Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Top 10 najaarsbloeiers: voor wat kleur in de herfstborder

ARTIKEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion de Graaff, donderdag 12 september 2024
160 sec


Weelderige planten en hier en daar een knalkleur

Veel planten pieken in de zomer, maar ook in het najaar is er genoeg te beleven in de tuin.
Fred de Koning van Greenlink houdt van weelderige planten en hij is niet bang om hier en daar voor een knalkleur te gaan.


Fred de Koning
Fred de Koning

Gevraagd naar zijn tien favoriete najaarsbloeiers, zegt Fred de Koning, hoofd verkoop bij Greenlink in Hazerswoude, een groothandelscentrum voor boomkwekerijproducten en vaste planten: 'Ik ben een liefhebber van cottage-tuinen en dat zie je in mijn top tien terug.'

Sedum 'Herbstfreude'
1. Sedum 'Herbstfreude' bloeit tot ver in de herfst en heeft dan een prachtige roze-rode kleur. Vlinders en bijen zitten graag op de grote vlakke bloemschermen van deze vaste plant. Ook het dikke blad van Sedum - dat in het Nederlands de mooie naam hemelsleutel heeft - is decoratief. Zelfs in de winter ziet hij er nog mooi uit. Deze plant is goed te vermeerderen door hem te delen of te stekken.

Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny' (foto: Plants and Pictures)
2. Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny' (Nederlandse naam: breed lampenpoetsergras) is een compacte grassoort, met speelse pluimen die dansen in de wind. Hij is mooi als vakbeplanting en toepasbaar in verschillende stijlen tuinen. Omdat deze soort niet hoger dan zo'n 40 centimeter wordt, gaat hij goed samen met andere bloeiende planten. Siergras zorgt voor beweging in de tuin, maar is ook mooi in een pot op een terras of balkon.

Echinacea purpurea 'Green Jewel' (foto: Plants and Pictures)
3. Echinacea 'Green Jewel' (Classic Green Group) bloeit gedurende de zomer en de herfst. Deze zachtgroen bloeiende zonnehoed kom je niet zo vaak tegen, maar ik vind hem prachtig. Deze plant doet het goed op zonnige plekken, heeft een stevige stengel en is winterhard. Bijen en vlinders zijn er dol op. In de herfst, als andere planten niet meer bloeien, vallen de lichtgroene bloemen van de 'Green Jewel' echt op.

Liriope muscari 'Royal Purple' (foto: Plants and Pictures)
4. Liriope muscari 'Big Blue' is een winterharde graslelie met lange, smalle donkergroene bladeren. Graslelies hebben vaak moeite om in bloei te komen, maar deze zal je aangenaam verrassen met lila-paarse aren. Hij kan goed in de schaduw staan, maar af en toe wat zon is ook prima. 'Big Blue' bloeit van augustus tot en met oktober en blijft groen in de winter. Blad dat lelijk is geworden, kun je gewoon afknippen.

Helleborus foetidus
5. Helleborus foetidus bloeit van januari tot april met lichtgroen-gele bloemen. Daarmee is het niet echt een najaarsbloeier, maar het gaat me bij dit lid van de ranonkelfamilie meer om de prachtige getande bladeren dan om de bloemen. Veel mensen geven de voorkeur aan Helleborus niger, maar H. foetidus is mijn favoriet. Omdat de bloemen een sterke geur afgeven als ze worden aangeraakt, is de Nederlandse naam nieskruid, of zelfs stinkend nieskruid.

Hedera helix 'Arborescent' (foto: Plants and Pictures)
6. Hedera helix 'Arborescens Group' is een groenblijvende struikklimop waar bijen gek op zijn. De plant bloeit tot in november en vormt na de bloei donkerblauwe bessen. Dat is geweldig wintervoedsel voor onder andere merels, lijsters en kramsvogels. Goed voor de biodiversiteit, dus. Deze klimop blijft groen in de winter en is uitstekend geschikt om takjes van af te snijden voor in een boeket of op een herfsttafel.

Albizia julibrissin 'Boubri' (foto: Plants and Pictures)
7. Albizia julibrissin 'Boubri' of Perzische slaapboom brengt Zuid-Europa dicht bij huis en verlengt de zomer. Het is een boom met een opvallende waaiervormige kroon. De bloemen hebben een pluizig uiterlijk omdat de roze-rode meeldraden er ongeveer 3 centimeter bovenuit komen. Ook bijzonder is het grote dubbelgeveerde blad, dat uit ontelbaar veel kleine blaadjes bestaat. De variant 'Summer Chocolate' heeft diep donkerrode bladeren, ook geweldig mooi. Weet wel waar je deze boom plant, want na tien jaar is hij zo'n 4 meter hoog.

Caryopteris clandonensis 'Heavenly Blue' (foto: Plants and Pictures)
8. Caryopteris clandonensis 'Heavenly Blue' doet me altijd denken aan de tuin uit mijn jeugd. Mijn ouders hielden van deze blauwe baardbloem, en nog steeds verkoopt deze plant goed. Als je dit heestertje in het voorjaar goed terugsnoeit, komen er in augustus en september massa's heerlijk geurende bloemetjes aan. De baardbloem is ook toe te passen in tuinen die in het kustgebied liggen; hij is niet gevoelig voor zeewind.

Buddleja davidii 'Black Knight' (foto: Plants and Pictures)
9. Buddleja davidii 'Black Knight' heeft een enorme aantrekkingskracht op vlinders. Veel Buddleja's verliezen hun blad in de winter, maar deze cultivar blijft groen, mits de winter niet al te streng is. De blauwpaarse bloemen combineren goed met andere planten. Knip je de uitgebloeide kaarsen van de vlinderstruik af, dan volgt er een tweede bloei en heb je tot in oktober plezier van deze heester. Vlinderstruiken groeien heel hard en moeten dus ieder voorjaar flink worden teruggesnoeid.

Gaura linderheimi 'Whirling Butterflies'
10. Gaura linderheimi 'Whirling Butterflies' hoort mijns inziens in iedere tuin thuis. De bloemen dansen in de wind als vlinders, vandaar de cultivarnaam. Goed voor de biodiversiteit en een sierlijke bloeier van juli tot en met oktober. 'Whirling Butterflies' bloeit met roze-witte bloemen die wel zo'n 80 centimeter tot 1 meter boven de grond lijken te zweven. Een heel 'open' plant dus, die zich daardoor goed laat combineren.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Meesters in de tuin 2024
donderdag 10 oktober 2024
t/m zaterdag 12 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER