Jeroen Poldermans,
maandag 24 december 2018 |
|
| 215 sec |
Onkruid verdelgen bij 700 graden Celsius
Na het wettelijk verbod op chemische onkruidbestrijding in 2016 zijn hoveniers op zoek gegaan naar alternatieven, zoals heteluchtbranders. Als het binnen die categorie gaat om efficiëntie, energiezuinigheid en gebruikersgemak, eindigt deze zoektocht haast logischerwijs bij de Hoaf Weedair 75.
|
Waarom dat logisch is, wordt duidelijk als we deze heteluchtbrander onder de loep nemen. 'Qua toepassing zijn we met de Hoaf Weedair 75 niet uniek in de wereld, maar wel qua techniek. Het unieke uit zich in de eenvoud van de toepassing', aldus Menno Looman, accountmanager en agronomist bij Hoaf Infrared Technology. 'Geen toeters en bellen, maar een makkelijk te bedienen brander die een intense hitte van 700 graden produceert. Het is een oven waarvan de hitte met een elektrische ventilator neerwaarts wordt geblazen. Het onkruid komt niet direct in contact met de hittebron, waardoor de gebruiker niet bang hoeft te zijn voor brandgevaar. De temperatuur wordt sensorisch continu bewaakt en via een processor geregeld. De processor wordt digitaal aangestuurd door een PLC (embedded computer). Via de PLC wordt het gasverbruik gereguleerd.' De eenvoud betreft dus het bedieningsgemak, niet de technologie erachter.
Energie besparen dankzij zij-uitstoot
Menno Looman: 'Een energiebesparend voordeel van de Weedair 75 is de zij-uitstoot, die apart te bedienen is. Voor het bewerken van trottoirbanden of afvoerputten is dat ideaal, want je gebruikt maar een deel van de machine en dus bespaar je enorm op het gasverbruik. Enkele andere voordelen zijn: het onderhoud, de wendbaarheid, de lage storingsgevoeligheid en een aparte werkstand voor halfverharding.'
Denemarken als voorloper
Met de Hoaf Weedair-serie speelt Hoaf in op de stijgende vraag naar heteluchtbranders die sinds 2016 is ontstaan. Volgens Looman is Denemarken de voorloper in Europa als het gaat om milieubewuste onkruidbeheersing. 'Daar waren ze in de jaren 90 al bezig met niet-chemische toepassingen in de openbare ruimte. In Denemarken zijn we gestart met een pilot van de Weedair 75, die naast de Weedair 100 en de Weedair 150 (special edition) aan ons assortiment is toegevoegd. Volgend jaar willen we daar ook de Weedair 120 uitrollen', vertelt Looman.
Tekst loopt verder onder de afbeelding
| Menno Looman |
|
|
Hoaf Infrared Technology
Hoaf Infrared Technology is sinds de oprichting in 1968 gespecialiseerd in gasgestookte infrarood- en brandertechnologie. In eerste instantie bestond de corebusiness uit het opwarmen van betonbekisting voor de wegenbouw en het verwarmen van fabriekshallen. Daarna werd de infraroodtechnologie doorontwikkeld voor onder andere de glasindustrie en de biologische landbouw. In de jaren 80 kwam het openbaar groen als nieuwe marktsector in beeld. Vanaf die tijd hield het bedrijf zich ook met thermische onkruidbeheersing bezig. Zo is onder de paraplu van het moederbedrijf Hoaf Infrared Technology de tak Hoaf Weedcontrol ontstaan.
|
Weedair 75 in de praktijk
Om deze lovende woorden te toetsen, sprak Stad+Groen met De Beek Groencreatief. De Beek Groencreatief is een allround hoveniersbedrijf te Eibergen. Vanuit deze locatie werken zij voornamelijk in Oost-Nederland en in het westelijke Munsterland, net over de grens in Duitsland. Op hun website schrijven de groenwerkers dat ze bij de inzet van machines bewust kiezen voor de meest geluidsarme en energiezuinige oplossingen. 'Allereerst is de Weedair 75 een gebruiksvriendelijke en degelijke machine', aldus hovenier Leon Berentsen van De Beek Groencreatief. 'Het apparaat verbruikt weinig brandstof, wat voor ons zowel uit financieel als milieubewust oogpunt een belangrijk aspect was bij de keuze. Arbotechnisch is de Weedair 75 ook aan te bevelen, op basis van de geringe hoeveelheid lawaai die hij produceert. De goede wendbaarheid levert daarnaast voor ons een hoop gebruikersgemak op. Wij onderhouden de tuinen en bijbehorende parkeerplaatsen van enkele bedrijven. Vooral aan de randen en trottoirbanden van parkeerplaatsen groeit vaak veel onkruid; daarvoor is de energiebesparende zijbrander de perfecte oplossing. Deze eigenschap van de Weedair 75 was voor ons zelfs doorslaggevend bij de aanschaf. We hebben ook gekozen voor de Weedair 75 omdat dit een zelfrijdend exemplaar is, terwijl de Weedair 100 en Weedair 150 aan een voertuig gekoppeld moeten worden.'
Onkruid uitputten
'Ook met de Weedair 75 zal hergroei optreden, want de onkruidwortel blijft intact. Efficiënt onkruid bestrijden betekent eigenlijk dat je de verharding iedere maand opnieuw moet behandelen. Niet wachten op het voorjaar, maar in het najaar al beginnen', aldus Berentsen. 'Je moet het onkruid uitputten. Het onkruid moet als het ware de moed opgeven om weer terug te groeien.' Onkruid vergaat niet, blijkt maar weer eens, zelfs niet met de Hoaf Weedair 75. Een niet onbelangrijk aandachtspunt bij het werken met de Weedair 75 is dat het te behandelen stuk bestrating goed moet worden gecontroleerd op de aanwezigheid van plastic, papier en ander brandbaar spul. 'Je moet ook oppassen met kunststof planken van vlonders en dergelijke. Zorg ervoor dat je de zijbrander uitschakelt als je langs geplastificeerde of gecoate omheiningen werkt en langs gebouwen die zijn opgetrokken uit gecoate of geïsoleerde sandwichpanelen, in verband met vervorming en ontbranding. Kijk goed uit dat je echt alleen steen behandelt, want je werkt wel met 700 graden Celsius', benadrukt Berentsen. De Beek Groencreatief geeft de Hoaf Weedair 75 als rapportcijfer een 7,5.
Locaties met veel hoeken en muren
Diederen Green Technology in het Zuid-Limburgse Brunssum is een groenbedrijf dat zowel in Nederland, Duitsland als België werkzaam is. Ze verrichten werkzaamheden bij gemeentes, de overheid, defensie, zorginstellingen en particulieren. Er werken zes man vast personeel en daarnaast nog uitzendkrachten en zzp'ers. De hoveniers van het bedrijf werken nu een half jaar met de Weedair 75. Hiervóór werd het onkruid door de Limburgers bestreden met een stoomapparaat, maar de resultaten van de heteluchtbrander zijn aanzienlijk beter. Marcel Diederen: 'We hebben gekozen voor de Weedair 75 omdat het compacte formaat (in vergelijking met de Weedair 100 of 150) gemakkelijker is bij gebruik op trottoirs, vanwege de vaak smalle ruimte rond lantaarnpalen en obstakels. We onderhouden schoolgebouwen en gebouwen van gemeentes, kortom locaties bestaande uit grote oppervlaktes met veel hoeken en muren. De Weedair 75 is voor dit soort opdrachten ideaal. De resultaten zijn uitstekend. Daarom krijgt de Hoaf Weedair 75 van Diederen Green Technology als rapportcijfer een 8.'
Aandrijving
De aandrijving van de machine gebeurt met behulp van een Kersten K1500 GE-werktuigendrager. Dankzij het Kersten-koppelstuk kan er vlot van machine worden gewisseld, waardoor er ook andere werktuigen aan gekoppeld kunnen worden. Door het scharnierpunt is de combinatie van de Kersten 1500 GE en Weedair 75 makkelijk op een aanhanger of een oprijplaat te rijden.
Specificaties
• Verbruik hoofdbrander: 3,0 kg/u • Breedte: 750 mm • Verbruik separate zijbrander: 1,6 kg/u • Gewicht: 116 kg • Vermogen: 47 kW • Brandstof: propaan • Gasvoorziening: gasfles • Capaciteit: 1500 m2/uur bij een snelheid van 2,0 km/u • Ontsteking: elektrisch • Heteluchtonkruidbestrijder
|
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|