Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Stop met mow, blow & go!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing, vrijdag 13 september 2019
119 sec


De organische stof in de bodem is in een rap tempo aan het verdwijnen en dat baart me ernstig zorgen. Dat heeft, mijns inziens, veelal te maken met ons 'netheidscomplex'. We halen alles weg wat op de bodem ligt. De bladblazer en hark is misschien wel het meest gebruikte stuk gereedschap, terwijl dat in veel gevallen niet nodig is. Tuurlijk moeten wegen en paden veilig zijn, maar waarom in de tuin of het park massaal aan de slag met bladruimen terwijl we die energie beter kunnen steken in het opruimen van plastic en rondzwervend afval, zodat dat het niet in de bodem en het water terechtkomt. Maar goed, ik dwaal af. Terug naar de bodem.

Nico Wissing
Nico Wissing

We hebben met elkaar gewerkt aan een ideaalbeeld van opgeruimde tuinen met aangeharkte borders. Er mag geen blad meer blijven liggen. De natuurlijke kringloop is op deze manier ernstig verstoord, want er vindt geen gebiedseigen vertering meer plaats. Eigenlijk de omgekeerde wereld... We voeren natuurlijke grondstoffen af die daardoor niet meer als voedingsstoffen in de bodem terechtkomen. En vervolgens gaan we dan aan de slag met (hopelijk) natuurlijke meststoffen die weer voor de aanvullingen moeten zorgen. Hoezo?

De bodem is een basisvoorwaarde
De bodem is een interessant onderdeel van ons hoveniersvak en dat werd vroeger goed gedoceerd, evenals insectenleer. De huidige generatie hoveniers heeft deze kennis in veel mindere mate. En ik durf zelfs te stellen dat dit het meest ondergewaardeerde onderdeel is van ons vak. Het wordt gezien als een basisvoorwaarde, zonder erover na te denken wat de kwaliteiten zijn van de bodem. Kan ik mijn tuin- en beplantingsplan op deze plek wel realiseren? Je kunt nog zo'n mooi ontwerp hebben gemaakt en aangelegd, maar als de bodemkwaliteit niet goed is, zullen de planten gaan kwijnen, krijg je problemen met de waterhuishouding in de tuin en zal het eindresultaat er ook niet naar zijn.


We gaan voor een rommelhoekje
Ik pleit daarom voor het in ere herstellen van de composthoop in de tuinen. Of waarom niet op buurtniveau? Dat scheelt meteen vrachtbewegingen van de gft-afval wat leidt tot minder CO2-uitstoot én het is goed voor de sociale cohesie in de buurt. Natuurlijk moeten we dan nadenken over het aantrekken van plaagdieren, maar ook daar zijn oplossingen voor te bedenken. En als we dan toch bezig zijn, dan maken we een rommelhoekje in de tuin waar bladresten kunnen verteren en waar ook kleine dieren en andere organismen in kunnen schuilen. Deze grond kan dan als organische stof worden gebruikt in de tuin. Een handvol vruchtbare grond bevat namelijk duizenden soorten, miljarden bacteriën en meters schimmeldraden die nodig zijn voor een gezonde tuin. Dit moeten we dan de klanten wel gaan vertellen; dat we ook voor een rommelhoekje gaan. En ik weet zeker dat ze het uiteindelijk ook begrijpen, als je het verhaal maar vertelt. Voor ons als hovenierssector ligt hier een belangrijke taak en die pak ik graag met beide handen aan. Ik ben jaren geleden al gestopt met mow, blow & go, wanneer volgt u?


Op de website van de WUR vond ik een interessante blog over de ecosysteemdiensten van de bodem. Hier kan ik niets meer aan toevoegen! Leve(n) de bodem!

Ecosysteemdiensten waaraan bodemorganismen bijdragen

1 Natuurlijke bodemvruchtbaarheid: minder fossiele energie, chemicaliën en meststoffen nodig, sluiten van voedingsstoffenkringlopen

2 Waterinfiltratie (steeds belangrijker met het oog op de klimaatverandering), minder kosten (weersverzekeringen, overstromingen, toegankelijkheid van land, minder oogstverliezen)

3 Natuurlijke bestuiving: veel bestuivers hebben een bodemgebonden levensfase

4 Biologische plaagbestrijding in gewassen: minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig

5 Natuurlijke afbraak, bijvoorbeeld van gewasbeschermingsmiddelen (schoon water)

6 Voedsel en vezels (paddenstoelen, slakken e.d.)

NL Greenlabel

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER