Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene data slim combineren voor de bij

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 24 mei 2018
64 sec


Bijenkaart van de gemeente Amsterdam
Cobra adviseurs geeft met hun Bijenkaart inzicht in de ‘bijvriendelijkheid’ van een gebied en biedt handvatten om gebieden bijvriendelijker in te richten. Wilde bijen hebben nestgelegenheid en voldoende voedsel nodig. De Bijenkaart richt zich op dit laatste en brengt de voedselbeschikbaarheid van een gebied in kaart.

Voedselvraagstuk

Een bloeiende boom is een tijdelijke 'voedselexplosie' voor bijen en kan in een groot gebied een groot aantal bijen van voedsel voorzien. Maar eenmaal uitgebloeid is het belangrijk dat andere boomsoorten ook tot bloei komen. Zo beschikken bijen seizoensbreed over voedsel. Op welke plekken is genoeg of juist een tekort aan voedsel? De Bijenkaart brengt dit in beeld.

Bijenkaart
De bijenkaart is tot stand gekomen door ‘big green data’ op een slimme manier met elkaar te combineren. Bastiaen Boekelo, specialist wilde bijen bij Cobra adviseurs vertelt: 'Wij hebben een database ontwikkeld waarmee onder andere de locatie, soort en omvang van miljoenen bomen in Nederland inzichtelijk is. Deze info koppelen we aan boomspecifieke eigenschappen: wanneer bloeien ze? Wat is de pollen- en nectarwaarde van deze boom? Deze koppeling brengt waardevolle informatie tot stand: een schatting van de hoeveelheid voedsel voor bijen. Er wordt speciaal gekeken naar bomen die bloeien in voedselarmere periodes, januari t/m maart & juli t/m oktober.' De algoritmes voor de totstandkoming van de bijenkaart staan klaar. Nadat Cobra de koppeling maakt met de database van de boombeheerder kunnen de berekeningen op elk gebied losgelaten worden.


Onderscheid tussen vroeg- en laatbloeiers
Verdere ontwikkelingen
Boekelo vervolgt: 'Ik moet erkennen dat de kaart alleen nog het voedselaanbod uit bomen weergeeft, de kruid- en struiklaag worden niet meegenomen. Zeker voor de diversiteit van bijen is het van belang om kennis te verkrijgen over deze vegetatie. We zijn dan ook druk in overleg met organisaties die betrokken zijn bij Nederland Zoemt, waaronder Kennisimpuls Bestuivers, Het Lectoraat bijengezondheid en Naturalis. Zodat in de toekomst de kaart completer wordt en oplossingen blijft geven voor het behoud van de wilde bij in Nederland’.



Voedselcapaciteit gemeten, onderscheid tussen pollen & nectarwaarde
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Gartenträume
vrijdag 23 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
School abonnement
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Cursussen
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER