloofmachine kon dan ook niet uitblijven. In de houthandel is het "ons kent ons". Een referentiebezoek aan collega ondernemer Sterhout in Boijl was dus snel gemaakt. Sterhout had vorig jaar een Posch Spalt Fix K-650 Vario stationair aangeschaft. Een zaagkoofmachine, die erg indrukwekkend was om in productie te zien. Ondanks dat de eerdere generatie Van Vliets geen goed gevoel hadden bij een Posch machine, bleek uit het referentie bezoek dat de Posch kloofmachine toch de beste resultaten leverde. Belia Van Vliet: 'Het systeem dat Posch gebruikt is gewoon heel mooi. Het kruismes zorgt voor rechte blokken en de kwaliteit van het gekloofde hout is erg goed. En kwaliteit is nou eenmaal belangrijk voor onze afnemers en dus ook voor ons.' Vooral de werking van het kloofmes gaf de doorslag om voor deze machine te kiezen. Bij andere machines wordt het hout tegen het mes geduwd. Bij de Spaltfix daarentegen, dringt het X-vorige mes met een enorme kracht het hout binnen. Door deze kracht krijg je hele strakke rechte nette blokken; ofwel kwalitatief veel beter hout.
|
Vooral de werking van het kloofmes gaf de doorslag om voor deze machine te kiezen
| |
|
Productie van 25 m3 haardhout per uur
Posch importeur Stierman De Leeuw heeft de hele installatie in Almere verzorgt. Accountmanager Frans Stiekema geeft een toelichting. 'De machine is geschikt voor stammen met een maximale lengte van 5 meter en diameter van 65 cm. Bij voldoende toevoer kan deze machine met gemak 25 m3 aan haardhout per uur produceren.' Zodra er een houtstam op de hydraulische invoerrol wordt geplaatst kan de machine zijn werk doen. En om de machine aan te sturen hoef je alleen een joystick te gebruiken. Met de joystick zorg je dat de stam wordt getransporteerd naar de zaagunit. Deze unit beschikt over een 90 cm Harvester kettingzaagblad waardoor stamdiameters van 65 cm geen probleem zijn voor deze machine. In de zaagunit wordt de stam in kleinere stamschijven gezaagd. Via de transportband gaan de schijven vervolgens naar de kloofunit. De optische sensor boven de transportband registreert of er hout aanwezig is en zorgt vervolgens dat het kloofproces automatisch wordt gestart. Ook zorgt deze zelfde sensor ervoor dat het proces automatisch wordt stilgezet wanneer er een geen hout meer op de toevoer ligt.
De volgende gang in het proces is het daadwerkelijke kloven van de stamschijven in handzame houtblokken. Dit vindt plaats in de kloofunit waar het kruismes met een kracht van 16 ton het hout op verschillende plekken klooft. Dit is en andere manier van kloven dan veel concurrerende machines. Het mooie is dat deze kloofwijze niet alleen zorgt voor hele kwalitatieve blokken, maar ook voor een rechthoekige vorm van het haardblok. En het voordeel van deze rechthoekige houtblokken is dat deze gelijkmatiger drogen. Bovendien zijn rechthoekige blokken ook heel makkelijk te stapelen. De Autosplit kloofunit is in te stellen op verschillende standen; houtblokken met een breedte van 5 cm tot 15 cm en alles er tussenin. Hierdoor kan heel klant specifiek worden geproduceerd. Daarbij registreert de computer de productie en het aantal zaagsneden per dag. En dit is natuurlijk weer erg interessante voor intern gebruik.
|
Daarbij registreert de computer de productie en het aantal zaagsneden per dag: interessant voor intern gebruik
| |
|
Haardhout zonder splinters en spaanders
Naast de SpaltFix heeft Golden Flame ook een Posch LogFix aangeschaft. Een machine die ervoor zorgt dat de haardblokken zonder splinters en uitstekende houtspaanders kunnen worden afgeleverd. De houtblokken worden over de roterende walsen geleid. Deze roterende walsen zorgen ervoor dat vervelende spaanders, schors en splinters los van het haardhout komen. De SpaltFix en de Logfix zijn aan elkaar gekoppeld door middel van een transportband, die vervolgens op hun beurt ook weer gekoppeld zijn aan de inpakmachines van Golden Flame. Hiermee heeft Golden Flame een volledig proces van kloven tot ontdoen van spaanders tot het uiteindelijke inpakken in handzame netten geautomatiseerd.
Met de toevoeging van de twee Posch machines aan het machinepark van Golden Flame draaien zij nu al een aantal maanden volle productie. Voorlopig lukt dat nog prima op deze manier, maar gelukkig biedt de nieuwe locatie in Almere voldoende mogelijkheden voor uitbreiding om hun verdere groei niet in de weg te staan.
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|