Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bladvlekkenziekte bij plataan

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 13 mei 2009
112 sec


Boombeheerder Pieter van Uden van de gemeente Sint-Michielsgestel belde Boomzorg op met de vraag of wij een verzoek op de site of in ons het blad wilden plaatsen over het optreden van bladvlekkenziekte bij platanen.


Bladvlekkenziekte
Van Uden: "Momenteel hebben we bij de gemeente Sint Michielsgestel een flinke aantasting van bladvlekkenziekte: Discula nervisequa (syn. Apiognomonia platani). Vooral de oudere bomen boven de 10 jaar hebben het flink te pakken. Ik heb gezien dat bij jonge platanen tot maat 20-25 nog bijna geen aantasting zichtbaar is. Ook bij gekandelaberde bomen met jonge scheuten is de ziekte bijna niet aanwezig. Het verbaast me dat de sappige scheuten van oude bomen wel aangetast zijn en de sappige scheuten van gekandelaberde bomen dit niet hebben. Bij navraag bij een adviesbureau voor gewasbescherming werd dit fenomeen bevestigd. Bij sommige boomspecialisten levert dit weer de discussie op dat de verslechterde standplaatsomstandigheden de reden zijn dat de bomen vatbaarder zijn voor de ziekte dan bomen met een optimale standplaats. In Sint-Michielsgestel is deze stelling niet te rijmen met de feiten omdat de bomen in tuinen en parkeerplaatsen in gelijke mate zijn aangetast als de platanen, die vrij in het buitengebied van de gemeente groeien, waar zeker geen sprake is van een slechte doorwortelbare ruimte of negatieve vochthuishouding."

Niet één aantasting
Van Uden is niet bang dat één aantasting de bomen zwaar ondermijnt in de groei, omdat de bomen nog een heel groeiseizoen voor zich hebben. "Maar", zo vervolgt van Uden, "komt er een tweede zware aantasting in september of oktober dan zal dit zeker gevolgen hebben voor de algehele conditie van de bomen."

Ook Elaine Dirks van de Gemeente Lingewaard meldt het verlies van blad aan de platanen in deze Betuwse gemeente. Elaine Dirks: "Onze platanen verloren dit voorjaar hun jonge blad. Een schimmel tast de boom aan, waardoor bladval optreedt." De medewerkers van de groendienst proberen zo goed mogelijk het vele blad van de verhardingen te verwijderen. Daarnaast worden bewoners geïnformeerd over de bladvlekkenziekte door middel van publicaties in de plaatselijke krant.


Breda herkent de vlekken
Ook de gemeente Breda heeft volgens Johan de Jong van de gemeente "last" van de bladvlekkenziekte in de gemeentelijk platanen. Volgens de Jong is dit voor Breda een jaarlijks terugkerend fenomeen. Steeds wanneer in het voorjaar de temperaturen overdag oplopen terwijl de nacht temperaturen relatief laag zijn treedt de aantasting op. Het op dat moment nog niet volgroeide blad wordt dan bruin en valt af. Zodra de temperaturen weer oplopen en de kruin overdag sneller droogt neemt de ziekte weer af. Volgens de Jong lijkt het alsof platanen met verminderde conditie, als gevolg van een slecht ingerichte groeiplaats in verharding meer aangetast zijn dan platanen in open grond.

Afknippen en verbranden aangetaste delen
Ook Michiel Wimmers van Bayer Crop Science herkent het optreden van bladvlekkenziekte. Het gaat hier volgens Wimmers om een bekende ziekte in onbespoten platanen. Een koud voorjaar speelt de ziekte in de kaart. Het gevolg bestaat uit ernstige bladval en soms ook scheutsterfte. Boomkwekers behandelen preventief met Folicur en strobilurinen (Flint). Beide middelen hebben echter geen toelating in openbaar groen. De maatregelen die een boomverzorger in gemeentelijk dienst kan nemen beperken zich daarom tot het scheppen van goede groeiomstandigheden en het afknippen en verbranden van aangetaste scheuten. Volgens Wimmers zou Platanus orientalis minder gevoelig zijn voor de ziekte.


reacties mailt u naar de redactie van Boomzorg


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
willy
maandag 8 juni 2009
Ik heb afgelopen winter 3 dakplantanen geplant.
Het blad van de boom vertoond nu grijze en bruine vekken onderkant het blad.
Bij nader toezien is tussen het buiten en binnenblad een opening, waartussen zich een kleine made bevindt.
De bladeren worden kleineren klappen dicht.
Elk blad heeft een of meerdere bruine vlekken ,met maden eronder.
Ik heb de boom al 2 maal met gif behandeld, maar de maden blijven.
Gaat de boom dood?
Wat kan ik doen?

Graag wat hulp

myrta van wijk
maandag 24 mei 2010
Met veel belangstelling las ik Uw artikel. Wij hebben een ongeveer 2 honderd jaar oude plataan achter ons huis staan. (hij saat op zand grond)We wonen in Z-W Frankrijk! Ook hier hadden we begin mei weer een koude periode.Op dit moment verliest hij bladeren Vorige jaar in Augustus constateerden we witte verschompelde bladeren en zagen we dit verschijnsel bij andere platanen in de omgeving. Velen zijn deze winter getopt. Onze boom is enorm groot. en we vinden hem juist zo mooi en genieten van de heerlijke schaduw. Het is opeens wel warm geworden, na een koude periode.
Misschien kunt U ons wat advies geven?

Met vroendelijke groet,

Myrta van Wijk
Rian Koot
zondag 30 mei 2010
Wij hebben 2 platanen, van de winter hingen ze vol met bolletjes een heel leuk gezicht.
Op het moment zien ze er zielig uit, nieuw blad - nog niet volgroeid - krult op en valt uit de boom. Hebben onze bomen nu een ziekte of is dit normaal?
Astrid
donderdag 3 juni 2010
Bij ons achter staat een hele rij platen die deze ziekte waarschijnlijk ook hebben.
Vandaag gebeld met de gemeente deze zullen een opzichter sturen.Normaal gesproken staan deze bomen om deze tijd prachtig in het groene blad en zijn ze mooi vol,nu verdorren zelfs de jonge bladeren en vallen eraf. Kunnen deze bomen gered worden!!!!!
Astrid
donderdag 3 juni 2010
Nog even de vermelding dat dit in de betuwe is in Tiel. Misschien dat bomendeskundige dit prettig vinden om in kaart te kunnen brengen waar in nederland dit verschijnsel voorkomt.
ErikTerlouw
vrijdag 25 juni 2010
Geen zorgen maken, jongens en meiden!
Hier in het noorden van Groningen is het altijd een beetje kouder in het voorjaar.
Ik heb twee prachtige platanen en dit probleem doet zich bij mij ieder jaar voor.
Zéker nu, nu de winter wat frisser is geweest.
Het komt allemaal goed: iedere oksel heeft een bladknop in reserve en nu het inmiddels (ik mag wel zeggen) zeer aangenaam zomerweer is, zullen jullie zien hoe snel de boom zich herstelt.
Trijntje
vrijdag 13 augustus 2010
Bij ons achter staat ook een plataan. In de vorm van een parasol. In het voorjaar liet hij al bladeren vallen en nu nog steeds. Wel is de boom mooi vol met groene bladeren. Toen ik vandaag een aantal takken snoeide ontdekte ik een soort witte vlies op enkele nieuwe bladeren, met daarin een soort rupsje of larve.
De omschrijving over de schimmel lijkt erg op wat er bij mij aan de hand is. Of heeft dit beesje hier ook iets mee te maken?
danielle eisenberger
dinsdag 26 april 2011
mijn zus heeft ook een dakplantan deze vertoond witte vlekken op het blad ze weet alleen niet wat het is en wat ze er aan kan doen


graag hulp
Jos Bos
woensdag 12 augustus 2020
Heren,Dames.
Word wakker! veel bomen leven van nature in bosverband met boszoom met vele relatie's onderling.
Kijk en voel je als,, boom" zou jij op deze plek je thuis voelen van nature? of zou je als boom met benen de benen nemen?
Denk na hoe je dit kunt veranderen.

met een natuurlijke groet, Jos Bos
hjti
zaterdag 7 augustus 2021
Ik heb een Moerbeiboom met bladvlekziekte.
Nu wil ik op dezelfde plaats een onaangetaste boom plaatsen.
Hoe ga ik te werk, en voorkom ik dat de gezonde boom die ik ga aanplanten hetzelfde lot ondergaat?
Graag jullie advies.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Gartenträume
vrijdag 23 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
School abonnement
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Cursussen
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER