Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

HOW TO: gazon doorzaaien

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 27 mei 2020
184 sec


Het gazon doorzaaien kan in principe het hele jaar door. Toch wordt het veelal in het voorjaar gedaan, tegelijkertijd met het klaarmaken van de tuin voor het zomerseizoen. Want net als iedereen wil ook de tuin in zijn beste shape zijn voor de zomer.


Wij vroegen de vier grootste graszaadleveranciers naar hun beste tips en tricks voor doorzaaien. Hiermee moet een strakke groene gazonmat voor al je klanten voor het oprapen liggen.

De doorzaaitips van DSV zaden
Wat vooral belangrijk is bij in- en doorzaai, is het eindresultaat. De een wil een mooi en strak gazon met hoge sierwaarde, de ander een robuust grasveld waarop de kinderen kunnen spelen, weer een ander zoekt een gazon dat goed gedijt bij droogte of in de schaduw. Daarom adviseren wij altijd goed te kijken naar het uiteindelijke doel en daarbij het juiste mengsel te kiezen. Uiteraard helpen wij daar graag bij. Hiervoor hebben we onder andere twee specialisten lopen, maar we hebben ook een mengselkeuzekompas op onze website. Dat helpt om voor elke situatie het juiste mengsel te kiezen.

Een andere tip is om voor kwaliteit te kiezen. Wil je de zekerheid dat het grasmengsel opkomst en goed gedijt onder Nederlandse omstandigheden? Kies dan zoveel mogelijk voor Oranjeband-mengsels. Deze bestaan enkel en alleen uit grassen die terug te vinden zijn in de Grasgids. Juist die rassen maken het verschil. Deze liggen minimaal drie jaar in onderzoek op verschillende locaties en op verschillende grondsoorten in Nederland. Pas als het grasras bij de top hoort, komt het in de Grasgids. Kortom, een keuze voor Oranjeband is een keuze voor zekerheid en kwaliteit.

Kies voor kwaliteit als je zekerheid wil dat het grasmengsel goed opkomt en goed gedijt onder Nederlandse omstandigheden

De doorzaaitips van DLF
- Het doorzaaien van het gazon kan het hele jaar door, bijvoorbeeld na schade door droogte, betreding of andere oorzaken. Maar groot onderhoud vindt bij voorkeur plaats in het najaar. De bodemtemperatuur is dan hoog genoeg en de vochtvoorziening is meestal goed. Ook groeit de bestaande zode langzamer en krijgen de jonge grasplantjes meer tijd om zich te ontwikkelen.
- Voordat je gaat doorzaaien, is het belangrijk om te verticuteren (1 - 1,5 cm diep). Ga indien mogelijk minimaal een paar keer over de grasmat heen, in verschillende richtingen. Hierdoor worden de slechte grassen en ondiep wortelende onkruiden en mos uit de zode losgetrokken.
- Na het verticuteren is het aan te raden om het gazon kort te maaien; dan worden de losse plantenresten verwijderd en blijft er een schone en open zode over. Dit is het perfecte zaaibed voor het nieuwe graszaad.
- Nu kun je gaan doorzaaien. Kies hiervoor een speciaal doorzaaimengsel. Deze mengsels bevatten grassoorten die sterker zijn en sneller kiemen. Dit zorgt voor een goed en vlot herstel. Met stikstof gecoat graszaad heeft zeker de voorkeur; dit versnelt de opkomst van de nieuwe grasplanten.
- Rol het gazon na het inzaaien een keer aan, zodat het graszaad goed contact maakt met de bodem.
- En ten slotte: beregen het doorgezaaide gazon de eerste paar weken voldoende, tot het grasplantje sterk genoeg is. Hou er rekening mee dat het graszaad al snel een paar weken nodig heeft om goed aan te slaan.


Kijk goed waarom je wilt doorzaaien en zoek daarbij de juiste oplossing

Doorzaaitips van Barenbrug
1. Kijk per seizoen voor welk probleem je een oplossing zoekt. Wil je bijvoorbeeld vroeg of laat in het seizoen de grasmat herstellen, dan heb je niks aan een mengsel dat juist hogere temperaturen nodig heeft om te kiemen. Neem dan een mengsel dat al bij lage temperaturen kiemt, zodat je snel resultaat hebt en een tevreden klant. Kies voor een SOS-mengsel voor snel herstel.
2. Kijk goed waarom je wilt doorzaaien en zoek daarbij de juiste oplossing. Valt de grasmat keer op keer weg omdat er niet kan worden beregend, dan is het slim om een grasmengsel te kiezen dat droogte kan weerstaan, bijvoorbeeld door heel diepe beworteling. Water Saver is een mengsel dat extreem goed is in droge omstandigheden en dat niet snel beregening nodig heeft.
3. Kijk goed waar je doorzaait. Als er bijvoorbeeld veel schaduw is door bomen, hagen of huizen, is het slim om te kiezen voor een mengsel dat de hoogste schaduwtolerantie heeft. Een Shadow-mengsel heeft veel meer kans van slagen dan een gemiddeld gazonmengsel.
4. Kijk goed wie er gebruik gaat maken van het gazon. Zijn er bijvoorbeeld veel spelende kinderen of huisdieren, dan kun je het best voor een ijzersterk gazonmengsel kiezen. Bar Power RPR bevat uitlopervormend Engels raaigras, waardoor eventuele schade vanzelf weer herstelt.
5. Kijk goed met wat voor soort grasmaaier er wordt gemaaid. Als grassnippers niet worden opgevangen en afgevoerd, is het slim te kiezen voor een grasmengsel dat veel minder maaisel produceert en daardoor uitermate geschikt is voor het maaien met een robotmaaier of mulchmaaier. In zo'n geval wordt de kwaliteit van de grasmat veel beter met Mow Saver.

Doorzaaitips van Advanta

Voor het herstellen van een gazon kun je het beste ons gazonherstelmengsel Recover 2 gebruiken. Dit mengsel is behandeld met de kiemversnellende zaadcoating Headstart Gold. Deze formule zorgt voor supersnelle aanslag en vestiging. Ga uit van een zaaidichtheid van 20 tot 25 gram per m².

De stappen:
• Kort maaien (ongeveer 2 cm) en afvoeren
• Verticuteren (bij voorkeur in twee dwarsrichtingen) en afvoeren
• Doorzaaien met een doorzaaimachine of handmatig
• Dressen/egaliseren met scherp/grof zand (niet zout!) en fijne humus, of een speciale bodemverbeteraar egaal uitspreiden
• Geef water bij droog weer
• Maai gerenoveerde/doorgezaaide plekken voor het eerst weer bij een graslengte van 6 cm



Hou er rekening mee dat het graszaad al snel een paar weken nodig heeft om goed aan te slaan

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Workshop Slim Aanbesteden met AI
donderdag 13 februari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER