Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eerste hulp bij droogteschade

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 18 juli 2019
149 sec


Met een stappenplan terug naar een gezonde, vitale grasmat

2018 was een uitzonderlijk droog jaar en ook in 2019 kampen we met een neerslagtekort. Gras verkleurt van groen naar geel en van geel naar bruin. Zit er nog leven in de grasmat? Wat moet je doen om weer een mooie groene grasmat te krijgen en wat zijn de gevaren die op de loer liggen? Vragen waarop Barenbrug in deze EHBD-special antwoord geeft. Met dit stappenplan creëer je in no time weer een gezonde vitale grasmat.


Stap 1: Doe de vitaliteitstest

Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius komen veel grassoorten in een rusttoestand. Er zit veel verschil tussen grassoorten: de ene soort overleeft extreme hitte en droogte, de andere legt het loodje. De volgende simpele test geeft antwoord op de vraag of de grassen in jouw grasmat nog leven.


Vitaliteitstest (zoals uitgelegd op de foto)

1. Steek met de schep een stuk gras uit de grond.
2. Leg dit in een emmer water, totdat de graspol volledig verzadigd is.
3. Laat het water uit de emmer lopen en laat de graspol erin liggen.
4. Als er aan de onderkant van de pol na twee tot drie dagen witte worteltjes ontstaan, leven de grasplanten nog.


Conclusie stap 1: witte of bruine worteltjes?

Grasplanten die witte worteltjes vormen, kunnen herstellen indien er vocht beschikbaar komt. Als er geen nieuwe witte worteltjes tussen de bruine wortels ontstaan, is de kans klein dat de grasplant de hitte en droogte heeft overleefd.


Let op: gevaar!

Doordat de bestaande grasplanten heel zwak of dood zijn, is er veel plaats voor nieuwe planten. Dit kunnen ook ongewenste planten zijn, zoals straatgras of onkruid. Van deze planten zitten waarschijnlijk nog veel zaden in de grond, die gaan kiemen als er vocht beschikbaar wordt gemaakt. Als de grasmat niet wordt geholpen bij het herstel, krijgen deze planten de overhand en ontstaat er een lelijke en zwakke grasmat.


Stap 2: Doe de waterafstotendheidstest

Een goede vitaliteit is geen garantie dat de grasmat ook herstelt; het is essentieel dat de bodem water opneemt. Is de grond waterafstotend, dan zal de grasmat niet herstellen, zelfs als hij water krijgt. Waterafstotende grond ontstaat door stress in de grasplanten, in andere planten en in bodemorganismen gedurende hete en droge perioden. Water kan daardoor niet meer of soms slechts lokaal de bodem in trekken. Waterafstotende grond maakt het voor de verdroogde grasplant dus nóg lastiger om te herstellen als er wel weer regen valt, want het regenwater bereikt de wortels niet. De waterafstotendheid moet dus eerst worden opgelost.


Druppeltest

De volgende test laat goed zien of grond waterafstotend is.
1. Steek met een schep of guts een plug gras uit.
2. Leg op elke 2 cm diepte een druppel water.
3. Duurt het meer dan één minuut voordat de druppel in de grond trekt, dan is de grond té waterafstotend voor normaal herstel van de grasmat. Doorzaaien met gewoon graszaad zal geen effect hebben.


Conclusie stap 2: waterafstotend of niet?

Als de bodem waterafstotend is, heeft doorzaaien met een normaal graszaadmengsel geen zin. Water kan het zaad niet bereiken voor kieming en eventuele gekiemde zaden kunnen geen plant worden als het water de wortels niet kan bereiken. Barenbrug heeft een oplossing voor waterafstotende bodems: Yellow Jacket Water Manager. Door de revolutionaire zaadbehandeling met Yellow Jacket Water Manager wordt de waterafstotendheid tenietgedaan; die komt ook niet terug gedurende de periode dat de jonge grasplanten uitgroeien tot volwassen planten (de vestigingsperiode). De grasmat wordt weer sterk en vitaal, met gezonde sterke jonge planten.


Herstel droogteschade in gazons

Met dit stappenplan creëer je in no time weer een gezonde vitale grasmat.


1. Zorg dat alle dode grasplanten en eventueel vilt worden verwijderd door het verticuteren van de grasmat en het opruimen van dit dode materiaal.

2. Prik kleine gaatjes in de grond om lucht en water in de grond te krijgen.


3. Kies het juiste grasmengsel om te zaaien.
Er zijn veel grasmengsels beschikbaar voor gazons. Voor elke situatie is een andere oplossing optimaal, maar niet alle grasmengsels zijn geschikt voor snel herstel van een grasmat. Bovendien ligt het gevaar van onkruid op de loer. Er zitten veel onkruidzaden in de grond die nu razendsnel de kale plekken opvullen. Ook straatgras neemt snel de vrijgekomen ruimte in beslag en zorgt voor een zwakke grasmat. Het is essentieel om nu een snel kiemend en vestigend graszaadmengsel te gebruiken, om concurrentie te kunnen bieden tegen deze ongewenste invasie. Het Bar Power RPR-mengsel is het breedst inzetbaar én zorgt razendsnel voor een mooie dichte grasmat.


4. Zaai de grasmat door met Bar Power RPR, zodat er weer een nieuwe sterke grasmat ontstaat met gewenste grassen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER