Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Gebruik flexibele slang in plaats van pvc bij aanleg beregeningsinstallatie'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, maandag 2 maart 2020
119 sec


Hovenier Martijn Rooijakkers deelt zijn Green Hack

Veel hoveniers gebruiken pvc buizen als leidingmateriaal bij het aanleggen van een beregeningsinstallatie. Bij elk sproeipunt maken ze een bocht van 90 graden in de pvc buis, zodat deze boven de grond uit komt. Later zagen ze hem in diepte op de maat van de sproeier. Hovenier Martijn Rooijakkers van Rooijakkers Tuin & Park pakt het anders aan. De nadelen die hij ondervond bij het gebruik van pvc, waren voor hem aanleiding om op zoek te gaan naar een alternatief. Dat vond hij in de flexslang.

Aanleg van beregening met een flexslang
Aanleg van beregening met een flexslang

Rooijakkers gebruikte voorheen overal pvc voor. Ook in kleine tuinen, waar vaak maar een paar sproeiers nodig zijn die op één of twee groepen bediend kunnen worden. 'Ik liet de leiding boven de grond uitsteken, waarna ik het grondwerk klaarmaakte. Vervolgens kortte ik de leiding op de juiste hoogte af, om vervolgens de sproeier erop te bevestigen. Het was niet altijd even makkelijk om de leiding in te korten, omdat ik daarvoor in de grond de buis op maat moest zagen of knippen. Een ander nadeel was dat ik de sproeier niet meer kon verzetten zonder de leiding aan te passen. Dit komt wel eens voor als een border of verharding meer ruimte inneemt dan gepland.' Andere nadelen van pvc leidingen zijn volgens Rooijakkers dat een pvc buis kapot kan vriezen en niet buigzaam is.

Prettiger werken

In eerste instantie stapte Rooijakkers daarom over op een hoofdleiding van pvc met als eindslang een 16 mm-tyleenslang. 'Deze was al iets flexibeler en makkelijker te monteren. Ik kon de sproeier boven het maaiveld vastmaken aan de leiding. Dat werkte prettiger; voorheen moest de leiding exact ingekort worden om de sproeier op de juiste hoogte te krijgen. Met de tyleenslang had ik meer speling.' Toch was Rooijakkers nog niet helemaal tevreden over de werking. De leiding kon maar beperkt gedraaid worden omdat er anders een knik in komt, wat de doorstroom van het water blokkeert. Enige tijd later kwam hij bij zijn leverancier, waar zijn oog viel op een slang die hij niet herkende. 'Ik vroeg wat voor slag dat was en kwam achter de voordelen van deze flexslang', legt Rooijakkers uit. 'De flexslang knikt niet, waardoor de installatie van de sproeier nog makkelijker verloopt. Ook heb ik met een flexslang minder koppelingen nodig dan met tyleen.'

De tekst loopt door onder de afbeelding


Martijn Rooijakkers

Als sneeuw voor de zon

Alle problemen die Rooijakers ervoer met pvc en tyleenslangen, verdwenen als sneeuw voor de zon. De leidingen vriezen niet kapot als de klant in de winter vergeet het water af te sluiten en de sproeier is eenvoudig te plaatsen en verzetten. Het grootste gemak: 'Nadat je de tuin hebt geëgaliseerd, kun je een sproeier monteren op de flexslang. Hierna kun je een gat graven op de plek van de sproeier en de slang in het gat oprollen. Als je de sproeier ooit moet verzetten of vervangen, kun je dit gemakkelijk uitvoeren omdat de slang lang is. Je kunt een deel van de slang boven de grond uit laten komen, zodat je het grondwerk voor het gazon kunt klaarmaken. Hierna buig je de slang gemakkelijk in het gemaakte gat voor de sproeier. De leiding hoeft dus niet meer precies op hoogte ingekort te worden.'


Wij zijn benieuwd naar jouw Green Hack!

Vakblad De Hovenier is op zoek naar meer van dit soort green hacks. Heb jij een klein, maar vernuftig idee dat je met andere hoveniers wilt delen? Stuur dan een e-mail naar linde@nwst.nl. Wie weet sta jij dan binnenkort met jouw green hack in vakblad De Hovenier.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER