Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Jonge bioloog Karijn Cattrijsse kiest voor praktijkbaan als hovenier in Brusselse moestuin

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 17 juli 2024
121 sec


Botanische tuin in Plantentuin Meise bij Brussel

Na een theoretische biologiebachelor aan de Universiteit van Gent wilde Karijn Cattrijsse liever niet doorgaan met een masterdiploma. De praktijk trok haar veel meer, daarom stuurde ze ongeveer 3,5 jaar geleden een open sollicitatie naar de immense Plantentuin Meise, vlakbij Brussel. De enthousiaste biologe werd direct aangenomen. Inmiddels is de goedlachse hovenier, samen met een andere collega, verantwoordelijk voor de Culinaire Tuin: een grote omheinde moestuin in de grootste botanische tuin van België.


De voormalige ommuurde moestuin van het kasteel van Meise, achter de Oranjerie, werd oorspronkelijk rond 1818 aangelegd. Meer dan honderd jaar lang leverde de tuin groenten, snijbloemen en kruiden voor de adellijke familie die hier woonde. Halverwege de jaren 1900 verdween de moestuin, maar sinds 2021 is deze terug als Culinaire Tuin. Hij is bijna 1 hectare groot en dient om bezoekers een kijkje te geven in de Belgische culinaire geschiedenis. Waarom is België het land van spruitjes en Vlaamse friet? Tegelijkertijd dient de tuin als gemeenschapstuin: scholen en groepen kunnen hier zelf leren over (moes)tuinieren. Cattrijsse: 'We zijn al meer dan drie jaar hard aan het werk om de moestuin weer in ere te herstellen. Naast vele borders, druivenranken en leifruit bevat de tuin ook een plek voor paddenstoelenkweek in oude boomstammen. We willen hiermee mensen stimuleren om zelf groenten en kruiden te kweken.' Een wens van Cattrijsse zou verder zijn om een mini-voedselbos te starten, deze opleiding heeft ze vorig jaar afgerond.

Slakkenplaag

De vele slakken zijn door het natte weer dit jaar zelfs nationaal nieuws in Nederland. In Meise is het niet veel anders, ook daar hebben ze last van de slakken. Maar Cattrijsse maakt zich niet druk: 'Wij kweken hier niet voor de productie, dus een beetje schade door slakken is voor ons prima. Als het te erg wordt kunnen we biologische slakkenkorrels strooien. In de plantentuin wordt over het algemeen luchtig omgegaan met deze zaken. Zo hebben ze er geen onkruid. Cattrijsse: 'Ik noem het liever wildkruid, zoals paardenbloemen. Die bestrijden wij niet actief, want het is een zeer belangrijke waardplant voor veel inheemse insecten. Door zo te werk te gaan, creëer je een bijzonder biodiverse omgeving.' Op dit moment zijn Cattrijsse en haar collega ook aan het experimenteren met minder georganiseerde permacultuur. Hierbij gooi je diverse zaden kriskras door elkaar heen in één border, in plaats van alles netjes in rijtjes en soort bij soort. Cattrijsse: 'We testen dit jaar of er zo minder plagen en ziekten de kop op steken.' De Culinaire Tuin heeft een rijke geschiedenis, maar is als moestuin nog jong. Cattrijsse: 'Een tuin heeft zo'n 7 jaar nodig om in balans te komen. Daar werken we nog iedere dag hard aan.'


De Culinaire Tuin heeft een rijke geschiedenis, maar is als moestuin nog jong

Zeis

Veel van het gereedschap in de immense Vlaamse botanische tuin is modern en elektrisch. Zo rijden er elektrische wagentjes rond van Alké van importeur Van Dyck Marcel. En al het handgereedschap is op accu van Stihl. Tegelijkertijd worden ook eeuwenoude gebruiken weer omarmd. Recent heeft Cattrijsse met haar collega's een cursus maaien met de zeis gevolgd. Dit wordt ook in het park al toegepast om voorzichtig om te gaan met de insecten.


Plantentuin Meise

Plantentuin Meise is in totaal 92 hectare groot en bevat meer dan 20.000 plantensoorten. De tuin heeft een rijke geschiedenis van ongeveer 200 jaar. In deze gigantische botanische tuin bij Brussel werken net geen 200 voltijdse medewerkers, waarvan zo'n 35 hoveniers. De tuin is ook veel betrokken bij wetenschappelijke projecten. Zo onderzoekt Plantentuin Meise samen met partners de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten in België.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER