Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De Stelling: 'Ik stop vanaf 2025 met de inzet van zzp'ers'

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 16 december 2024
151 sec


Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Voor veel bedrijven in de groene sector betekent dit een heroverweging van de inzet van zzp'ers. De striktere regels, gericht op het tegengaan van schijnzelfstandigheid, dwingen werkgevers na te denken over het inhuren van zelfstandigen: zijn zij echt zelfstandig, of werken zij in de praktijk als werknemer?

Rutger Elbrink
Rutger Elbrink

Wij spraken drie hoveniers. Hoe kijken zij aan tegen deze veranderingen, en welke impact heeft dit op hun bedrijf en werkwijze?

Rutger Elbrink eigenaar Hoveniersbedrijf Krabbenborg

'Mensen gaan zelfstandig verder maar blijven dan gewoon voor dezelfde baas werken, met misschien nog één of twee opdrachtgevers erbij. Dit is een duidelijk geval van schijnzelfstandigheid

Flexibele schil cruciaal

'Nee, ik stop niet met de inzet van zzp'ers. Ons bedrijf heeft de flexibele schil nodig, maar we letten scherp op om schijnzelfstandigheid te vermijden. We wisselen werk uit met collega's die ook zelfstandig tuinen onderhouden en huren specialisten in voor grond- en machinewerk of boomklimmen. Deze zzp'ers werken met eigen kleding, vervoer en materieel, waardoor zij duidelijk niet tot ons team behoren.


Controles Belastingdienst

De recente aankondigingen van Belastingdienst controles brengen voor ons geen veranderingen met zich mee. Ik zie vaak dat werknemers zelfstandig worden en dan doorgaan met werken voor dezelfde baas, soms met slechts een of twee andere opdrachtgevers. Dit is een duidelijk geval van schijnzelfstandigheid. Veel zzp'ers zijn niet echt ondernemers, maar zoeken vooral naar meer inkomen. Ik wil zelfstandigen niet uitsluiten, velen zijn vakbekwaam en leveren professioneel werk. Toch merk ik dat sommigen zich rijk rekenen, terwijl ze geen sociaal of financieel vangnet hebben, wat ik zie als een afschuifeconomie. Als sector dragen we zo bij aan dit probleem door schijnzelfstandigen in te zetten. Als ondernemer ben ik extra alert dat zzp'ers niet afhankelijk zijn van ons bedrijf, dat is een bewuste keuze.'


Erik Bolt mede-eigenaar Groene Vingers Arnhem

'Zzp'ers als vaste, veredelde werknemers? Dat doen we niet meer'

Gestopt

Wij werken niet meer met zzp'ers zoals we dat voorheen deden. Eerder dit jaar hebben we onze zzp'ers twee keuzes gegeven: óf in dienst komen, óf we nemen afscheid. Toch ben ik deels op die strikte aanpak teruggekomen, omdat we een flexibele schil nodig hebben. Nu werken we voor tijdelijke inzet met uitzendbureaus of detachering, en voor specialistisch werk nog met zzp'ers. Vanaf 1 januari gebeurt dat alleen op offertebasis en uitsluitend voor expertise die we intern niet hebben. Denk aan een timmerman voor een overkapping die we slechts drie keer per jaar nodig hebben. Zzp'ers als vaste, veredelde werknemers? Dat doen we niet meer.


Uitgangspunt is je team

In plaats van het aantal opdrachten te laten bepalen hoeveel mensen we nodig hebben, kijken we nu naar ons personeelsbestand en voeren we klussen uit binnen de mogelijkheden van dat team. Vinden we goede krachten, dan bieden we ze een vaste baan. Momenteel hebben we 15 fte in dienst, waarvan 2 via een uitzendbureau.
Strengere handhaving kun je zien als een beperking: je kunt immers niet onbeperkt zzp'ers inhuren. Maar wij zien er ook voordelen in. Dit helpt de sector te professionaliseren, omdat zelfstandigen die nog ingehuurd worden over eigen materiaal en specifieke kennis moeten beschikken.


Nico Visser van Steengoed! Hoveniers

'Ik werk het liefst zo min mogelijk met zzp'ers'

Oneerlijke concurrentie

Ik probeer zelf al zo min mogelijk met zzp'ers te werken, want ik zie ze als oneerlijke concurrentie op de hoveniersmarkt. Ze vliegen door alle regels heen waar je als groter bedrijf mee te maken hebt. Ze zijn veelal niet verzekerd; mede hierdoor kunnen ze tegen te lage tarieven hun diensten aanbieden. Dit schaadt de hovenierssector. Omdat wij met Steengoed Hoveniers in een bepaald segment actief zijn, hadden wij eerder niet zo'n last van de opmars van zelfstandigen. Maar ik zie steeds vaker dat vier à vijf zzp'ers nu samen grotere klussen aanpakken, klussen waar zij eerder niet aankwamen.


G-rekening

Wat mij ook stoort, is dat zzp'ers geen G-rekening hoeven te hebben. (Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening die bedrijven gebruiken om belastingen en sociale premies te betalen aan de Belastingdienst, vooral in sectoren waar wordt gewerkt met onderaannemers of uitzendkrachten, om aansprakelijkheid te beperken.) Daardoor kunnen ze veel makkelijker geld verdienen. Er gebeurt veel zwart werk, en sociale premies en belastingen worden zo vermeden. Daarom werk ik het liefst zo min mogelijk met zzp'ers. Ik kan niet anders, omdat er te weinig personeel rondloopt op dit moment, maar ik zie die inhuur echt als een noodzakelijk kwaad. Ik ben blij dat er nu stappen worden gezet met die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en strengere controles op schijnzelfstandigheid. Ik hoop dat hiermee de markt alweer wat eerlijker wordt gemaakt.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER