Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Ik laat zo veel mogelijk gewoon gebeuren in de tuin'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 4 oktober 2019
175 sec


Ecologisch hovenier Tiny Schut grijpt pas in als de natuur het echt nodig heeft

Met haar bedrijf Tuinoase tuiniert Tiny Schut inmiddels al vijftien jaar in Utrecht en omstreken. Ze groeide op in de natuur. Haar grootste passie is om haar kennis over biodiversiteit, biotopen in de tuin en natuurlijk hovenieren over te brengen aan haar klanten die daar echt wat over willen leren. Ze werkt niet alleen vóór, maar ook mét haar klanten in de tuin.

Tiny Schut
Tiny Schut

Schut is ervan overtuigd dat natuur in elke tuin thuishoort, of het nu een klein geveltuintje is of een grote landelijke tuin. 'Ik heb op de ecologische hoveniersopleiding geleerd hoe je kijkt naar de natuur. Over zichtlijnen, de ecologische balans en hoe alles met elkaar samenwerkt. Zo ontstaat biodiversiteit. Biodiversiteit heeft te maken met alle biotopen in de tuin waar verschillende planten groeien en waar weer andere beestjes op afkomen.' De ideale tuin heeft volgens Schut een scala aan variatie. Met koude plekken en warme plekken. Plekken waar het extreem droog is of juist nat. 'Ik onderzoek welke planten het beste gedijen op welke plek. Zo creëer je beweging in de tuin. Belangrijk is ook om veel te laten gebeuren in een tuin. Rob van der Steen (ecologisch hovenier die ook aan het woord komt in deze Regio in Beeld heeft mij dat laten zien toen ik hem voor het eerst hielp in de tuin. Dat was voor mij een echte eyeopener.

'Er zijn mensen die de gehele tuin bestraten. Daar doe je niets aan.'

Hechte club hoveniers

Veel hoveniers die op natuurlijke wijze te werk gaan, zijn lid van de landelijke vakvereniging Wilde Weelde. Zo ook Tiny Schut. Iedere hovenier met een inschrijving bij de KvK is er welkom. De enige voorwaarde is dat je iets moet hebben met ecologisch groen. Naast hoveniers zijn ook kwekers en tuinontwerpers lid van de vakvereniging die voortkomt uit een andere vereniging: Oase. Dit was een vereniging waar eigenaren van heemtuinen zich verzamelden, tuinen waar alleen inheemse planten staan. Na verloop van tijd sloten ook steeds meer hoveniers zich aan bij Oase vanwege hun interesse in inheemse planten. Die groep splitste zich af en zo werd Wilde Weelde geboren, dat nu zo'n 215 leden telt over het hele land. Het grootste doel is kennisuitwisseling. Er worden cursussen gegeven die leden zelf organiseren over onderwerpen die zij interessant vinden. Het is een hechte club, zeker in Utrecht en omgeving. Veel leden zijn ZZP'er. Omdat ze hetzelfde gedachtegoed delen, werken ze veel met elkaar samen, zoals in de showtuin van Wilde Weelde bij De Tuinen van Appeltern. Het dagelijks onderhoud wordt uitbesteed, maar een paar keer per jaar vinden er onderhoudsdagen plaats. De leden onderhouden dan met elkaar de tuin. Elke onderhoudsdag wordt gekoppeld aan een bepaald thema, zodat de leden steeds weer iets nieuws kunnen leren van elkaar. Schut is sinds het begin van haar hovenierscarriere lid van Wilde Weelde.

Tekst gaat door onder de afbeelding


Tuinonderhoud als dagbesteding

Schut komt oorspronkelijk uit de zorg. Ze werkte als verpleegkundige met mensen met een verstandelijke beperking. 'Toen ik mijn bedrijf opstartte, heb ik er een aantal jaren een bijbaantje van gemaakt omdat ik Tuinoase vanaf de grond moest opbouwen. Twee dagen per week werkte ik in een zorgstelling met een eigen kwekerij die werd gebruikt voor de dagbesteding. Ik ging met groepen op pad om tuinonderhoud te doen bij andere zorginstellingen in Utrecht.' Na verloop van tijd is Schut gestopt met haar werk bij de zorginstelling omdat het niet meer te combineren viel met haar hoveniersklussen. Maar mensen begeleiden bij het tuinieren zit er nog steeds in. 'Als ecologisch hovenier moet je de klant aan de hand meenemen. Laten zien dat gras niet dood is na een paar weken droogte en dat de sproeier er niet direct op hoeft. Het is belangrijk om over zulke zaken te communiceren. Soms is dat ingewikkeld, als ze een bepaald idee hebben en niet te overtuigen zijn om het anders te doen. Dan zit er niets anders op dan te doen wat de klant wil. Er zijn ook mensen die geen groene vingers hebben, maar wel een tuin. Zij bestraten de gehele tuin. Dat vind ik jammer, maar in sommige gevallen doe je daar niets aan.'


'Door ecologische balans te creëren ontstaat biodiversiteit'

Natuurlijke balans

Schut gaat bij het aanleggen van een tuin heel gedetailleerd te werk. Ze gaat na wat er in de bodem zit, of er veel zon of schaduw is en wat er al staat. Al die factoren stemt ze op elkaar af. 'Als de basis is aangelegd, laat ik de tuin voor een groot deel zijn gang gaan. Als ik zie dat een plant het ontzettend goed doet, laat ik die groeien. Pas als de plant echt te groot wordt, snoei ik of haal ik wat weg, beeldsnoeien noemen we dat. Maar ik zet er niet gauw een nieuwe plant voor in de plaats. Ik analyseer welke plant de lege plek gaat overnemen. Dat is de natuurlijke balans van de tuin. Ook denk ik na hoe vlinders en andere insecten en amfibieën het beste kunnen gedijen in een tuin. Vlinders hebben bijvoorbeeld warmte nodig en een uitzichtpunt om te zoeken naar planten. En als ze verpopt zijn, moeten ze een droog plekje hebben. Daarom maak ik nisjes waarin insecten zich veilig voelen.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER