Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Ik wil het hoveniersvak wat te bieden hebben'

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Steffen van Zundert, maandag 18 november 2024
219 sec


Beginnende hovenier zet zijn eerste stappen

Als zij-instromer komt Tim Schoofs eigenlijk nog maar net kijken in de hovenierssector. Toch heeft hij, vanwege zijn achtergrond bij een adviesbureau, grote ideeën over hoe het anders kan. Hij denkt na over sociaal ondernemerschap en heeft ambitieuze plannen voor een eigen bedrijf. Schoofs stapte van een juridische carrière over naar Defensie. Toen ging hij werken bij een adviesbureau voordat hij zijn weg vond naar een baan in het groen. Kortom: de zoektocht van Schoofs naar het groen was allesbehalve rechtlijnig.


De 36-jarige Schoofs heeft altijd een actieve levensstijl gehad. 'Voetbal is een rode draad geweest in mijn leven.' Hij speelde op hoog niveau bij clubs als RKC, Top OSS en Quick 1888. Na zijn studie Rechten belandde hij in een kantoorbaan waar hij niet gelukkig werd. Schoofs wilde weg uit de juridische wereld. Hij ging op zoek naar een actieve baan met een maatschappelijke betekenis. Zijn keuze viel op Defensie.

'Als je bij Defensie een verkeerde keuze maakt, dan gaat het om mensenlevens'

Maar na twee jaar op de KMA in Breda besloot Schoofs toch om een andere weg in te slaan. 'Als je bij Defensie een verkeerde keuze maakt, dan gaat het om mensenlevens. Die verantwoordelijkheid, daar voelde ik mezelf niet zeker genoeg voor.' Via een connectie uit de sportschool kwam Schoofs terecht bij een adviesbureau in het sociale domein.

93 kamerplanten

Bij dat adviesbureau richtte Schoofs zich op het gebied van social return, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Maar tijdens de coronapandemie begon er toch weer iets te kriebelen. 'Je herevalueert waar je gelukkig van wordt. Ik was altijd al graag buiten en ik vind het ook leuk om dingen te maken. Maar toen begon de liefde voor het verzorgen van planten.' In zijn appartement in Arnhem, met grote ramen op het zuiden, had hij op een gegeven moment wel 93 kamerplanten. Toen zijn vriendin bij hem introk, werd het appartement al snel te klein. Ze verhuisden naar een woning in Nijmegen met een tuin die ruim 40 meter diep is. 'De plantenliefde is toen overgeslagen naar buiten, daar kan ik meer bereiken.' Schoofs kreeg veel energie van het werken in de tuin. Hij besloot om te gaan verkennen of hij van dat werken in de tuin ook zijn beroep wilde maken.


Praktijkervaring

Maar het is natuurlijk wel een stap om van een adviesbureau waar je prima verdiend over te stappen naar een sector waar de inkomens, zeker als je net begint, minder hoog zijn. Schoofs besloot om voor zichzelf te beginnen. Met zijn onderneming Studio Twijg combineert hij zijn werk als adviseur in het sociaal en ruimtelijk domein met zijn werkzaamheden als hovenier en tuinontwerper.


'Toen ik daar aankwam in pak herkende hij mij eerst niet'

Om meer praktijkervaring op te doen wilde Schoofs graag meelopen bij een hoveniersbedrijf. Via het voetballen kende hij Erik Bolt van hoveniersbedrijf Groene Vingers uit Arnhem. 'Ik weet nog wel dat ik daar toen in pak aankwam en dat hij mij eerst niet herkende. Het bleek dat ze bij Groene Vingers veel werk hadden, maar eigenlijk te weinig mensen. Dat zie je veel in de hovenierssector natuurlijk.' Nu loopt Schoofs op vrijdagen mee met de hoveniers.

Leren van jongere collega's

'Het voordeel is, ik heb wel twee rechterhanden en een prima stel hersens. Maar dat neemt niet weg dat ik echt heel veel van mijn collega's kan leren. Dat zijn soms wel jongens van 20, 21 jaar. En daar sta ik dan bij als 'ouwe' gast van 36.' Schoofs benadrukt dat hij het belangrijk vindt om zichzelf een goede basis te geven. Hij volgt de opleiding Tuinarchitectuur aan de OntwerpAcademie en maakt plannen om een avondopleiding te volgen bij Koninklijke VHG. 'Ik heb net het eerste blok gehad van de OntwerpAcademie. Je leert echt op een andere manier kijken. Het is heel fijn dat ik in een groep zit met mensen met meer ervaring. Het helpt mij om een beetje in het diepe te worden gegooid.' Het tuinontwerp, een van de vele aspecten van het hoveniersvak, spreekt Schoofs erg aan. Maar hij wil ook graag met anderen blijven werken, vanwege de afwisseling. Hij geeft zichzelf de ruimte om alle aspecten van het hoveniersberoep rustig te verkennen. 'Het voordeel is, ik heb nog mijn inkomen uit mijn advieswerk. Dat geeft me een luxepositie waardoor ik makkelijker die ruimte kan pakken.'


'De hoveniersbranche is best wel traditioneel ingericht'

Parttimers

Hoe kijkt Schoofs vanuit zijn bijzondere achtergrond naar de hoveniersbranche? 'Ik vind best lastig om te zien dat er, als je bedenkt hoe veelzijdig een hovenier moet zijn, toch nog een beetje wordt neergekeken op het vak. Gelukkig vindt mijn omgeving het alleen maar leuk dat ik mijn droom nu zo najaag.' Vanuit zijn werk bij het adviesbureau heeft hij ook een scherpe visie op het gebied van de arbeidsmarkt. 'Ik vind dat de hoveniersbranche best wel traditioneel is ingericht. Je ziet maar weinig plekken waar parttime gewerkt kan worden. Ik ken de praktijk nog niet goed, maar ik hoop dat je op een bepaalde manier ook parttimers aan kunt trekken waardoor meer personeel beschikbaar komt. Veel mensen willen dit werk doen, maar hebben hun leven anders ingericht.'


'Ik wil mensen zoals ikzelf een kans bieden om in het groen te werken'

Ambities

Hoewel Schoofs eigenlijk nog maar net is begonnen, maakt hij grote plannen voor de toekomst. Het is niet zijn plan om altijd als zelfstandige te blijven werken. Hij denkt erover om, als de tijd daarvoor rijp is, een hoveniersbedrijf met personeel op te bouwen. 'Ik merk ook dat ik interesse heb om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, misschien in de toekomst met een hoveniersbedrijf. Ook wil ik herintreders of zij-instromers zoals ikzelf de kans bieden om in het groen te werken. Ik kan me wel voorstellen dat een intensieve begeleiding lastig zal zijn in een branche waar de marges niet altijd even hoog zijn.'


Overname

Ondanks deze grote plannen heeft Schoofs een nuchtere blik op de toekomst. 'Op dit moment voel ik mij nog niet bekwaam genoeg, en ik heb echt nog veel te leren. Ik wil graag het hoveniersvak wat te bieden hebben. Als ik de overstap naar de hoveniersbranche geleidelijk zou kunnen maken, dan zou dat erg fijn zijn. Daarom heb ik mezelf een traject gegeven van drie à vier jaar om dit meer vorm te geven en opleidingen te volgen. En misschien denk ik tegen die tijd wel over een overname. Want ik zie dat de sector toch vergrijst en dat men veel opvolgers zoekt. Waarom zou ik dat niet doen?'


LEES OOK
Bakfietshovenier vaart zijn eigen koers
10-10-2024 | ARTIKEL
191 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER