Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wat is de beste manier om groene aanslag te verwijderen?

INGEZONDEN MEDEDELING
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, donderdag 17 oktober 2024
92 sec


Ergernis nummer één is voor veel mensen toch wel groene aanslag op stenen en tegels. Wanneer na de winter de lente weer aanbreekt is vaak goed zichtbaar wat algen en mossen op schaduwrijke plekken in de tuin hebben aangericht. Niet alleen ziet groene aanslag er niet fraai uit; het zorgt ook voor gevaarlijke situaties zoals glijpartijen wanneer het belopen wordt. Tijd dus om de aanslag in de tuin of op het terras efficiënt te lijf te gaan.


Groene zeep of azijn
Een goede tip uit grootmoeders tijd is om groene aanslag weg te boenen met groene zeep. Let wel, gebruik hiervoor wel de ouderwetse groene zeep uit een pot. Meng ongeveer 5 eetlepels op 10 liter lauwwarm water en klop dit op tot een schuimend sopje. Giet dit over de bestrating en laat dit een uur inwerken. Daarna schrob je het goed in met een harde bezem. Dit afbreekbare groene zeepsopje is trouwens ook ideaal om bijvoorbeeld houten schuttingen en tuinmeubelen te ontdoen van groene aanslag. Een andere tip die al jaren toegepast wordt is schoonmaakazijn. Verdun het met water en giet het over de groene aanslag. Of gebruik hiervoor een plantenspuit met pomp. Na een tijdje inwerken even boenen met een borstel, eventueel naspoelen met water en de groene aanslag is als sneeuw voor de zon verdwenen. Kijk trouwens wel uit dat de azijn niet op planten terecht komt want dat zal ze geen goed doen.

Kant en klaar middelen
Je kunt ook groene aanslag verwijderen met een kant en klaar middel. Dit is eenvoudig in gebruik en bevat de juiste dosering. Deze middelen zijn in sprayvorm te koop of als concentraat. Wel is het belangrijk om uit te proberen of bestratingsmateriaal, zoals marmer bijvoorbeeld, hier wel tegen bestand is. Maar dat geldt eigenlijk voor alle middelen om groene aanslag te verwijderen. Wat eigenlijk altijd wordt afgeraden is het gebruik van een hogedrukreiniger. Het tast de toplaag van tegels en stenen aan, waardoor deze poreuzer worden. Hierdoor groeit de aanslag sneller terug. Ook is de kans groot dat met de hogedrukspuit voegen worden weggespoten.

Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn dus genoeg manieren om groene aanslag te verwijderen. Nog beter is het om teruggroei hiervan te voorkomen. Hiervoor kan bijvoorbeeld het kookvocht van aardappelen gebruikt worden. Giet het niet door de gootsteen maar over de bestrating. Ook een sopje van biologisch schoonmaakmiddel dat gebruikt wordt om het huis te poetsen kan groene aanslag op tegels en stenen sterk verminderen. Houd de bestrating in de herfst-en winterperiode schoon door regelmatig bladeren weg te vegen. Onder afgevallen blad blijft het vochtig waardoor algen en mossen juist op die plekken aangroeien.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van vakblad De Hovenier

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER