Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Pas op voor de zzp'er

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 1 november 2024
99 sec


Drie maanden voordat de Belastingdienst gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid houden sectoren zoals de zorg en bouw hun adem in. Ze vrezen een grote uitstroom van zzp'ers. In de hovenierssector blijft het, gek genoeg, relatief rustig.


Tijdens Meesters in de Tuin polste ik bij hoveniers, en het lijkt erop dat niemand zich echt druk maakt. Dat is op zich positief, want paniek door overheidsbeleid helpt zelden. Kijk maar naar de boeren: aangeklaagd voor mestfraude, maar vrijgesproken vanwege de chaos in het overheidsbeleid. Toch kan de echte dreiging in de hovenierssector misschien ergens anders vandaan komen: de zzp'er zelf.
Een arbeidsrechtadvocate vertelde me dat je, als ondernemer, eerder moet vrezen voor de zzp'er die later met terugwerkende kracht pensioen kan claimen. Stel dat jij een zzp'er al jaren voor 30 uur per week inzet bij onderhoudsklussen. Je regelt een bus, kleding en materiaal voor hem. Volgens de Belastingdienst zou hij in loondienst moeten zijn. Dan besluiten jullie om dat per 2025 ook maar te regelen, en komt de zzp'er in vaste dienst. Belastingdienst blij, jij blij en hopelijk je nieuwe medewerker ook. Maar jaren later, als hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, ontdekt hij een pensioengat: precies in de jaren dat hij als schijnzelfstandige voor jou werkte. Besluit hij naar de rechter te stappen en te eisen dat hij voor die jaren ook pensioen had moeten krijgen, dan is de kans groot dat de rechter hem gelijk geeft. Je kunt dan zomaar met terugwerkende kracht een flinke som geld moeten ophoesten.


En ik snap ook dat veel hoveniers zeggen: 'ik móét wel zzp'ers inhuren, want anders krijg ik mijn werk niet rond

En dat is een reëel risico, want zelfs arbeidsjuristen weten niet precies hoe de regels de komende jaren gaan uitpakken. De zzp-regels moeten zich nog uitkristalliseren, vooral door toekomstige wetgeving en rechtspraak. En ik snap ook dat veel hoveniers zeggen: 'ik móét wel zzp'ers inhuren, want anders krijg ik mijn werk niet rond. Bovendien wil mijn zzp'er helemaal niet in vaste dienst.' Dat is een herkenbaar verhaal. Vereniging Zelfstandigen Nederland benadrukt ook dat veel zzp'ers bewust voor zelfstandigheid hebben gekozen en helemaal geen interesse hebben in een vaste baan. Een zorginstelling in Brabant bood volgens het FD hun 650 zzp'ers een vaste aanstelling aan, maar slechts 6 accepteerden die. Dan kun je moeilijk zeggen de overige 644 laten we gaan, dan staat er niemand meer aan het bed. Of in de tuin... Dus wat moet je dan als hovenier? Je werk draait op zzp'ers, maar je staat wel voor een onzeker toekomstbeeld.
Misschien is het tijd om goed te kijken naar je zzp-constructies. Want met de Belastingdienst in je nek en zzp'ers die later mogelijk pensioen gaan claimen, kan het zomaar zijn dat de problemen zich opstapelen. Blijf scherp, want voor je het weet, kan die schijnzelfstandigheid je flink duur komen te staan.


Vereniging Zelfstandigen Nederland benadrukt ook dat veel zzp'ers bewust voor zelfstandigheid hebben gekozen en helemaal geen interesse hebben in een vaste baan

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER