Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Help de bij met slim sortiment

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, zondag 19 mei 2019
184 sec


Acht bomen voor bijen

Bijen zoeken van de eerste mooie lentedag tot de laatste zonnige najaarsdag naar nectar en stuifmeel. Nectar is een bron van energie voor volwassen bijen en stuifmeel bevat veel eiwit, wat jonge bijen nodig hebben voor hun ontwikkeling. Naast bloemen van planten spelen ook bloeiende bomen een grote rol in de voedselvoorziening van de bij. Wil je de bij een plezier doen? Plant dan een mooie boom in de tuin. Deze acht soorten drachtbomen zullen gegarandeerd bijen aantrekken.


In het voorjaar zijn wilgen favoriet bij de bij. Afhankelijk van de soort, levert de wilg al vanaf februari stuifmeel en nectar. Daarmee worden bijen al in de vroege lente voorzien van voedsel. Door het grote sortiment kan de bloei over een lange periode verspreid worden. Wilgen zijn tweehuizig, wat betekent dat de ene boom alleen mannelijke bloemen heeft en de andere alleen vrouwelijke. De gele mannelijke katjes leveren vooral veel stuifmeel, de groene vrouwelijke katjes juist veel nectar. Aan te bevelen soorten zijn onder andere Salix caprea, Salix daphnoides, Salix smithiana en Salix sachaliensis. De wilg groeit goed waar veel andere bomen het laten afweten, namelijk op natte grond.

Onopvallende bloemtrossen

Ook esdoorns behoren tot de betere voorjaarsdrachtbomen. In Nederland komen de Spaanse aak (Acer campestre), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), vederesdoorn (Acer negundo) en Noorse esdoorn (Acer platanoides) vaak voor. De verschillende soorten bloeien in maart, april en mei. Het merendeel van de esdoornsoorten heeft onopvallende geelgroene bloemtrossen waarin zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen kunnen voorkomen, die de honingbij zowel nectar als stuifmeel leveren. Ook kunnen steriele bloemen voorkomen. De vrucht van de esdoorn is voorzien van een grote vleugel. Er zitten daarbij twee vruchten aan één steeltje, zodat de vleugels tegenover elkaar staan en een goede verspreiding door de wind mogelijk is. Bij verschillende soorten esdoorn kunnen die helikoptertjes er heel verschillend uitzien.


Boom vol witte kaarsen

Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bloeit laat in het voorjaar: in april, mei en juni. Tijdens de bloei staan veel bloemen in een rechtopstaande pluim met veel nectar en stuifmeel, die iets weg heeft van een kaarsenstandaard. De bloemen zijn wit, met een van geel naar rood verkleurend honingmerk. Na de bloei ontwikkelen zich de bolsters met daarin de kastanjes. De witte paardenkastanje kan 30 meter hoog worden en kan goed tegen luchtvervuiling; vandaar dat het een populaire boom is voor stadsparken. Meestal is de boom lager, waardoor deze ook goed in de particuliere tuin past. De boom groeit goed op kleigrond en leemhoudende grond, maar hij gedijt ook in andere grondsoorten.


Diep gegroefde schors

Robinia of valse acacia (Robinia pseudoacacia) is een boom uit de vlinderbloemenfamilie, die aan het eind van de lente en het begin van de zomer opvalt door de hangende trossen witte vlinderbloemen. Maar naast vlinders komen er natuurlijk ook bijen en andere insecten op af. De lichtgroene vlekken op de bloem zijn daarbij te beschouwen als een honingmerk dat het insect naar het binnenste van de bloem leidt. De vijf kelktanden omsluiten de onderkant van de bloemkroon als een kom. Ze kunnen een beetje naar oranje verkleuren. De boom is te herkennen aan de stammen die een diep gegroefde schors hebben met opvallende verticaal lopende ribben.


Robinia pseudoacacia

Laatbloeier

De lindesoorten zijn bijenbomen bij uitstek. Door het grote aantal soorten en variëteiten is een lange bloeitijd mogelijk. Als de linde in vochthoudende grond staat, komt de boom optimaal tot zijn recht. De linde is een laatbloeier: van ongeveer half juni tot eind juli staat hij in bloei. Inheemse soorten zijn de winterlinde (Tilia cordata), zomerlinde (Tilia platyphyllos) en de Hollandse linde (T. x vulgaris). Linden verspreiden een aantrekkelijke geur en trekken daardoor veel insecten aan. Lindebomen zijn voor bijen een belangrijke drachtplant; bijenhouders brengen hun bijenvolken jaarlijks speciaal naar de linde voor een emmertje lindehoning.


Linde - Tilia

De winter overleven

De bijenboom (Euodia hupehensis) doet zijn naam eer aan en mag dus zeker niet missen in dit rijtje. De boom dankt zijn naam aan het feit dat hij bijen van voedsel voorziet op momenten dat bijna alle andere bomen zijn uitgebloeid. De decoratieve soort bloeit in augustus, wat net even dat extra beetje energie geeft om de winter te overleven. Na de bloei tooien grote trossen rode vruchten de boom. Hij wordt niet al te groot, maar groeit goed en is voldoende winterhard.


Bloemen na vijftien jaar

De honingboom staat bekend onder de naam Sophora japonica, maar de officiële naam is Styphnolobium japonicum. Dit is een andere belangrijke boom voor bijen. De witte tot gele bloemen worden 1,5 centimeter groot en staan in pluimen die tot 30 centimeter lang kunnen worden. De eerste bloemen verschijnen pas na tien tot vijftien jaar, waardoor de boom een aanwinst is voor grote tuinen en parken. De boom bloeit voornamelijk in juli en september. Hij gedijt op alle grondsoorten, met uitzondering van natte venige bodems. Door de vele nectar is de boom een goede drachtplant. De grijze peulen die tussen de zaden ingesnoerd zijn, verschijnen in de herfst.


Honingboom - Styphnolobium japonicum

Grote hoeveelheid nectar

De amandelboom (Prunus dulcis) bloeit uitbundig in het vroege voorjaar, wanneer de boom nog geen bladeren heeft gevormd. De bloem is wit tot lichtroze, heeft een diameter van 3 tot 5 centimeter en vijf kroonbladeren. De bloem bevat een grote hoeveelheid nectar. In de steenvruchten die de amandelboom vormt, ontwikkelt de amandel zich. In gemiddeld twintig procent van de gevallen geeft de bloem een noot. Dat percentage hangt af van de weersomstandigheden, de hoeveelheid bijen en de gezondheid van de boom. Zeven tot acht maanden na de bloei zijn de amandelen rijp. Zodra de amandel rijp is, barst de steenvrucht open. Dan kan de amandel geoogst worden.


Amandelboom - Prunus dulcis
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER