Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Convolvulus cneorum

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ronald Houtman, woensdag 4 september 2019
133 sec


Bij Convolvulus wordt in veel gevallen helaas aan lastige onkruiden gedacht. Maar dit geslacht herbergt ook schitterende soorten. Convolvulus cneorum is er één van.


Familie

Convolvulus is een middelgroot geslacht uit de familie van de Convolulaceae. De meeste geslachten in deze familie zijn onbekend voor ons; naast Convolvulus worden alleen Calystegia en Ipomoea als sierplant gekweekt. De meest gekweekte telg uit deze familie is Ipomoea batatus, de zoete aardappel. Dit in de (sub)tropen zeer belangrijke voedselgewas is ook bij ons begonnen aan een opmars en neemt snel in populariteit toe.


De circa 250 soorten Convolvulus zijn helaas vooral bekend als onkruid. Zo is de lastige C. sepium (tegenwoordig ook wel Calystegia sepium genoemd) veel beter bekend onder de Nederlandse namen haagwinde en pispotje. Het is een lastig onkruid dat met ranken overal tussendoor en overheen groeit.

De circa 250 soorten Convolvulus zijn helaas vooral bekend als onkruid

Gelukkig zijn er ook soorten die minder woekeren en juist prima als sierplant gebruikt kunnen worden. Het bescheiden struikje Convolvulus sabatius is er zo een. Dit ietwat iele struikje werd vroeger C. Mauretanicus genoemd. Het is een kruipend en bodembedekkend struikje met dunne twijgjes met donkergroene blaadjes. De bloemen zijn diep hemelsblauw, wat een bijzondere kleur is in de plantenwereld. Vanwege het bescheiden formaat leent C. Sabatius zich voornamelijk goed voor gebruik in plantenbakken en potten.

Convolvulus cneorum

Veel breder zijn de toepassingsmogelijkheden van de bekendste siersoort die Convolvulus rijk is. C. Cneorum is goed te gebruiken in plantenbakken en potten, maar daarnaast kan deze heester ook prima in plantvakken of als borderrand worden toegepast. Qua uiterlijk is C. Cneorum met geen enkele andere plant te vergelijken, en dus ook niet te verwisselen. Het is een afgeplat bolvormig tot bolvormig struikje dat in hoogte varieert tussen 25 cm en ruim 60 cm. Het wintergroene blad is smal eivormig tot smal omgekeerd eivormig. De blaadjes zijn groen met een dichte, opvallend zilvergrijze beharing. Ook als de plant niet bloeit, is het dus al een mooie bladplant. Daarbij is de plant dankzij het zilvergrijze blad goed te combineren met andere kleuren. In het late voorjaar en de zomer verschijnen de zacht lila-roze knoppen, waaruit roze-witte tot zuiver witte bloemen openen. De bloemen zijn ongeveer 3 cm groot en hebben een opvallend geel hartje. Ze hebben dezelfde typische vorm als alle andere Convolvulus.


Van nature komt C. Cneorum voor op kalkrijke rotsen in Spanje, Italië en op de Balkan. Het is een uitgesproken zonminnaar die het beste groeit op warme, droge plaatsen. Ook in onze tuinen moet C. Cneorum dus een plaats in de volle zon hebben; anders zal de plant alleen maar groeien en slecht bloeien. Ook is C. Cneorum gevoelig voor teveel water rond de wortels in de winter. Zorg er dus voor dat de grond waarin C. Cneorum wordt geplant steeds goed gedraineerd is. De winterhardheid is op zich voldoende, maar is in hoge mate afhankelijk van de standplaats. Vooral 's winters mogen de planten niet te nat staan. Het is juist de combinatie van kwakkelend Nederlands winterweer en een te vochtige bodem die funest is voor C. Cneorum.

Er zijn enkele cultivars van C. Cneorum. Deze verschillen niet sterk van de soort en worden slechts in kleine aantallen gekweekt. 'Snow Angel' heeft iets grotere bloemen zonder roze zweem. Hetzelfde geldt voor de cultivars genaamd 'White Flash' en 'White Sensation'.

Verhaal gaat door onder de afbeelding


Combineren

Door het zilvergrijze blad en de witte bloemen is C. Cneorum gemakkelijk te combineren in ontwerpen. Daarbij is het bescheiden formaat ook voordelig. Combinaties met roze- en blauwbloeiende heesters en vaste planten liggen voor de hand, maar ook donkerbladige planten, zoals Weigela of Physocarpus, kunnen een mooi contrast geven. Ook bodembedekkende coniferen zijn goed te combineren met C. Cneorum. Het donkergroene loof van Microbiota decussata en het blauwe loof van Juniperus horizontalis 'Wiltonii' en gelijkende cultivars geven eveneens een mooie en ook rustige uitstraling in een beplanting.

Antoon Rijnbeek Handelskwekerij BV uit Boskoop kan Convolvulus cneorum in verschillende groottes leveren en kan er al snel volop van deze prachtige soort worden genoten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hannie Grootveld
Wednesday 18 May 2022
de knopjes in de plant worden geen bloemen, lijken verdroogd
Verbanck Roland
Wednesday 29 June 2022
Beste,
Ik heb een vraagje waar jij misschien een antwoord op kan geven.
Ik heb in de tuin een sierplant CONVOLUS CNEORUM staan. de plant is 2 jaar oud en geeft momenteel een trieste aanblik.
Een deel van de takjes lijken verdroogd hout te worden en de blaadjes geven ook geen fris beeld. Ze heeft in het voorjaar gebloeid doch nu bloeit ze niet meer.
Zou deze plant nog gered kunnen worden. Kan je me eventueel een tip geven hoe ik de plant kan behandelen.
Dank bij voorbaat en vriendelijke groet.
Roland Verbanck
Redactie De Hovenier
Thursday 30 June 2022
Beste Roland Verbanck,

Lastig om op afstand uitspraken te doen over de conditie van een plant. Wij hebben jouw reactie naar de kweker Antoon Rijnbeek gestuurd. Wellicht kan hij er iets over zeggen. Anders raden wij aan advies in te winnen bij een vakbekwaam hovenier.

Mvg. Willemijn
Redactie De Hovenier
Thursday 30 June 2022
Mogelijk tip vanuit kwekerij Antoon Rijnbeek: om de plant te snoeien.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER