Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Inzendingen Mooiste rotonde van Nederland

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, woensdag 21 augustus 2019
171 sec


Vakblad De Hovenier is dit jaar voor de tweede keer op zoek naar de mooiste rotonde van Nederland. We hebben inmiddels al veel inzendingen binnengekregen en die willen we je natuurlijk niet onthouden. Deze rotondes zijn alvast het vermelden waard: de duurzame rotonde genaamd 'Culturele Natuur' van De Tuinjuwelier in Limburg en de twee rotondes die Van Donkelaar Groenadvies ontwierp in Zuidwolde (Drenthe).


De rotonde Culturele Natuur in Panningen is ontworpen en aangelegd door De Tuinjuwelier van Ves Reynders uit Panningen, in overleg met de gemeente Peel en Maas. De rotonde bestaat uit een grote verscheidenheid aan voertuigen, gecombineerd met planten. Ieder voertuig staat symbool voor een groep uit de grote diversiteit aan mensen en bedrijven in de gemeente Peel en Maas. De gekozen automodellen hebben historische waarde en verwijzen naar de geschiedenis van de gemeente. Ook laten ze zien dat schoonheid vergankelijk is. De auto's worden gebruikt als circulair object. De boodschap daarachter luidt dat we zuiniger moeten zijn op grondstoffen en moeten onderzoeken hoe we producten terug in de kringloop kunnen krijgen of een tweede leven kunnen geven. In verband met de veiligheid mocht er geen directe doorkijk over de rotonde zijn. Daarom zijn de auto's op een soort houtwal neergezet. Dit geeft een dynamisch beeld.

Zo'n uitgesproken rotonde levert natuurlijk ook uitgesproken meningen op van de inwoners. De meeste reacties zijn positief, vooral van jongeren: 'Eindelijk eens een rotonde die ook ons aanspreekt.' De rotonde is ook een toeristische trekpleister; vaak komen er mensen foto's maken. Negatieve reacties die gehoord worden, zijn: 'Wat een drama' en 'Opruimen die rommel'. Op social media is men nog steeds voor óf tegen de rotonde.

‘Culturele Natuur’ van De Tuinjuwelier

Droogte niet overleefd

De beplanting op de rotonde bestaat uit verschillende lagen. Zo is er een kruiden- en bollenlaag aangebracht met eenjarige, tweejarige en vaste planten. Er is een heesterlaag met bladverliezende en groenblijvende heesters. Deze zorgen voor bloemen, herfstkleur en het winterbeeld. De bomenlaag is nog volop in ontwikkeling. De bomen die in eerste instantie zijn aangeplant, hebben de afgelopen twee zomers niet overleefd. In het najaar worden ze vervangen door meer droogteresistente, maar toch insectvriendelijke bomen: Koelreuteria en Tetradium. De diversiteit aan insecten is al groot. Bij een eerste ruwe inventarisatie werden meer dan 200 soorten geteld. Dat is te danken aan de strategie achter de gekozen beplanting. Er is namelijk altijd iets bloeiends aanwezig op de rotonde; de gekozen planten trekken vlinders en bijen en de planten zijn zoveel mogelijk droogteresistent. Na verloop van tijd worden de auto's in de natuur opgenomen. De cultuur wordt daardoor steeds minder aanwezig en de natuur des te meer.


Minimaal onderhoud

Het onderhoud aan de rotonde wordt dus tot een minimum beperkt. Ves Reynders, eigenaar van De Tuinjuwelier, doet het onderhoud handmatig en zonder gebruik van chemicaliën. Af en toe verwijdert Reyners te dominante uitzaaiingen van wilde bloemen en in het voorjaar snoeit hij de vlinderstruiken. Snoeiafval wordt gecomposteerd op de rotonde, wat weer de basis vormt voor veel insecten en voeding voor de planten.



Van Donkelaar Groenadvies

De inzending van Van Donkelaar Groenadvies bestaat uit twee rotondes aan de op- en afrit van de kruising Ruiksweg N48 en Oosterweg bij Zuidwolde. Bij de aanleg in 2012 had de gemeente De Wolden gevraagd om de inrichting van de rotondes zo natuurlijk mogelijk te houden, omdat dit goed past bij het landelijke karakter van de omgeving. Ook was het belangrijk dat de rotondes zouden bijdragen aan de biodiversiteit. In de directe omgeving liggen namelijk twee ecoducten en een vlinderidylle van de Vlinderstichting en Natuurvereniging Zuidwolde. Ook zijn er veel natuurlijke bosjes, poelen en struwelen aanwezig. Het advies van Van Donkelaar was om de rotonde in te richten met solitaire bremstruiken en inzaai en inplant van inheemse kruidachtigen. De rijke toplaag is verwijderd en vervangen door voedselarm zand. Op elke rotonde is een kubieke meter gralux (kalksplit) in de bovenlaag verwerkt als extra minerale toevoeging. Hiervoor werden een- of tweejarige en vaste soorten gekozen die zich op de zandgrond thuis voelen. Het overgrote deel van de beplanting werd als zaaimengsel ingezaaid. Op de rotondes staan bijvoorbeeld knoopkruid, wilde peen, slangenkruid, margriet en sint-janskruid. Vaste planten die op de plantenlijst te vinden zijn: Verbascum nigrum (zwarte toorts), Centaurea jacea (knoopkruid), Malva moschata (muskuskaasjeskruid) en Leucanthemum vulgare (margriet).


Rotonde van Van Donkelaar Groenadvies

Maaisel afvoeren tegen grasontwikkeling

Bij het beheer is het belangrijk om consequent te maaien. Van Donkelaar Groenadvies adviseert om ieder jaar hetzelfde te maaien op hetzelfde tijdstip. Door de buitencirkel twee keer per jaar te maaien, ontstaat er een overzichtelijke lage vegetatie. Eén keer per jaar maaien in de binnencirkel, tussen de bremstruiken, levert een hogere en dichtere vegetatie op. Doorgaans wordt in de binnencirkel gemaaid met kleine maaimachines, zoals een vingerbalkmaaier of bosmaaier. Zo ontstaat er bloeispreiding, wat aantrekkelijk is voor mens en dier. Maaisel wordt altijd afgevoerd, omdat gestreefd wordt naar een voedselschrale situatie. Hierdoor blijft de grasgroei beperkt en is er veel open ruimte in de mat voor bloemplanten. Om de grasontwikkeling extra te beperken, wordt er kleine ratelaar ingezaaid. Deze eenjarige plant parasiteert op de graswortel en zal zich bij goed beheer uitzaaien en uitbreiden. Lichte verstoring van de grond door maaimachine, bosmaaier en mollen is gunstig, omdat hierdoor weer kiembedden ontstaan.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER